RETRO RÁDIÓ

Ilyen állati eredetű gyógyszerek vannak a mongol népi gyógyászatban!





Előadás-sorozat a népi gyógyászatról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.05.25.
Mongólia Avar Ákos gyógyászat

A rendszerváltást követően Mongóliában a sámánizmus és a különféle népvallási rítusok újraéledésével párhuzamosan egyre népszerűbbé vált a különféle népi gyógyászati módszerek alkalmazása is. Számos publikáció jelent meg a témában a 90-es éveket követően, illetve különféle intézmények létesültek, ahol ezekkel a módszerekkel kezelik a pácienseket.

Avar-Akos-Allati-eredetu-gyo
Fotó: Facebook

A hagyományos diagnosztikai és gyógyítási technikák mellett a tibeti, kínai és mongol népi orvoslás gyógyszeralapanyagai is megtalálhatók már számos gyógyszertárban. A növényi, ásványi, valamint állati eredetű gyógyszerek közül a különféle állati szervek és testrészek kereskedelme, ennek illegális mivolta ellenére ma virágkorát éli Mongóliában. A farkastüdő, bagolyhús, keselyűgyomor, medveepe és számos egyéb állati szerv már nemcsak a feketepiacon kapható, hanem gyakran találkozhatunk velük különböző mongol internetes és újsághirdetésekben is. Ezek felhasználási módja egyrészt a népi mágiához köthető, ugyanakkor sok olyan is van köztük, amelynek a placebón túl valódi élettani hatása is van az emberi szervezetre.

Az előadás során a hallgatóság megismerkedhet a hagyományos mongol orvoslás rövid történetével, egyes módszereivel, illetve mai társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásaival.

Avar Ákos mongol és arab szakos orientalista, mezőgazdasági mérnök 2001 óta kutat Belső-Ázsia mongolok lakta vidékein (Mongólia, Oroszország, Kína). Egyik kiemelt kutatási témája a nomád ember és a természet kapcsolata és a hagyományos fenntartható gazdálkodási szemlélet vizsgálata. PhD-értekezésében a mongol pásztorok jószágaikkal és vadállatokkal kapcsolatos állatismeretét dolgozta fel. A belső-ázsiai nomádoktól szerzett tapasztalatait itthon a Nógrád vármegyei családi birtokon igyekszik kamatoztatni, ahol hortobágyi rackajuhok törzstenyésztésével foglalkozik.

Jegyár: 1000 forint
Időpont: május 25., 17.00
Helyszín: Hagyományok Háza





 





Ezeket olvastad már?
Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Ilyen volt József Attila mentális állapota élete utolsó szakaszában

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Nézz táncbemutatókat és próbáld ki magad is!

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Amazónia: van-e megoldás a betelepülők okozta gondokra?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás