Csodacsapat és mumus is a Fradi ellenfele lehet a BL-selejtezőben





Vigyázz, Fradi!: különleges sikertörténet a lengyel bajnoké. Régi ismerős a Partizani, de egy új erőre jobban érdemes odafigyelnie a Ferencvárosnak a BL-selejtező lehetséges ellenfelei közül.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2023.06.02.
Módosítva: 2023.06.02.
Fradi Bajnokok Ligája Ferencváros

Alighogy véget ért a futballszezon, június közepén már sorsolják a Bajnokok Ligája selejtezőinek első fordulóját. A magyar bajnok FTC – továbbjutása esetén a második és harmadik körhöz hasonlóan – kiemelt lesz. A Fradi lehetséges ellenfeleinek listája már majdnem teljes (csak a bolgár és az örmény bajnok kiléte nem dőlt még el, az előselejtezőket pedig június végén játsszák), és máris akad egy-két figyelemre méltó rivális.

Idén az El- helyett a BL-csoportkört célozza meg a Fradi
Idén az El- helyett a BL-csoportkört célozza meg a Fradi Fotó: Ripost/Szabolcs László

Az első BL-selejtezőfordulóban (a meccsnapok: július 11–12., július 18–19.) a román bajnok Farul Constanta, a svéd BK Häcken és a lengyel aranyérmes Raków Czestochowa képviseli a legnagyobb játékerőt. A zöld-fehérek számára rossz emléket idézhet az albán Partizani Tirana is, amely 2016-ban (két 1-1-es döntetlen után, tizenegyesekkel) továbbjutott az Üllői úton a BL-selejtezők harmadik körébe.

Nevezettek közül ugyanakkor a legerősebb játékoskerettel és a legkülönlegesebb történettel is a Raków büszkélkedhet. A lengyel Ekstraklasában a Legia Warszawa (a jelenlegi Fradi-edző Sztanyiszlav Csercseszov korábbi kenyéradója) és a Lech Poznan előtt győztes kisvárosi csapat több mint 100 éves múltra tekinthet vissza, de csak négy éve jutott fel az élvonalba. Azóta viszont már kétszer is megnyerte a Lengyel Kupát és Szuperkupát, a bajnokságban pedig két ezüstérem után ért a csúcsra. A sikertörténet azonban 2015-ben kezdődött, amikor a helyi születésű üzletember, Michal Swierczewski tulajdonába került az akkor még harmadosztályú klub. 

A semmiből felépített, ma már több mint ezer alkalmazottat foglalkoztató számítástechnikai bolthálózata révén a leggazdagabb lengyelek közé emelkedett tulajt (a vagyonát 370 millió euróra, azaz 138 milliárd forintra becsülik) nem sokkal korábban a Rakówot patronáló, szintén czestochowai származású Dortmund-sztár, a 108-szoros válogatott Jakub Blaszczykowski győzte meg a szponzorációról.

Swierczewski rendhagyó utat választott a célul kitűzött élvonalbeli bajnoki címig, kétéves ciklusokban gondolkodva, fokozatosan, és takarékosan lépkedett előre. Nem önti a pénzét számolatlanul játékosvásárlásokra. Máig 800 ezer euró (297 millió forint) volt a legdrágább igazolása, jobb szeret ingyen megszerezhető, vagy kölcsönvett focistákra építeni. Sokkal inkább a megfelelő tudásra költ, remek érzékkel és szokatlan tudatossággal választja ki a szakembereit. 

Az éppen most búcsúzó sikeredzőt, Marek Papszunt például az amatőr negyedosztályból, tanári állás mellett dolgozva szúrta ki magának az interneten fellelhető információk alapján – ehhez képest 2020 óta mindháromszor őt választották az év legjobb lengyel trénerének. A helyét sem sztáredző, hanem az eddigi segítője, Dawid Szwarga veszi át a Raków élén.





 





Ezeket olvastad már?
Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

Csupaszon ringó mellek, levetkőzve ment ki a kertbe Fucsovics kedvenc kebelcsodája

Csupaszon ringó mellek, levetkőzve ment ki a kertbe Fucsovics kedvenc kebelcsodája

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

Szívükhöz kaptak a fradisták, a kapusukról van szó

Szívükhöz kaptak a fradisták, a kapusukról van szó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás