Takács Péter: a jó beteg- és ügyeletellátás a cél

Takács Péter közölte, hogy miért kellett megszüntetni a kötelező kamarai tagság intézményét.Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.03.16.
Módosítva: 2023.03.16.
interjú egészségügy

Nem a Magyar Orvosi Kamara megszüntetése, hanem a jó beteg- és ügyeletellátás kialakítása a cél – mondta az egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban.

orvos, doktor, kórház, egészségügy, Shutterstock illusztráció
Fotó: PopTika / Shutterstock

Takács Péter közölte: a kötelező kamarai tagság intézményét azért kellett megszüntetni, mert „a kamara visszaélt a hatalmával, a tagságból való kizárás olyan eszköz volt a köztestület kezében, ami alkalmas volt arra, hogy félelmet keltsen a tagokban, az új ügyeleti rendszerben munkát vállalni kívánó orvosoknak attól kellett tartaniuk, hogy a kamara megvonja az engedélyüket”.

Ez a fenyegetés már a betegellátást veszélyeztette

Ezért volt a kormány lépéskényszerben. A törvénymódosítás megakadályozza, hogy a kamara visszaéljen a hatalmával – mondta. Takács Péter politikai nyomásgyakorlással vádolta meg a testületet.

A kamara elnöke Gyurcsány Ferenc egészségügyi államtitkára volt, aki politikai nyomásgyakorlásra használja a testületet. Arra akarták rávenni az orvosokat, hogy ne vegyenek részt a betegek ellátásában. Amit szintén károsnak tartok a kamara kommunikációjában: szándékosan mossák össze a gyógyítás szabadságát ellátásszervezési kérdésekkel

– mondta.

Közölte: a Kormány döntése értelmében a kétlépcsős bérfejlesztés első ütemére 2023. július elsejétől kerül sor, jövő év márciusban pedig újabb ápolói béremelés következik.

A Pénzügyminisztérium feladata volt kigazdálkodni az ápolói béremelésekre fordított összeget abban az esetben is, ha Brüsszel egy centet sem ad a Magyarországnak járó pénzekből. Ne felejtsük el azt sem, hogy az elmúlt négy évben a korábbi szinthez képest 72 százalékkal nőtt az ápolók bére. Az elmúlt kilenc évben hétszer volt béremelés, 2016 óta pedig két és félszeresére nőtt a szakdolgozók fizetése – tette hozzá Takács Péter.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás