Tudj meg mindent a kínai pecsétekről! – online





Az Ezerarcú Kína kultúrtörténeti sorozatának következő előadása: A kínai pecsétek esztétikája. Előadó: Horváth Janisz kalligráfus, tipográfus.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.25.
pécset

A kínai pecsétnyomatok kialakulása és rajzolata szoros kapcsolatban áll a kínai írásbeliség fejlődésével, hiszen a császárság kori írásjegyek többnyire négyzetes tömbbe vésett karakterek voltak (ld. kis pecsétírás), ez pedig a pecsétnyomatok formájára is jelentős hatást gyakorolt.

Fotó: Facebook

A pecséteket a régi időkben az okiratok, császári rendeletek hitelesítésére használták, de számos kevésbé formális változatukkal is találkozhatunk magánleveleken vagy műalkotásokon, ahol a pecsétnyomatok formája és elhelyezése újabb művészi dimenziót adott az alkotásoknak. Ezeken a képeken és kalligráfiákon a készítő, és a későbbi tulajdonosok, gyűjtők névjegypecsétjei láthatók. A legtöbb pecsétre a tulajdonosa nevét vésték, a kormányzati dokumentumokon használtak azonban általában a hivatal nevét tartalmazták, nem pedig egy tisztviselőét. A pecsétkő alapanyaga többnyire valamilyen zsírkő vagy faragható értékes kő, például szerpentinit, jáde vagy nemesfém, illetve elefántcsont volt, felső részüket gyakran kis szoborrá alakították. A pecsétnyomatok jellegzetes piros színét a porrá őrölt cinóber ásvány adta, amelyet növényi olajjal kevertek össze.

A pecséteket ma is előszeretettel használják Kínában, ennek köszönhetően ez egy napjainkban is élő, különleges alkalmazott művészeti forma, melynek kiemelkedő értékeit az is mutatja, hogy 2009-ben a kínai pecsétművészet felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Horváth Janisz kalligráfus, tipográfus előadásából a hallgatók többek között megtudhatják, hogy milyen jellegzetességei voltak a császári pecséteknek, és hogyan kellett megfelelően elhelyezni a festményeken, kalligráfiákon a pecsétnyomatot.

Időpont: január 25. kedd, 17.00–18.30

Az online előadáshoz az alábbi linkre kattintva tudnak csatlakozni.





Ezeket olvastad már?
Mi fán terem az erdőfürdő? Most elmondják!

Mi fán terem az erdőfürdő? Most elmondják!

Ilyen a szülővé válás – interaktív előadások

Ilyen a szülővé válás – interaktív előadások

Zöld Jövő Szabadegyetem Palántabörze, palánta-cserebere

Zöld Jövő Szabadegyetem Palántabörze, palánta-cserebere

Program a Születés Hete jegyében – séta a születés minőségéért

Program a Születés Hete jegyében – séta a születés minőségéért

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás