Júlia és Sándor – Petőfi kultusza és Szendrey Júlia újrafelfedezése





Petőfi Sándor nem egyszerűen népköltő vagy forradalmár a magyar kultúrában, hanem maga a remény megtestesítője.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.09.
Petőfi

„Legendája a mai napig nem vesztett erejéből: gondoljunk csak a földi maradványai körül forgó évtizedes vitákra vagy a rekordköltségvetéssel induló Petőfi-filmre, amelynek híre szinte felrobbantotta a sajtót. Petőfi Sándor bebizonyította: lehetséges felemelkedni a legalacsonyabb sorból is, lehetséges átalakítani a világot. Magával ragadó mítosza azonban egyben el is halványítja az egykor élt hús-vér embert: forradalmár és mártír mivoltán kívül meglepően keveset tudunk személyiségéről, jellemhibáiról, félelmeiről. Ezért fontos Harsányi Zsolt Petőfi-regénye, aki túllép az irodalomtörténeti közhelyeken, és feltárja a költő kevesek által ismert oldalát.

Fotó: Facebook

Ugyanakkor Petőfi lenyűgöző történetének volt egy fontos mellékszereplője is, aki szerelme árnyékában a saját korában nem kapta meg a neki járó elismerést. Szendrey Júlia egyszerre volt a „feleségek felesége”, valamint saját és a nemzet gyászát eláruló bukott és megvetett nő. Egyszerre volt a költő fiát elhanyagoló rossz anya, és második férjétől született három gyermekét példásan nevelő, gondos asszony. Egyszerre volt ünnepelt írónő, és egy, a szerelmére érdemtelen, kéjhajhász férfi meggyötört, testileg-lelkileg kizsákmányolt felesége. Szendrey Júlia csak egyvalami nem lehetett gyötrelmes és keserves kínok közt lelt haláláig soha: önmaga.

Hogy lehetséges, hogy Petőfit évszázadokkal halála után is hősként és ünnepelt költőként emlegetjük, míg Szendrey rendkívüli tehetségről és érzékenységről árulkodó irodalmi munkásságáról hajlamosak vagyunk elfeledkezni? Talán a 21. század irodalmi emancipációja megadhatja számára a megérdemelt elismerést?

A Moobius Könyvklub legújabb beszélgetésében az Alexandra Kiadó új köteteiből – Harsányi Zsolt Petőfijének új kiadásából, valamint a Szendrey Júlia naplórészleteit tartalmazó A nemzet özvegye című életrajzból – kiindulva Milbacher Róbert író, irodalomtörténész, a PTE BTK tanára és Kucserka Zsófia irodalomtörténész, a PTE BTK Klasszikus Irodalomtörténeti Tanszékének oktatója keresik a választ ezekre a kérdésekre. A beszélgetést Navarrai Mészáros Márton újságíró, szerkesztő moderálja.”

Időpont: február 9. 19 óra

További részletek itt.





Ezeket olvastad már?
Színházi kulisszák mögött – A nemzet színészei: Bessenyei Ferenc

Színházi kulisszák mögött – A nemzet színészei: Bessenyei Ferenc

„A zene felemeli kezeimet” – Kokas-foglalkozás gyerekeknek

„A zene felemeli kezeimet” – Kokas-foglalkozás gyerekeknek

Meseszép! – mesés-verses foglalkozás

Meseszép! – mesés-verses foglalkozás

Időspiknik a Hegyvidéken – pétanque-délelőtt

Időspiknik a Hegyvidéken – pétanque-délelőtt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás