Öten élnek tovább Szvoboda Bence szerveivel

Már átültették az elhunyt versenyző szívét.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.06.27.
Szvoboda Bence baleset

Öt ember életét mentette meg Szvoboda Bence azáltal, hogy horrorbalesete után családja felajánlotta a szerveit. A versenyző június 14-én vesztette életét a prágai kórházban, miután egy csehországi futamon felborult a motorjával, és többen áthajtottak rajta.


Szvoboda Bence temetése
Szvoboda Bence temetése (Fotó: Nagy Norbert)

Az orvosok hiába küzdöttek az életéért, a szervezete végül feladta a küzdelmet. Ekkor kellett a szüleinek nagyon gyorsan dönteniük a szervdonorságról, mivel a szívet 4-5 órán belül át kell ültetni ahhoz, hogy az új testben képes legyen megfelelően működni. Esetében tehát nem igaz a halálhíreknél megszokott mondás, hogy a szíve megszűnt dobogni, hiszen az ő szíve – több más létfontosságú szervével együtt – a modern orvostudománynak és persze szülei emberi tartásának köszönhetően másban él tovább.

Az elhunyt sportoló édesapja és édesanyja ugyanis úgy döntött, hogy felajánlják gyermekük szerveit annak érdekében, hogy mások életét megmenthessék. A döntésüket a prágai kórház orvosaival közölték, akik nem sokkal később elvégezték a szükséges beavatkozásokat.

A transzplantációt egy nemzetközi szervezet koordinálja Európában, aminek köszönhetően szinte a kontinens bármelyik szegletébe juthatott Bence szerveiből. Az elhunyt donor tehát nem csupán egyetlen adott országban élő betegeknek nyújthat segítséget, vagyis egy új szívre, vesére, tüdőre, májlebenyre vagy hasnyálmirigyre váró sem csak a saját országából kaphatja meg a szükséges segítséget. Mindez nagyobb esélyt ad a betegnek az életre, és a donor szervének is nagyobb eséllyel találnak alkalmas befogadó testet. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás