Lipcse pápája: 5 ok, ezért imádják Orbánt a németek





Nem győzik méltatni a Bundesliga magyar hősét. Orbán Willi védő létére az ellenfél kapujánál is úgy szimatolja ki a gólszerzési lehetőségeket, mint a disznók a szarvasgombát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.13.
Orbán Willi Gulácsi Péter RB Leipzig magyar válogatott pápa

Nemcsak a Szerbia elleni, sorsdöntő hazai Európa-bajnoki selejtezőre (szombat, 20.45, tv: M4 Sport) készülő magyar válogatottból, hanem német klubja, az RB Leipzig futballcsapatából is hiányzik Orbán Willi. A térdsérülése miatt hónapokra kidőlt 30 éves csapatkapitánnyal a hosszú kényszerpihenője ellenére éppen a napokban hosszabbították meg a lipcsei szerződését, amely így 2025 helyett 2027 nyaráig érvényes. Akkor már 12 éve szolgálja majd a klubját – és ki tudja, utána még meddig?! –, ami a német profizmusban is párját ritkító hűséget jelent. A 42-szeres magyar válogatott klasszis egy lipcsei portál szerint úgy hozzátartozik a csapathoz, mint a pápa a Vatikánhoz.

Orbán Willi olyan a Lipcsének, mint a Pápa a Vatikánnak
Orbán Willi olyan a Lipcsének, mint a pápa a Vatikánnak Fotó: AFP

A lipcsei klub híreivel foglalkozó RB Live terjedelmes méltatásában összegyűjtötte a legfőbb tényezőket, miért örömteli az „örökös RB-játékos” szerződéshosszabbítása.

1. Őskövület a fiatal klubnál

Gulácsi Péterhez hasonlóan Orbán is 2015-ben, még a német másodosztályba igazolt Lipcsébe. Akkor talán még a klub nagyratörő terveinek ismerői sem remélték, hogy együtt micsoda fejlődési ívet járnak majd be. A Bundesliga-másodvonaltól máig, többek között olyan sikerekkel, mint két Német Kupa- és egy Szuperkupa-győzelem, bajnoki ezüstérem, Bajnokok Ligája-elődöntő.

A két magyar klubikonnál régebben (2013-ban) csak a dán Yussuf Poulsen csatlakozott a lipcsei projekthez a jelenlegi keretből. Mégis a csapatban 292-szer szerepelt Orbán töltötte eddig mindegyikük közül a legtöbb időt – 24 794 játékpercet – a pályán.

2. Minden edző kedvence

Lassan nyolc és fél éve tartó lipcsei időszakában Orbán hat vezetőedzővel dolgozott, akik kivétel nélkül kihagyhatatlan alapemberként kezelték. 

Nem hiába „A Gép” a beceneve: szinte sohasem sérült (a mostani kivétel, csodálkozott is edzője, Marco Rose) vagy fáradt. 2022 januárjától 2023 februárjáig például végigjátszotta a Lipcse mind a 36 bajnokiját, valamint 8 BL-meccset, 4-et az Európa-ligában, 9-et pedig a német kupasorozatban. Ezt követően csak azért tört meg a nagy sorozata, mert az Union Berlin elleni Bundesliga-találkozó helyett egy klinikán feküdt, hogy őssejtadományozással megmentse valakinek az életét.

3. Elöl-hátul hasznos

Nem csak a védelem oszlopa, az ellenfél kapuja előtt is serénykedik: 27 gólt szerzett már a klubja (és további 6-ot a magyar válogatott) tétmeccsein, 9 gólpassz mellett.

Olyan vagyok, akár a szarvasgomba-kereső disznó. Érzem magamban a gólszerzés ösztönét

– mondta egyszer Orbán Willi a gólérzékenységéről, amivel legutóbb válogatottunk belgrádi győztes gólját „szimatolta össze” a Szerbia elleni Eb-selejtezőn.

4. Fitneszmegszállott

Nem véletlenül érzi úgy, hogy minél idősebb, annál jobban bírja a strapát. Amíg edzői rotálva pihentetik a nála fiatalabbakat, Orbán még a legsűrűbb meccsprogramokat is végigjátssza, és feltűnően ritkán sérül meg. 

Saját bevallása szerint mániákusan törődik a testével: pluszedzéseket végez a klubban és otthon, a nyári szünet során is dolgozik saját fitneszedzőjével (egyik kedvence az úgynevezett dinoszaurusz-edzésmódszer). 

Ráadásul csak az egészséges életmóddal kapcsolatos tudományos könyveket falja, glutént és szénhidrátot nem fogyaszt. A minél jobb fizikai állapot érdekében reggelire képes sztéket enni, a legkésőbb 22 órai lefekvés előtt pedig magnéziumtartalmú varázsshake-et iszik a megfelelő minőségű alvásért.

5. Ibra és Pepe nyomában jár

Noha sok helyütt úgy kommentálták új szerződését, hogy – lévén a lejártakor már 34 éves lesz – Orbán Willi a nyugdíjba vonulásáig hosszabbított. Pedig annál sokkal tovább készül játszani a legmagasabb szinten. 

Ebben (és a fizikai felkészültség tekintetében) Zlatan Ibrahimovics és Pepe a példaképei. A svéd csatárzseni idén nyáron, 41 évesen vonult vissza az AC Milanból, míg a portugál védő 40 éves létére még a FC Porto védőoszlopa.





 





Ezeket olvastad már?
"A Fradi Magyarországon egy vallás" - 125 éves lett az FTC

"A Fradi Magyarországon egy vallás" - 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás