Esélyesek rémálma: a kellemetlen Rossi-csapattól féltik a németeket

A létező egyik legkellemetlenebb ellenfélként mutatják be Szoboszlai Dominikékat. Összeszokott, szívós játékunktól és Marco Rossitól tartanak.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.06.12.
Módosítva: 2024.06.12.
Marco Rossi Szoboszlai Dominik válogatott foci Eb 2024

Hosszasan elemzi, valósággal a csodájára jár az Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatottnak a világ egyik legnépszerűbb futballportálja. A Transfermarkt a házigazda és a végső győzelemre is esélyesnek tartott németek egyik legkellemetlenebb ellenfeleként ír Marco Rossi szövetségi kapitány csapatáról.

Legutóbb, 2022 szeptemberében Szalai Ádám (középen) álomgóljával legyőztük a németeket Lipcsében
Legutóbb, 2022 szeptemberében Szalai Ádám (középen) álomgóljával legyőztük a németeket Lipcsében (Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport)

A „titkos tipp” felütéssel írt cikk címe is sokatmondó: „Magyarország újra Eb-buktató? Ezért olyan veszélyes a németek csoportellenfele”. Az A jelű négyes favoritjának legyőzhető riválisai (a mieink mellett Skócia és Svájc) nem okoznak nagy félelmet a német szurkolók körében, a többségük kötelező házi feladatként tekint a továbbjutásra. A Transfermarkt mégis óva inti Julian Nagelsmann német szövetségi kapitányt és csapatát az elbizakodottságtól, és felhívja a figyelmet: „mindenekelőtt Magyarország nehezítette meg gyakran a dolgukat” a közelmúltban.

A két csapat utóbbi három tétmeccsén jobb a magyarok mérlege. A 2021-es Eb halálcsoportjának utolsó, müncheni meccsén Leon Goretzka csak a 84. percben tudott pontot menteni a kétszer is vezető Rossi-csapat ellen, majdnem kiejtette a Nationalelfet az akkori világbajnok Franciaországgal és Eb-címvédő Portugáliával teljes halálcsoportból. 

2022-ben aztán már a Nemzetek Ligája hasonló erősségű négyesében még inkább a nagy esélyesek rémévé léptek elő Szoboszlai Dominikék. Számunkra Anglia oda-vissza legyőzése, és különösen a wolverhamptoni 4-0-s diadalunk emlékezetes, de a németeknek még inkább figyelmeztető az övéik elleni budapesti 1-1, majd a lipcsei 1-0-s sikerünk.

Az Eb-sorsolás után a németek legendás focistája, mellesleg a magyar válogatott korábbi (2004–05) szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus már figyelmeztette a németeket: óvatosan a magyarokkal! A Transfermarkt szerint ez több holmi megérzésnél, már csak a 2018 óta hivatalban lévő utód, Marco Rossi egyre figyelemre méltóbb statisztikái miatt is. Az olasz–magyar Mister meccsenkénti 1,73 pontos mérlegénél is többet árul el, hogy a rendkívül stabil és összeszokott védekezőjátéka alapján már európai élcsapatként írnak nemzeti tizenegyünkről.

A Transfermarkt elemzése szerint kétségen felüli, Rossinak milyen fontos szerepe van a sikereinkben. Német szemmel már-már hihetetlen, hogy ezen a szinten a játékoskeretből csak öt játékosunk (a kiemelkedő klasszis, Szoboszlai mellett Gazdag Dániel, Orbán Willi, Sallai Roland és Kerkez Milos) becsült értéke több 5 millió eurónál. Európai élklubnál pedig csak Liverpool-sztárunk játszik. 

Vele kapcsolatban kiemelik: Puskás Ferenc óta a legjobb magyar futballista, aki már 16 évesen kerettag volt, 23 évesen pedig már a válogatott csapatkapitánya, aki a játékunk szíve-lelke. Utóbbi hat válogatott meccsünk 11 magyar góljából 8-ban fontos részt vállalt, és a németek aztán a lipcsei korszakából is emlékezhetnek: nem csak a cseleivel, passzaival, lövéseivel, de a mezőnymunkájával és a hozzáállásával is igazi vezér.

Másik erősségünk az összeszokott védelem és a szívós, csapatszintű védőmunka, amely minden ellenfélnek megnehezíti a gólszerzést. Külső szemlélőként feltűnő, hogy Rossi még úgy is ragaszkodik a bevált kulcsembereihez, hogy Lang Ádám például öt éve Cipruson légióskodik, Nagy Ádám pedig öt éve nem játszott élvonalbeli bajnokságban. Mégis, a csoportelsőként vett Eb-selejtezők 8 meccsén 7, előtte a Nemzetek Ligája halálcsoportjában 6 meccsen 5 gólt kaptunk. A Rossi-éra összesen 62 mérkőzése során is csak 65-ször kaptak gólt Gulácsi Péterék. 

Ez, és Rossi több, aktuális ellenfelekre szabott „unortodox taktikai trükkje” eredményeképpen Magyarország egyike a létező legkellemetlenebb ellenfeleknek.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás