Itt a bizonyíték, ezért annyira különleges helyszín a Hungaroring

Oscar Piastri élete első győzelmét aratta a Hungaroringen. A Magyar Nagydíj ezzel ismét különleges élményt adott egy Forma–1-es pilótának, már-már hihetetlen, hogy mennyien szerezték Mogyoródon az első sikerüket.



Megosztás
Szerző: HC
Létrehozva: 2024.07.22.
Magyar Nagydíj McLaren Oscar Piastri Hungaroring győzelem

Stratégiai döntésének köszönhetően a McLaren nehéz erkölcsi helyzetbe került a Forma–1-es Magyar Nagydíjon, ám végül Oscar Piastri látta meg elsőként a kockás zászlót. Az ausztrál pilóta élete első F1-es győzelmét szerezte meg, ezzel a Hungaroring újabb versenyző számára marad örök emlék. Piastri mellett több kiváló pilóta is itt ért először a csúcsra. 

Magyar Nagydíj
Oscar Piastri sikerével zárult a Magyar Nagydíj Fotó: AFP

A Magyar Nagydíj "elsőzői"

Damon Hill 1993-ban érezhette meg először a győzelem ízét. Magyarországig négyszer lett második, egyszer harmadik, Mogyoródon viszont már senki sem állíthatta meg. Ettől annyira formába lendült, hogy ezt követően rögtön Belgiumban és Olaszországban is nyerni tudott. F1-es pályafutása alatt végül 22-szer állhatott a dobogó legfelsőbb fokára.

Fernando Alonso a Minardi után 2003-tól már a Renautnál bizonyíthatott. Abban az évben egy alkalommal vitte sikerre a gyári csapatot, a Magyar Nagydíjon mindenki előtt ért célba. Ezt követően Mogyoródon már nem nyert, „cserébe” 2005-ben és 2006-ban világbajnoki címet szerzett.

Jenson Buttonnek a hetedik szezonja hozta el a várva várt sikert, 13 dobogó után teljesen váratlanul győzött a Hungaroringen. A brit pilóta 2009-ben az egy szezont megélt Brown GP-vel világbajnok lett, 2010 és 2012 között pedig a McLarennel is szép sikereket ért el. Ha pedig McLaren, Heikki Kovalainen esetében extra különlegesség, hogy ő egész pályafutása alatt győzött egyszer, pont a Magyar Nagydíjon. A 2008-as futamot Felipe Massa vezette, ám technikai hiba miatt fel kellett adnia a versenyt, így Kovalainen ölébe hullott az elsőség.

2021-ben elképesztő káosz alakult ki a rajtnál, Valtteri Bottas Lewis Hamiltonon kívül szinte a teljes élmezőnyt letarolta az esős gumikon. Hamilton elhibázott stratégiája miatt hirtelen Esteban Ocon találta magát az élen, aki vissza tudta tartani Sebastian Vettel támadásait és végül futamgyőzelmet szerzett saját magának és csapatának, az Alpinnak is. Oconnak jelenleg nincs érvényes szerződése 2025-re, így elképzelhető, hogy neki is a Magyar Nagydíj lesz az egyetlen F1-es sikere.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás