„Meglepetést okozhatunk a hollandok ellen” – Koeman miatt ismerte meg az ország a magyar fociedzőt

Ritkán fordul elő, hogy a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya ellenfélként tér vissza. Erwin Koeman most ezt teszi, róla beszélt a Metropolnak az általa „felfedezett” Máté Csaba.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.10.10. 19:00
Máté Csaba magyar válogatott selejtező

Ellenfélként tér vissza Budapestre a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya. A hollandok elleni Nemzetek Ligája-meccsen (péntek, 20.45, tv: M4 Sport) a vendégek kispadján másodedzőként ül majd Erwin Koeman, aki 2008 és 2010 között irányította együttesünket. A labdarúgóként Európa-bajnok szakember testvére, a szövetségi kapitány Ronald Koeman munkáját segíti. Annak idején Erwin volt az, aki megismertette a magyar közvéleménnyel Máté Csabát, a Debrecen jelenlegi edzője ugyanis a Koeman pályaedzője, egyben tolmácsa volt a nemzeti csapatnál. Máté annak idején sokat tanult, képezte magát Belgiumban és Hollandiában, így került képbe az MLSZ-nél.

koeman
Erwin Koeman és Máté Csaba két évet dolgozott együtt a válogatott kispadján Fotó: Szabó Miklós

Korábban személyesen nem ismertem őt, persze a karrierjével tisztában voltam. Az MLSZ akkor több embert megkeresett, velem kétszer beszélgettek, végül engem választottak ki

– mesélt a Metropolnak a kezdetekről Máté Csaba, aki a mai napig jó viszonyt ápol Koemannal. 

A holland szakember a 2010-es világbajnoki selejtezőkön vezette a magyar csapatot olyan riválisokkal szemben, mint Dánia, Svédország, vagy Portugália.

„Szerintem a legfontosabb, hogy stabilak voltunk. A kötelező meccseket megnyertük, s kis szerencsével nagyobb esélyünk lett volna a világbajnokságra is. Az itthoni svédek elleni meccs, s az utolsó pillanatban bekapott vesztes gól örökre emlékezetes marad sajnos. Pedig már akkor is tudtuk, hogy egy döntetlennel nagyon jól járhattunk volna”

 – emlékezik vissza Koeman magyar edzője.

„Koemannak volt egy elgondolása a játékról, a taktikáról, ahhoz kereste itthon a megfelelő játékosokat. Masszív, stabil együttesünk volt.”

Koeman
Koeman és Máté Csaba az emlékezetes, svédek elleni selejtező előtt Fotó: Török Attila

Koeman két év után távozott

2009 őszén Kisteleki István MLSZ-elnök bejelentette, a következő évben le fog mondani a posztjáról. Akkor sokan előre jósolták, ez a Koeman-korszak végét jelentheti. 

Tisztában voltunk vele, hogy a kapitányt az elnök úr hozta, az ő jövője is kérdéses, de nem foglalkoztunk ezzel napi szinten. 2010 nyarán volt két meccsünk, a németek és a hollandok ellen. Két olyan csapat, amely pár héttel később dobogós lett a világbajnokságon. Az valóban nem volt a legszerencsésebb ellenfélválasztás szempontjából.

A németek akkor Budapesten nyertek 3-0-ra, a hollandok odahaza 6-1-re. Egy hónap múlva már Csányi Sándor volt az MLSZ elnöke, Egervári Sándor pedig a szövetségi kapitány. Máté Csaba később Paksra, majd a Fradihoz került, a zöld-fehéreknél 12 évet dolgozott. Idén szeptemberben kezdte a munkát Debrecenben. Három bajnoki vereség után most a Lokinak is jól jöhet a bajnoki szünet. Máté Csaba a mai csapatról elmondta, meglepetést okozhatunk a hollandok ellen, akiktől az utóbbi 40 évben rendszeresen kikaptunk.

A hollandok jelenleg a világ legszűkebb élvonala alatt vannak közvetlenül. Bárkit le tudnak győzni, de verhetőek is. Azt gondolom, hogy hazai pályán benne van a meccsben a meglepetés, de ahhoz javuló forma kell a mieinktől is.

Zlatan Ibrahimovic emlékezetes gólja a 2009-es, svédek elleni meccsen:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás