A semmiből futott be a magyar tehetség, Balogh Botond lehet Rossi új alapembere





Magyarország sorozatban harmadszor vesz részt a nyári Európa-bajnokságon. Újonnan induló sorozatunkban bemutatjuk, hogy kik azok a játékosok, akik idén robbanhatnak be igazán Marco Rossi válogatottjába. Első részünkben Balogh Botond kerül górcső alá.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.03.17.
Módosítva: 2024.03.17.
Balogh Botond Parma Marco Rossi magyar labdarúgó-válogatott

Veretlenül zárta a tavalyi évét a magyar labdarúgó-válogatott, ami ennek köszönhetően az első helyen zárt selejtezőcsoportjában, ezzel egyenes ágon jutott ki a németországi Európa-bajnokságra. Marco Rossi szövetségi kapitány keretében ritka a rotáció, az olasz mester az évek alatt összerakta „kirakósának” alappilléreit. Többen vannak azonban, akik bizakodhatnak abban, hogy ebben az esztendőben berobbanhatnak a nemzeti csapata. Újonnan induló sorozatunkban ezeket a futballistákat igyekszünk bemutatni.

20231118_1001_KAR
Balogh Botond idén megvetheti a lábát a magyar válogatottban Fotó: Árvai Károly


A kapusposztot rögtön kihagynánk, az ugyan még nem világos, hogy a hosszú sérüléséből felépülő, és Lipcsében újra játékba lendülő Gulácsi Péter vagy Dibusz Dénes lesz-e az első számú hálóőr, de az biztos, hogy kettejük közül kerül majd ki a végső győztes. Így először a védelem kerül górcső alá, ahol könnyen lehet, hogy Balogh Botond idén stabilizálni fogja helyét a kezdőcsapatban.

A 21 éves középhátvéd 2021 novemberében csereként játszott öt percet a San Marino ellen, ezt követően tavaly az utolsó Európa-bajnoki selejtezőt már végigjátszotta Montenegró ellen. Ott rögtön remek teljesítményt nyújtott, a FotMobon 7,9-es értékelésével a legjobb hátvéd lett, a védekezési mutatókban szintén az élen végzett, a megnyert párharcok tekintetében pedig a harmadik volt.

Balogh 2019 augusztusában az MTK-tól került át az akkor még az olasz élvonalban játszó Parmához. Egy évvel később már a felnőtt keret tagja volt, a Serie A-ban háromszor lépett pályára, az együttes viszont 2021-ben kiesett a másodosztályba. Sokan azt gondolták, ez lehet a magyar védő esélye arra, hogy bekerüljön a kezdőcsapatba, ehhez képest mindössze négy Serie B-találkozó jutott neki. Tavaly már az új vezetőedző, Fabio Pecchia jobban számított rá a rotációban, és 15 bajnokin szavazott neki bizalmat, ezalatt 916 játékperc került a lábába.

Balogh helyzete némi aggodalomra adott okot. Hiába van játékában nagy potenciál, úgy nézett ki, hogy nem tud utat törni a klubcsapatában. Az idei szezonban azonban át tudta ugrani azt a lépcsőfokot és surranópályán lett fontos tagja a patinás olasz klubnak. A cikk megírásáig 27 bajnoki alatt 15 alkalommal játszott, mindannyiszor kezdőként. A Parma eddig nagyon jól teljesít, vezeti a ligát és jó esélye van arra, hogy visszajusson az élvonalba. Balogh játékával eddig nyolc győzelem, öt döntetlen és két vereség a mérleg, az együttes vele a kezdőben 17 gólt kapott, és ötször húzta le a rolót. Baloghnak nagyon jót tett a Montenegró elleni összecsapás, azóta 16 bajnokiból 11-en ott volt a pályán, egy meccset piros lapos eltiltás kellett kihagynia.

A 21 éves középhátvéd Alessandro Circatival (21 bajnoki) és Yordan Osorióval (17 bajnoki) verseng a kezdőcsapatba kerüléséért. Balogh Olaszországban remek formának örvend, átlagosan 7,06-os értékelést kap (FotMob), amivel a hatodik legjobb a csapatban, és megelőzi riválisait is (Circati 7,01, Osorio 6,98). A soproni születésű hátvéd a meccsekre lebontott pontos passzok számában a legjobb, átlagosan 47 labdája talál társat, ehhez 88 százalékos pontosság társul. Balogh ellenben az indításoktól sem riad vissza, összecsapásonként majdnem kettő (1,8) hosszú labdája van, ami csapatszinten a hetedik legjobb mutató, 45,8 százalékos sikeressége pedig arányaiban szintén nem rossz.

Parma Calcio 1913 v SSC Bari - Serie B
Balogh egyre meghatározóbb játékos a Parmában Fotó: NurPhoto via AFP

A védekezési statisztikákat vizsgálva a szerelésben, a közbelépésben, és a tisztázásban egyaránt hatékonyabb, mint Circati és Osorio, utóbbiban mindenkit megelőz a Parmában. A blokkok terén a negyedik helyen áll, de itt a két riválisa egyaránt jobban teljesít nála.

Balogh 189 centiméteres magassága ideálisnak számít, a válogatottban pedig a sebessége külön előny lehet. A Montenegró elleni Eb-selejtezőn látszott, hogy Lang Ádámnál gyorsabbnak tűnik, Rossi pedig Baloghot nagyon jól tudja majd használni jobb lábas játékosként a háromvédős rendszer jobb oldalán. A Parmában ugyan a két belső védős rendszerhez (4-2-3-1) szokott hozzá, de ebben a formációban is otthon érzi magát.

Balogh még mindig csak 21 éves. Könnyen lehet, hogy egy jó Eb-szereplés után már a Serie A-ban bizonyíthat a nagy múlttal büszkélkedő Parmával.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás