Ipar 4.0 – automatizálás a raktárakban





Amikor az Amazon 2012-ben 775 millió dollárért megvásárolta a robotautomatizációval foglalkozó Kiva Systems céget, a piaci trendeket figyelmesen követő logisztikusok felkapták a fejüket. Nemcsak azért, mert az Amazon már megint valami nagyot lépett, hanem mert tudatosodott bennük: valami megváltozott. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.02.
raktár

Azóta a legkülönbözőbb iparágakban működő cégek álltak át a részleges vagy a teljes raktárautomatizálásra. Mielőtt egy vállalat bele vágna, mindenképpen érdemes kicsit átnézni az eddig szerzett tapasztalatokat. Fontos tisztázni először az alapfogalmakat. Bár sokan szinonimaként használják a gépesítés, az automatizálás és a robotizáció fogalmakat, azok nem ugyanazt jelentik.

A gépesítés lényege, hogy a gépek bizonyos folyamatokat vesznek át az emberektől. Ezek lehetnek fizikaiak (például egy targonca emeli fel és rakja helyére az árut), vagy szoftveresek (tervezési, szervezési munkák). Ilyenkor a munkavégzés fennmaradó része hagyományosan történik.

Az automatizálás egész folyamatok önálló, gépi végrehajtását jelenti. Jelenleg ez a hagyományos munkavégzés kiváltásának a leggyorsabban fejlődő módja. Az automatizálás tervezetten integrálódik a hagyományos munkafolyamatokba.

A robotizáció a gépi munkavégzésnek az a szintje, ahol már minden munkát autonóm robotok végeznek, nincs szükség emberi közreműködésre. Bár a raktározás is ebbe az irányba halad, ezen a területen a teljes robotizáció ma még ritkaságnak számít.

A raktározásban a kommunikáció, a navigáció, valamint a biztonságtechnika vívmányainak köszönhetően rugalmasan alkalmazhatók az automata szállító rendszerek, röviden AGV-k. Az AGV egy gyűjtőfogalom, hiszen idetartozik minden olyan szállító eszköz, amely különböző vezérlések segítségével önállóan mozog, mint például a raktárakban használt önvezető targoncák. Alkalmazásuk főbb előnyei: megbízhatóság, folyamatbiztonság és nagyfokú hatékonyság. Emellett vegyes üzemeltetéskor kézi vezérlésű targoncákkal vagy akár kézi munkával együtt is alkalmazhatók. Beépítésük vagy bővítésük is könnyen megoldható. Éppen ezért az elmúlt években jelentősen megnőtt az érdeklődés és a beruházási hajlandóság az automata gépek iránt.

A felhasználók olyan rugalmas megoldásokat keresnek, amelyek modulokból állnak, továbbfejleszthetők és alkalmasak bármely rendszerhez történő csatlakozásra. Ehhez társul a lehető legrövidebb kivitelezési időtartam.

Miért lehet szükség automatizálásra?

A raktárautomatizálás kérdése felvetődhet abban az esetben is, ha egy átlagosan gépesített, hagyományos raktárban jelenleg minden jól működik. A forgalom várható jelentős bővülése, az igények változása, a helyhiány miatti átalakítás ilyenkor lépéskényszerbe hozza a vezetést.

A raktárautomatizáláshoz vezető leggyakoribb igények:

  • Fizikai igénybevétel

  • Hiába van a targoncakezelő alatt a legkorszerűbb elektromos targonca, a folyamatos mozgás, forgás, emelés, fel- és leszállás erős fizikai igénybevételt jelentenek. Ehhez társul még a folyamatos, erős figyelem okozta terhelés is. Ilyen terhelése mellett szinte elkerülhetetlen a fáradás, a teljesítmény romlása, egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb hibák is.

  • Szellemi igénybevétel

  • Egy raktár irányítása folyamatos szervező munkát igényel. A hagyományos raktárban ez állandó készenlétet, folyamatos nyomást és állandó hibalehetőséget jelent.

  • Hatékonyabb munkavégzés

  • A raktári munka jelentős része ismétlődő folyamatokból áll. Tudomásul kell vennünk, hogy minden szellemi fölényünk ellenére ebben jobbak nálunk a gépek. Amennyiben lehetséges, érdemes tehát nekik átengedni ezeket a feladatokat.

  • Növekvő igények

  • Ha olyan mértékű növekedés van kilátásban, amit a már meglévő erőforrásokkal nem lehet kiszolgálni, logikus irány az automatizálás.

    A tervezésnél nem szabad a jelenlegi szintből kiindulni. A raktárautomatizálás csak akkor lehet sikeres, ha annak révén a cég versenyelőnyhöz jut. Számos példa bizonyítja, hogy a dolgozóknak az elbocsátástól sem kell tartania, mivel átcsoportosítással a nagyobb szakértelmet igénylő munkákra jobban tudnak koncentrálni, amennyiben a monoton, ismétlődő munka alól mentesítik őket az önvezető targoncák.

    Megéri-e a befektetés?

    Mint mindennek, az automatizálásnak is ára van. Ez is az oka, hogy kevés vállalat jut el rövid idő alatt, egyetlen lépésben a hagyományos, manuális raktártól a teljesen autonóm robotokon alapuló megoldásig. (A költségeken kívül itt még az integráció szükségessége játszik komoly szerepet.)

    Számos raktárautomatizálási projekt bizonyítja, hogy sok cég számára a részleges automatizálás az ideális megoldás. Ebben az esetben sok idő szabadul fel, jelentős munkaerőt lehet megtakarítani, miközben a költségek sem szöknek az egekbe.

    (X)





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás