Világ-Város – Mesterséges fények és fénymesterségek a XIX. században

Túlnyomórészt a Kiscelli Múzeum műtárgyai segítségével próbálják bemutatni a fővárosi világítás XIX. századi történetét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.03.
Módosítva: 2024.10.03.
Kiscelli Múzeum program ajánló

A városi társadalom a mesterséges fény társadalmává vált a XIX. század során. A világítás fejlődő eszközeivel az ember fokozatosan és egyre hatékonyabban vette birtokába az éjszakát. A mesterséges fény kitágította a térhasználatot, fellendítette az olvasást, segítette a közlekedést, rugalmassá tette a munkaidőkereteket, feldíszítette az épületeket, utat nyitott a szórakoztatóiparnak, mindezzel új életmód kialakulásához vezetett: átalakította az életritmust.

Világ-város
 

A világ – ahogyan a fényt a XIX. század első felében nevezték – hosszú ideig mesterséges lángok formájában segítette az éjszakai életet. Kiállításunkban e lángokra fókuszálva arra a kérdésre keressük a választ: hogyan lett a század elején még álmos városokból a millennium idejére világváros, és kik és mik szolgáltatták a lángokat? A városok kivilágosodásának folyamata a gyertyák, valamint az ezeknél erősebb fényt nyújtó repceolaj lámpák tökéletesedésével vette kezdetét.

A XX. században a modern városlakó mindennapos tapasztalata lett az iparágak által üzemszerűen szolgáltatott elektromos fény és fokozatosan tűntek el a lángok, ám képi, írásos és tárgyi forrásokon keresztül felidézhetők. Kiállításunkban túlnyomórészt a Kiscelli Múzeum műtárgyai segítségével próbáljuk bemutatni a fővárosi világítás XIX. századi történetét.  

A tárlatvezetést Molnár Álmos, muzeológus, történész tartja.
Programjegy:
– Felnőtt (26–62 év): 4000 forint
– Diák | Ifjúsági (6–26 év vagy érvényes nappali tagozatos diákigazolvány): 2500 forint
– Nyugdíjas (62–70 év vagy érvényes nyugdíjas igazolvány): 2500 forint

A kiállítás október 13-ig meghosszabbítva
Helyszín: Kiscelli Múzeum (1037 Budapest, Kiscelli utca 108.)

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás