Hogyan szigeteljük jól a padlót?





A padló szigetelése hallatlanul fontos szerepet játszik az egész padló megfelelő hőellenállásában. A mi mérsékelt éghajlatunkon a talaj és az épület belső részei között igen jelentős hőmérsékletkülönbség is lehet, ezért kulcsfontosságú, hogy a hőszigetelést megfelelően és magas minőségű anyagokkal építsük ki. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.10.
szigetelés

Talajra épített padló kőzetgyapottal történő hőszigetelésének vázlata

1 – Parketta

2 – Cement alap

3 – Fólia kihajtva, a felfektetéseknél ragasztva

4 – Szigetelőréteg, össz. vastagság: 15 cm.

5 – RST szegélycsík

6 – Víz- vagy nedvességszigetelés, szükség szerint

7 – Sovány beton

8 – Tömörített homok

9 – Eredeti talaj

Fotó: freepik.com

Anyag kiválasztása

Ha a padlót a talajra építjük, több dologra is figyelnünk kell, pl. az alapul szolgáló talaj tömörítésére.

Kulcsfontosságú a megfelelő hőszigetelő-anyag kiválasztása és magának a szigetelésnek a helyes kivitelezése.

Érdemes alaposan átgondolni, milyen anyagot válasszunk, hogy elkerüljük a későbbi problémákat, amit pl. ezen anyagok különféle vegyi anyagokkal történő közvetlen érintkezése okozhat. Itt is jó választás a kőzetgyapot, mert minden vegyszernek ellenáll, és semelyikkel sem lép reakcióba.

Alkalmazható szerves oldószerekkel, pl. acetonnal, benzénnel, nitrohígítóval, és bitumenes vegyszerekkel való közvetlen érintkezésben is.

Nagyobb sűrűségének köszönhetően megőrzi vastagságát, nem ül meg, nem zsugorodik, nem veszít jellemzőiből a padlóban fennálló talajközeli környezetben, még 55 év használat után sem. Ez egy rendkívül ellenálló, rugalmas szerkezetű anyag, amely jól illeszkedik még az egyenletlen felülethez is.

A kőzetgyapottal könnyebben érhető el hézagmentes hőszigetelés, mert méretében stabil, súlya pedig megakadályozza, hogy a lemezek elmozduljanak vagy mozogjanak.

A talajra épített padló hőszigetelése esetén érdemes kifejezetten erre a célra gyártott terméket választani, mint például a ROCKWOOL STEPROCK HD vagy a STEPROCK HD4F kőzetgyapot. Ezek a lemezek nagyon jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek a talajra épített padlók esetében. A lemezek λD együtthatójának értéke 0,035 [W/mK], ami a legalacsonyabb érték az ilyen rendeltetésű kőzetgyapotok piacán. A STEPROCK HD4F lemezből készült padlók biztosítják a jó komfortérzetet, minimalizálják a lökésszerű hangimpulzusok keltette rezgést az épület szerkezetében.

Fotó: freepik.com

A lemezek beépítése

A STEPROCK HD4F lemezből készült szigetelés vastagságának el kell érnie a 15 cm-t. A padló hang-hőszigetelését a kerületi dilatációval kell kezdeni, a kőzetgyapotból készült szegélycsíkkal, amelyet a falak, oszlopok stb. tövében kell lerakni, hogy ezzel biztosítsuk a padló alapja és a falak közötti akusztikus dilatációt.

A csíkokat egyszerűen szorosan egymás mellé helyezzük. Egyrétegű hőszigetelést készítünk, a lemezeket egymáshoz képest eltolva helyezzük el.

A padló szigetelésére kerül pl. a fólia, amelyet a felfekvéseknél ragasztunk, és a falra kihajtunk, hogy az elkészült nedves alap, különösen az önkiegyenlítő, gyorsan megszáradjon. Fontos, hogy a változó talajvízszintű talajra épített padló szigetelésének kialakításakor a hőszigetelés előtt mindig alkalmazzunk vízzáró szigetelést.

Fotó: freepik.com

Hogyan szigeteljük jól a padlót? Ez a kérdés mindenkit érdekel, aki csak saját ház építésébe kezdett vagy éppen régi házat újít fel. A padló szigetelése az egyik, sőt, talán a legfontosabb mozzanata minden építkezésnek vagy felújításnak, hiszen e szigetelés megfelelő kivitelezésétől függ, hogy a későbbi használat során felmerülnek- e majd műszaki problémák a házzal vagy épülettel.

(Hirdetés)

Fotó: freepik.com

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás