„Megértem a frusztrációját” – Cristiano Ronaldóról beszélt a nap hőse

Kivágta a rezet Diogo Costa, a portugálok kapusa. Jórészt neki köszönhető, hogy a németországi labdarúgó-Eb nyolcaddöntőjében a luzitánok kiejtették Szlovéniát, és a nyolc között pénteken Franciaországgal találkoznak.



Megosztás
Szerző: (s)
Létrehozva: 2024.07.03.
Módosítva: 2024.07.03.
Diogo Costa Portugália foci Eb 2024

Portugália válogatottja 90 percnyi játék, 0-0 után a Szlovénia elleni nyolcaddöntő hosszabbításában, a 105. percben döntésre vihette volna a dolgot. Akkor azonban Cristiano Ronaldo 11-esből balra meglőtt labdáját a Jan Oblak kapus hárította. A hajrában aztán Diogo Costa, a luzitánok kapuvédője óriási ziccert hárított, amikor Benjamin Sesko egyedül vezette a kapujára a labdát.

firo : 26.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Group Stage, M35, Match 35 Georgia - Portugal
Ronaldo és Diogo Costa is kitett magáért a 11-es párbajban (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

Olvastam a testbeszédét

– utalt vissza erre a sorsdöntő bravúrra Costa.

Százhúsz gól nélküli perc után következett a büntetőpárbaj. Ekkor már Ronaldo betalált, bár Oblak újfent jó irányba vetődött. Az FC Porto 24 éves kapusa, Costa egyszer a bal, kétszer a jobb sarok felé repült, így mindhárom szlovén 11-est hárította. Ezzel hirtelen egy ország hősévé lépett elő. Mindehhez  persze kellett az is, hogy a szétlövésben – Ronaldo mellett – Bruno Fernandes és Bernardo Silva is értékesítette a maga büntetőjét. így Portugália 3-0-lal továbblépett.

„Jure Balkovec 11-esét volt a legnehezebb tisztáznom” – jegyezte meg Costa, aki pályafutása során 42 büntető közül tizenhármat megfogott. „A zsigereim, a reflexeim segítettek, de természetes, hogy előzetesen elemeztük a szlovén lövőket. Fontos tapasztalatom az, hogy a játékosok sokszor meggondolják magukat, és a végrehajtás előtt megváltoztatják a lövés irányát. Mindannyian követünk el hibákat, Ronaldo és én is. Cristiano keményen dolgozik, megértem a kihagyott büntetője utáni frusztrációját. Példakép számunkra, megtiszteltetés, hogy vele játszhatunk. Összességében ez volt életem mérkőzése.”

Portugália pénteken 21 órától Franciaországgal mérkőzik a legjobb nyolc között. Szövetségi kapitánya, Roberto Martínez aláhúzta, Ronaldo könnyei jelezték, hogy mennyire komolyan veszi élete hatodik Európa-bajnokságát

Tőle azt kértem, rúgja ő az első büntetőt, mert meg kellett mutatnia az utat a győzelem felé. Megmutatta.

A szakember Costáról megjegyezte, sok kapussal dolgozott együtt, de a portói játékos a legjobbak között szerepel, sikerének kulcsa pedig az érettsége, a tapasztalata. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás