Marco Rossi sem hagyta szó nélkül, a focikapitány is gratulált a fiataloknak

Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott 16 ponttal a negyedik helyen zárta a csoportját az Európa-bajnoki selejtezőkön. A csapat irányítását idén márciusban átvevő Szélesi Zoltán szép eredményekkel kezdett, lapunknak az együttes funkcióiról, valamint a formába lendülő Németh András játékáról is beszélt.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.10.19. 11:30
Szélesi Zoltán Németh András magyar válogatott u21 Marco Rossi

Az U21-es magyar labdarúgó-válogatott még Gera Zoltánnal kezdte el az Európa-bajnoki selejtezőt.  Az első hat találkozón két győzelem, egy döntetlen és három vereség volt a mérleg. Gera idén februárban a Vasas vezetőedzője lett, a helyét pedig Szélesi Zoltán örökölte meg az U21-nél. A 42 éves szakember a maradék négy Eb-selejtezőből hármat megnyert, a legvégén a belga válogatottat sikerült idegenben 1-0-ra legyőzni. A magyar együttes végül 16 ponttal, a csoport negyedik helyén végzett Spanyolország, Belgium és Skócia mögött.

Szélesi Zoltán, U21
Szélesi Zoltán jól kezdett az U21-es magyar válogatott kispadján Fotó: Koncz Márton

„Ha a selejtezőket nézzük, akkor négy mérkőzés alatt kilenc pontot szereztünk, a vereség pedig egygólos különbség volt Spanyolországtól. Azt gondolom, hogy az ő dolgukat is megnehezítettük. A jövőre nézve az egyik fő feladatunk, hogy a nagyok ellen folyamatosan mérkőzésben tudjunk maradni. Nem az eredményt akarjuk kergetni, hanem a stabil védekezésből kiindulva megpróbálni hatékonynak lenni” – nyilatkozta lapunk megkeresésére Szélesi Zoltán. A szakember arról is beszélt, hogy az U21-et nagyban meghatározza, hogy hány játékost tud adni a felnőtt válogatottnak.

Az U21-es csapat legfontosabb szerepe, hogy nemzetközi szinten versenyeztetjük, szerepeltetjük a legtehetségesebb játékosokat, illetve igyekszünk felkészíteni őket a felnőtt válogatottságra.

"Az elmúlt években ezt többször sikeresen tettük, elég Balogh Botondra, Horváth Krisztoferre, Kerkez Milosra vagy Kata Mihályra gondolni. Ez négy játékos a 2002/2003-as korosztályból. Ha rajtuk kívül még egy-két futballistát fel tudunk adni Marco Rossi együttesébe, akkor maximálisan elértük a célunkat. A többi kerettag számára az U21-es válogatott egy tükör, amely megmutatja, hogy mennyit kell még fejlődnie a legmagasabb szint eléréséhez.”

Szélesi elmondta, hogy a Belgium elleni 1-0-s győzelem után Rossi küldött neki egy gratuláló üzenetet, személyesen azonban még beszéltek a sűrű menetrend miatt. A belgák elleni győztes gólt Németh András szerezte, aki pár nappal ezelőtt Málta ellen is betalált. A 21 éves támadó végre játékba lendült klubszinten, a német másodosztályú Münster (ahol kölcsönben szerepel) egyre több játékpercet ad neki.

Németh András remekelt az U21-es válogatottban

„Nem mindenkinek vezet folyamatosan felfelé az útja a karrierje során. Andris teljesítménye elég hullámzó volt az elmúlt időszakban, sokáig a gólokkal is adós maradt, illetve volt egy komoly, hosszan tartó sérülése. Nemrég vették ki a lábából a csavarokat, ez lelkileg felszabadító volt számára, illetve nemrégiben a Münsterhez került kölcsönbe, ahol érzi a támogatást, folyamatosan játéklehetőséget kap. Az U21-es válogatottban nagyon fontos szerepet töltött be az előző két mérkőzésen, a hozzáállása példaértékű volt. Az, hogy mindkét találkozón gólt is szerzett, jól mutatja, hogy kikerült a korábbi hullámvölgyből.”

A barátságos mérkőzéseket is figyelembe véve Szélesivel eddig hat mérkőzést vívott az U21-es válogatott, ezeken négy győzelem és két vereség a mérlege.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás