Élet/Kép - A Budapest Fotó Fesztivál kiállítása a Kiscelli Múzeumban

A fesztivál ezévi hivatalos időszaka május végén lezárult, ám a „rendkívüli helyzet” okán augusztus 5-én nyílt egy másik, a Kiscelli Múzeumban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.06.
fotó

A zsáner/életkép a magyar fotográfia közelmúltjának egyik legkedveltebb műfaja volt. A 20. század nagy részében ez a festészettől megörökölt műfaj vonzotta leginkább az amatőr és a professzionális fényképészeket. A mindennapi élet jellemző mozzanatainak, helyzeteinek, pillanatainak önálló témaként való ábrázolása a reneszánsz óta van jelen a művészetben, majd a XVII. századi festészetben éli egyik virágkorát: hol allegorikus felhanggal, hol moralizáló tartalommal, vagy az életkorok, évszakok változásának, a tevékenységek, témakörök bemutatása által.

Fotó: Facebook

Igaz, hogy a 2020-as év a pandémia miatt egyáltalán nem kedvezett az emberközpontú fényképezésnek, a hétköznapi (gyakran) derűs mozzanatok megörökítésének, ám a kortárs alkotók talán nemcsak ezért vannak némileg zavarban az életképet illetően. A zsánertől való idegenkedés egyszerre látszik társadalmi jelenségnek és az alkotói attitűdben bekövetkezett markáns változás eredőjének. A beérkezett pályázatok között mégis tetten érhető volt a tradíció érvényes folytatása, de akár a magyar fotótörténet klasszikus életképeinek kritikai újraértelmezése, illetve a műfaj lényeges átalakításának, újjá értelmezésének gesztusa is.

A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy klasszikus fotográfiai műfajban, kortárs magyar fotográfusok segítségével bemutatva, hogyan is viszonyul a hazai közeg az adott műfajhoz. Az öt évvel ezelőtt indult sorozatot (portré–Szubjektum, csendélet–Csöndesen, tájkép–Távlatok, akt–Testkép) 2021-ben az Élet/Kép című kiállítás folytatja. A nyílt pályázati felhívásra idén több, mint 200 alkotó jelentkezett. A kurátori válogatás augusztus 29-ig látható a Kiscelli Múzeumban.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás