Milyen költségekkel számolhatunk, ha igazán szép kertet szeretnénk kialakítani? (x)

Megérkezett a jó idő, így egyre jobban vágyunk a szabadba. Ha van egy kis kert a házunk mellett, esetleg egy nagyobb terasz, még messzire sem kell mennünk, hogy közel érezzük magunkat a természethez. Gyakran azonban épp ezek a területek a leginkább elhanyagoltak, hiszen sokan nem tudják, mihez is kezdjenek velük. Cikkünkben adunk pár tippet a szép kert kialakításához és összefoglaljuk azt is, milyen költségekre számíthatunk közben.

Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2024.06.11.
PR cikk pénzügyeink kert otthon kertészkedés

Miért fontos a szép, rendezett kert?

A szép kert, legyen szó dísznövényekkel beültetett udvarról, vagy épp haszonnövényekről, nemcsak esztétikai szempontból fontos. A megfelelő tervezés hozzájárul a növények könnyebb gondozásához, csökkentheti a kártevők elszaporodását, bizonyos növények például taszítják a csigákat, hangyákat, krumplibogarakat. A termő növényeknél pedig nem utolsó sorban még a hozamra is hatással lehet.

Mielőtt elrohannánk egy kertészeti áruházba és megvennénk az összes palántát és virágmagot otthonra, érdemes utánajárni, hogy melyik növény mit szeret és milyenek a kertünk adottságai. A környező épületek, fák esetleg leárnyékolják az egészet? Vagy épp ellenkezőleg, reggeltől estig odatűz a nap? Savanyú a föld, jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, homokos, netán agyagos? Ezek mind befolyásolják, mennyire lesz sikeres a kertrendező projektünk.

Ezzel pedig elérünk a szép kertek utolsó és egyben legfontosabb szerepéhez, méghozzá, hogy megnyugtatják és feltöltik energiával tulajdonosukat. A rendszeres kertészkedés segít a stressz csökkentésében, a növények és a természet közelsége nyugtatóan és energizálóan hat a legtöbb emberre. Illetve olyan hasznos kis vendégekkel is megoszthatjuk kertünket, mint például a méhek, akik beporozzák virágainkat, ezzel gondoskodva a termésről vagy a jövő évi magokról.

Hogyan lássunk neki a kertépítésnek?

Attól függően, hogy mekkora a kertünk és mik az elképzeléseink, a lépések változhatnak, de az alábbi lista jó keretet adhat hozzá, hogy mire számíthatunk.

Kezdjünk tiszta lappal!

Ha most költöztünk be újépítésű házunkba, ahol a kertet épp csak elegyengették az építési munkák után, viszonylag üres vászonnal állunk szemben. Azért ez elég ritkán van így. Mielőtt virágok ültetésébe és fák telepítésébe kezdenénk, vagy leraknánk a sziklakert alapjait, alighanem szükség lesz egy kis takarításra és egyengetésre. A tavasz ideális időszak arra, hogy megszabaduljunk a fölöslegesen tartogatott kacatoktól, a régi, esetleg hibás kerti bútoroktól és szerszámoktól. Próbáljunk meg nem szentimentálisak lenni ebben a kérdésben. Ha valamit több mint egy éve nem használtunk, esetleg nem is láttunk, az nem fog hiányozni.

Ilyenkor érdemes kiegyengetni a talaj hibáit is, esetleg friss földet hozatni, ami jó termőtalajként szolgálhat az új növényeknek. Ez a kertünk méretétől függően költséges mulatság lehet, ezért sokan inkább a talaj átforgatása mellett döntenek kézi vagy gépi erővel.

Tervezzük meg az alaprajzot!

Bizony, a kertnek sem árt, ha van alaprajza. Így előre láthatjuk, milyen növények hová kerülnek majd, mik ütik esetleg egymást, illetve hová kerülnek évelő vagy egynyári virágok. Ez abban is segíthet, hogy könnyebben számolhassunk az újraültetéssel és kertünk folyamatos pompájában ragyoghasson.

Ha nagyobb építményeket is tervezünk a kertbe, például egy új teraszt, szalonnasütögetőt, grillt, esetleg kerti pavilont, most könnyebben megtalálhatjuk a helyét. Mivel ezek építése gyakran földmunkával is jár, még azelőtt érdemes lerakni őket, hogy nagyon beültetnénk a hozzájuk vezető utat. A tervezést végezhetjük papír alapon, ebben az esetben nem kell költségekkel számolnunk. De érdemes szétnézni az elérhető alkalmazások között is. A Garden Plannerrel például nemcsak a növények elhelyezkedését, hanem egy esetleges öntözőrendszer tervét is kialakíthatjuk.

Az alkalmazásoknál az alap verzió gyakran ingyenesen használható, vagy regisztrációhoz kötött. Bizonyos funkciók azonban már fizetősek, így jó, ha a kezünk ügyében tartjuk a bankkártyánkat. Vigyázzunk azonban, hogy kártyaadatainkat csak biztonságos webhelyen adjuk meg!

Ha pedig még nem rendelkezünk bankszámlával, esetleg kedvezőbb feltételekkel keresünk számlavezetési lehetőséget, az online számlanyitás segítségével már sorban állás nélkül megnyithatjuk új számlánkat. Ilyenkor bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban értjük a szerződési feltételeket. Nézzük meg a számlavezetési díjat az első évben és utána, előfordul ugyanis, hogy változik. Illetve győződjünk meg róla, hogy nincsenek rejtett költségek.

Használjunk jó minőségű magokat és palántákat!

A jó minőségű vetőmagokat, palántákat és facsemetéket érdemes kertészeti árudából beszerezni. Sok helyről már házhoz is szállítanak, így nem kell azon aggódnunk, hogy fér majd be annyi növény az autónkba. Ha nem ragaszkodunk a hagyományos pázsithoz, vagy egy alacsony igényű gyepet szeretnénk, különleges hatást érhetünk el egy moha vagy lóhere-szőnyeggel is. Ezek előnye, hogy nem kell őket külön vágni és igénytelenebbek is, mint a legtöbb fűkeverék.

Gondoljunk az öntözésre!

Sok kertész életében a locsolás az egyik legnagyobb nyűg. Ha nagyobb kertünk van, vagy vízigényes növényeink, érdemes lehet beruházni egy öntözőrendszerre is. Ezek ára viszonylag széles skálán mozog attól függően, hogy nekünk kell-e bekapcsolni manuálisan, automatikusan működik előre beállított időközönként, esetleg okos rendszerről van-e szó. Utóbbiak ára a legborsosabb, de okkal. Ezek ugyanis érzékelik a talaj nedvességtartalmát és annak megfelelően indítják el a locsolást. Így elkerülhető a túlöntözés és csak annyi vizet használunk, amennyit okvetlenül szükséges.

Végül, de nem utolsó sorban azonban merjünk önmagunk lenni! A kertünk célja, hogy biztonságos teret nyújtson számunkra, kikapcsolódási lehetőség legyen egy hosszú nap vagy hét végén. Össze tudjanak ülni a barátok egy kis főzésre, beszélgetésre és a gyerekeink, házi kedvenceink is jól érezzék bennük magukat. Ezt pedig nem mindig a legfrissebb trendek követésével tudjuk elérni.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetők el.

(x)

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás