RETRO RÁDIÓ

Michael Schumacher: örömhírt kürtöltek világgá, vége a régóta tartó bizonytalanságnak





Végre fellélegezhetnek, nagy változások történtek Kerpen-Manheimben.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2023.02.16.
michael schumacher bánya forma1

Ráfért már egy jó hír Michael Schumacher családjára azok után, hogy a világsztár immár tizedik éve ápolásra szorul a súlyos síbalesetben elszenvedett agysérülése miatt. A Forma–1 hétszeres világbajnokának egészségi állapota mellett nyilván eltörpült, de szintúgy évekig nyomasztotta Schumiékat a pilóta szülői házának és a második otthonának tekintett gokartpályájának sorsa. Most fellélegezhetnek a rajongókkal együtt: mindkettő megússza a több tucat környékbeli falut megsemmisítő külszíni lignitbánya terjeszkedését, sőt a sportlétesítményt újra fejleszteni kezdték.

Falvak tucatjait is lerombolják a bánya miatt, de Schumiék szülőháza és gókartpályája megússza a pusztítást
Falvak tucatjait is lerombolják a bánya miatt, de Schumiék szülőháza és gokartpályája megússza a pusztítást   Fotó: AFP

Az utóbbi években százszámra kiürített házakat letarolják, a lakóktól és a bánya ellen sokáig gerillaharcot folytató természetvédő aktivistáktól is megszabadított falut templomostul, temetőstül, tanácsházastul bedarálják. Ellenben Schumacherék házát és a gokartpályát – ahol többek között Mika Häkkinen, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is bontogatta a szárnyait – hosszas tárgyalásokkal sikerült megmenteni. Utóbbin a sokáig tartó bizonytalanság után már nagyszabású fejlesztésekbe is kezdtek.

Az eredetileg Schumacherék és a gokartklub közös tulajdonában álló pályát átadták az Európa legnagyobb külszíni bányafejlesztését végző RWE energetikai konszernnek, amely vállalta, hogy megsemmisítés helyett megóvja. A vezetőség pedig megújult, és újult erővel vetette bele magát a felújítási munkálatokba.

Ralf Schumacher a megmentett gokartpályánál
Ralf Schumacher a megmentett gokartpályánál   Fotó: AFP

A kölni Express jelentése szerint nemrég leváltották az eddigi elnököt, aki 45 éve dolgozott a 350 tagú gokartklubban, négy évtizeden át vezette. A Schumacher testvérek felfedezője, Gerhard Noack utóda eddigi helyettese, Andreas Dresen lett.

A közelgő tavaszi kupán (március 18–19.) újra gázpedálra lép a pályán az F1-től most visszavonult Vettel is, akit gyerekkorától mentorált Schumi.

– Évekig meg volt kötve a kezünk, hiszen bizonytalan volt, hogy a bánya terjeszkedése bekebelezi-e a pályánkat is. Most végre tudunk tervezni. Lehetőséghez jutottunk a modernizálásra, hogy újra világbajnokságot rendezhessünk – mondta az új elnök, aki anno ellenfele is volt Schumachernek a gokartversenyeken.

Schumacher itt járt a síbalesete előtt is

– Kevéssel a balesete előtt Michael még itt volt a fiával, Mickkel együtt – emlékezett vissza Dresen a 2013 végi Schumacher-tragédiát megelőző napokra.

Az 1,1 kilométer hosszú versenypályát már új aszfaltréteggel látták el (700 méternyi repedést javítottak ki rajta), 5-600 méternyi új kerítést húztak föl, és rendbe hozták a parkolókat. De maradt még bőven tennivaló:

– Rövidesen lecseréljük a pályát szegélyező gumiabroncsokat a legmodernebb szegélyezőkre, amik a Forma–1-ből is ismertek. A toaletteket és a zuhanyozókat 150 000 euróból újítjuk föl, [...] összességében mintegy 900 ezer eurót fektetünk be – sorolta az új elnök a forintban kifejezve 345 millióra rúgó kiadásokat, amelyekkel új lendületet adnak a nagy múltú pályának.

Sportbárként az étterem is újra kinyit, amelyet korábban Michael és Ralf Schumacher 2003-ban elhunyt édesanyja, Elisabeth vezetett.





 





Ezeket olvastad már?
Csodacsapat nyomába eredt a Fradi

Csodacsapat nyomába eredt a Fradi

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

„Évről évre fejlődik” – Nagy titkot árult el Dibusz Dénesről a felesége

„Évről évre fejlődik” – Nagy titkot árult el Dibusz Dénesről a felesége

Messit Lipcsébe hívják: Gulácsi és Orbán csapatába igazolhat

Messit Lipcsébe hívják: Gulácsi és Orbán csapatába igazolhat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás