Tükröződések – koreai kalligráfia





Válhat-e a szó képpé, és vajon milyen történetet mesél egy festmény? Erre a kiállításra modern kori koreai költők verseivel készültek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.04.15.
kalligráfia programok program

A Munbangsau kalligráfia- és a Szumdamcse festőcsoport első közös kiállítása különleges élményt nyújthat mindazok számára, akik kíváncsiak az egyedi lüktetésű, fekete-fehér Hangul kalligráfiai írások és a hagyományos népi motívumokat művészi formába öntő, ezerszínű Minhwa festészet találkozására.

Tükröződések
 


Közreműködők:
Munbangsau csoport – régi idők koreai kalligráfia művészetének magyarországi őrzői
A Távol-Keleten – így a Koreai-félszigeten is – királyi palotát, nemesi udvarházat, sőt egy sárral tapasztott viskót sem húztak fel anélkül, hogy kapujára, ajtajára, szobáiba ne függesztettek volna ki legalább egy, ecsettel gondosan papírra, faoszlopra vetett feliratot, ami szerencsét, bőséget kívánt a háznépnek. Ezt a szokást a modern Korea is őrzi, még ha újraértelmezett formai világba öntve is.
2016-ban alapított csoportunk, a Munbangsau („A négy kincs”) Magyarországon egyedülálló módon képviseli ezt a kivételes szépségű művészetet, mégpedig a hangul kalligráfia, azaz a koreai írás hagyományát ápolva.
Munkáinkat brokát tekercsekre, a hangul kalligráfia jelenleg művelt három stílusában írtuk, melyek: a XV. században megalkotott pánmoncse (판본체), a XVIII. századi királyi udvarban életre kelt „palotastílus”, a gungcse (궁체), illetve ez utóbbi folyóírásos változata, a hüllimcse (흘림체).


Szumdamcse csoport – a hagyományos koreai festészet képviselői Magyarországon
Szumdamcse („A lélek festménye”) csoportunk tagjai a Minhwa hagyományos festészet útján járó, legkiválóbb tanítványaink soraiból kerülnek ki. Célunk, hogy a tradicionális koreai festészeti kultúrát népszerűsítsük azok körében, akik szeretik ezt az egyedi szépségű művészetet, mind Magyarországon, mind pedig a világ minden más tájain.
Magyarországon többek között azon is iparkodunk, hogy a koreai kultúra képi örökségeit ötvözzük a magyar tradicionális festészeti hagyományokkal. A jövőre vonatkozóan rengeteg tervünk van, számtalan témában és számtalan megjelenési helyen.

A kiállítás megtekinthető: hétfőtől péntekig: 12.00–17.00 között
Koreai Kulturális Központ, 2. emelet; 1023 Budapest, Frankel Leó út 30–34. 





 





Ezeket olvastad már?
Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Kreatív Kikötő – Jean-Michel Basquiat

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Magyar népmesék szaxofonnal: JazzFest Budapest – Tóth Viktor

Vár a Kertvárosi Majális!

Vár a Kertvárosi Majális!

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Magyar film napja az Etele Cinema-ban

Top hírek

programok

Vár a Kertvárosi Majális!

Nézz meg egy jó kis bábszínházas előadást, vagy ismerd meg a májusfaállítás rejtelmeit, de ha akarsz, részt vehetsz a Magna Cum Laude koncertjén is!





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás