Az inkvizítor és a boszorkányok – Történelmi stand up

Mágia, üldöztetés és a félelem ereje. Az előadó: Antalffy Péter történész, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.01.
Módosítva: 2024.02.01.
boszorkányok Stand up előadás

Ki volt valójában és Odin? Volt-e köze Thornak Zeuszhoz? Kik voltak a kelták istenei, és mennyire értették őket a rómaiak? Kinek áldoztak embereket a maják és aztékok? Valóban sumer istenektől jött az igazi özönvíz? Milyen istenek segítették a sámánokat? Hogyan lehetett démonokat elűzni és az isteneket kényszeríteni? Miért volt Amon „elrejtett”, és milyen tudást őrzött Hermész Triszmegisztosz? Gonosz volt-e Hádész, és Orfeusz valóban tudta a kiutat az alvilágból? Mit tudhatunk ma Ízisz misztériumairól és hogyan lett a spanyolokból Viracocha? Mi volt Faust igazi bűne? Az előadás-sorozat a történettudomány segítségével ered a vallás és varázslat sokszínű formáinak nyomába.

Istenek, démonok, mágusok - Inkvizítor és a boszorkányok - Mágia, üldöztetés és a félelem ereje
Fotó: marczi.hu

Az inkvizítor és a boszorkányok – Mágia, üldöztetés és a félelem ereje 
Mióta vannak boszorkányok, és miért félnek tőlük? Miért járnak össze esténként „ördögi” szertartásokra? A régi forrásokban miért harcolnak ellenük a táltosok és a vérfarkasok? Miért törnek ki üldözésbe torkolló boszorkányellenes pánikrohamok? Mi közük van a késő középkori misztikus női szentekhez, ókori pletykákhoz vagy a vérfarkasokhoz? Miért váltja fel a boszorkányhitet a vámpírkultusz, és hogyan kezdett el kétkedni egy inkvizítor? Az egyre népszerűbb kérdésekre keresi a választ az előadás a tudományos eredményeket és a közönség fantáziáját egyaránt megmozgatva.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Időpont: február 1. 18.00
Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A)

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás