Erre várt Szoboszlai Dominik? Óriásit nyerhet Liverpoolban

A Liverpool jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol gőzerővel készül az új szezonra. Arne Slot játékfilozófiája némiképp eltér Jürgen Klopp taktikájától, ez azonban Szoboszlai Dominik malmára hajthatja a vizet.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.07.24.
Módosítva: 2024.07.24.
Szoboszlai Dominik Jürgen Klopp Liverpool Arne Slot futball

Júliusban megtörtént az őrségváltás a Liverpool kispadján, a sikeredző, Jürgen Klopp helyét Arne Slot vette át. A korábban a Feyenoordot irányító szakembernek nem lesz egyszerű dolga, először kell világsztárokkal tűzdelt együttest menedzselnie, ráadásul Klopp nagyszerű eredményei miatt az elvárások is magasak. Slot a játékfilozófiája alapján sok esetben hasonlóan gondolkodik, mint Klopp, az eltérések viszont többek között Szoboszlai Dominik malmára hajthatják a vizet.

Szoboszlai, Arne Slot
Szoboszlai Dominik és Trent Alexander-Arnold is szárnyalhat Arne Slot alatt Fotó: NurPhoto via AFP

A két edző preferálja a magas letámadásokat, illetve a visszatámadásokat is. Ezen- felül a gyors, dinamikus támadásépítésben is megegyeznek, valamint mindketten szeretnek lehetőséget adni a fiataloknak és fejleszteni őket – derül ki a Football Meta elemzéséből.

Slot alapvetően a 4-2-3-1-es taktika híve, amit viszont gyakran 4-3-3-ra bont vissza. A labdatartáson alapuló filozófiájához labdabiztos kapust és védőket keres. Alissonnak, Andy Robertsonnak, Virgil van Dijknak és Trent Alexander-Arnoldnak nincsen félni valója, Ibrahima Konaté viszont jó eséllyel kikerül a kezdőből, őt a fiatal Jarell Quansah váltja, aki lábbal ügyesebb, mint a francia válogatott riválisa.

Slot szereti főként a jobbhátvédjét bevonni a labdakihozatalokba, és ilyenkor egyfajta belső középpályást csinál belőle. Ebből a szempontból Alexander-Arnold örülhet, ő ugyanis többször próbálkozott már a középpályán is maradandót alkotni.

Amíg Klopp a szélsőjátékot erőltette a Liverpoolnál és onnan szeretett volna betörni a támadóharmadba, Slot sokkal inkább a középen való játékot szereti. Kloppnál a Liverpool 29 százalékban támadott középen, Slotnál a Feyenoord ez a mutató 33 százalék volt. A középpályások gyakran összetömörülnek és gyors, rövidpasszos játékkal jutnak el a kapu elé.

Arne Slot kiemelné Szoboszlai erősségeit

Ezek a hírek pedig bizakodással tölthetik el Szoboszlait. Amíg Klopp igazi box to box játékost csinált belőle, azaz a tizenhatostól a tizenhatosig rohant folyamatosan és inkább a „piszkos munkával” volt elfoglalva, Slot jóval kreatívabb szerepköröket szán neki. Többet támadhat, sokszor Alexander-Arnold fog mögötte védekezni, nem kell állandóan Mohammed Szalaht erőltetni a szélen, hiszen a középső terület egyenértékű támadózóna lesz. Technikai adottságai jól kijönnek majd a rövid és gyors passzos játékban, és az is látszik, hogy Slotnál ő lenne a legmagasabban játszó középpályás, ami megint csak Szoboszlai igazi erősségeit emelné ki.

Szoboszlai tavaly nyáron 70 millió euróért (26 milliárd forint) érkezett a Liverpoolhoz az RB Leipzigtől. Őszi szezonja nagyszerűen alakult, rögtön alapember lett, többször választották meg a meccs legjobbjának, és bombagólokat lőtt. Januárban azonban rögtön megsérült, ami az egy hónapos kényszerpihenő után rögtön kiújult, tavaszra pedig kiesett a ritmusból a magyar válogatott csapatkapitánya, aki a nyári Európa-bajnokságon sem találta a helyét. Szabadságát követően tiszta lappal indíthat, Slot rendszere pedig adott ahhoz, hogy Szoboszlai túlszárnyalja a debütáló angliai szezonját.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás