Jönnek a birkózók az olimpián, két érmet vár a korábbi sikerkapitány

A 2004-es athéni olimpián Majoros Istvánt trónra, aranyéremhez segítő szövetségi kapitány, Komáromi Tibor két párizsi kötöttfogású magyar érem megszerzésére lát jó esélyt.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.08.05.
Módosítva: 2024.08.05.
Olimpia 2024 párizsi olimpia 2024 Komáromi Tibor birkózás

A kötöttfogású birkózók két érmet is szerezhetnek a magyar csapatnak a párizsi olimpián. Lévai Zoltán és Losonczi Dávid egyaránt esélyes a játékokon.

Az FTC 1988-as olimpiai ezüstérmese, háromszoros világbajnoka, egy alkalommal Európát is leigázó Komáromi Tibor kiválóan ismeri két kötöttfogású olimpikonunkat.

– A 77 kg-ban rajtoló, a párizsi mezőnyben hetedik helyen kiemelt Lévai Zoltán annak idején késhegyig menő csatákat vívott az én tanítványommal, Balatoni Bencével, és már akkor megcsillantotta különleges képességeit – nyilatkozza Komáromi. – Az egész Lévai família a magyar kötöttfogású birkózás egyik alapbástyája. Édesapjuk, egyszersmind edzőjük, idősebb Lévai Zoltán igazán érti a mesterségét, hiszen másik két fia, Tamás és Levente egyaránt sokra hivatott versenyző.

A Lévai család, apa és fia Fotó: Kovács Péter

A versenyét kedden kezdő ifjabbik Zoltán akaraterejére jellemző, hogy szinte az utolsó utáni pillanatban, az isztambuli záró világkvalifikálón érdemelte ki a párizsi utazás jogát, és kedden lép a párizsi Éphémére-csarnok szőnyegjére.

– Technikai képzettsége a földkerekség legjobbjaiéval ér fel. Bár a birkózásban ingoványos dolog tippelni, de a dobogó valamelyik foka kinéz Zolikának – így a Fradi-legenda.

Tibort a 87 kg-os kategória világbajnokához, a második helyen kiemelt pestszenterzsébeti ESMTK-válogatott Losonczi Dávidhoz – az ő versenynapja: augusztus 7. – is fűzi személyes emlék, tudniillik a bátyja, Losonczi Ottó szintén birkózott. Ebből következően Dávid kissrácként rendszeresen ott totyogott az edzéseken.

– Ahogy teltek-múltak az évek, az öcskösből rátermett birkózó vált, mára az elvárt valamennyi nyerő stíluselemmel felszerelkezett. A lenti birkózásban ugyanúgy veszélyes arzenállal rendelkezik, amint az álló helyzetű küzdelemben. A 87 kilóhoz közeli súlycsoportokban, nevezetesen a 82 kg-ban avatták olimpiai bajnokká Hegedüs Csabát, Farkas Pétert, valamint jómagam is abban a kategóriában versengtem, míg a 90-esek táborában szerzett ötkarikás aranyérmet Növényi Norbert. Ha Losonczi jól kamatoztatja párját ritkítóan erős fizikumát, nem könnyelműség azt állítanom: a döntő közelébe is eljut, sőt!

Szabadfogású Fradi-babér néz ki

Mint egykori FTC-klasszis, kérésünkre Komáromi „átrándult” a másik fogásnembe, a szabadfogásba is.

– A kabardföldi-orosz, de a magyar válogatottat erősítő világ- és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail technikai tudása a 65 kg-ban páratlanul gazdag. Mivel gyakorlatilag a dagesztáni edzőtáborból utazik a francia fővárosba, tarolásra kész. Abban reménykedem, hogy ebben a fogásnemben megszerzi a zöld-fehérek első olimpiai bajnoki címét – nyilatkozza Komáromi.


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás