RETRO RÁDIÓ

Takács Péter: a jó beteg- és ügyeletellátás a cél

Takács Péter közölte, hogy miért kellett megszüntetni a kötelező kamarai tagság intézményét.Megosztás
Szerző: PT
2023.03.16. 08:45
interjú egészségügy

Nem a Magyar Orvosi Kamara megszüntetése, hanem a jó beteg- és ügyeletellátás kialakítása a cél – mondta az egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban.

orvos, doktor, kórház, egészségügy, Shutterstock illusztráció
Fotó: PopTika / Shutterstock

Takács Péter közölte: a kötelező kamarai tagság intézményét azért kellett megszüntetni, mert „a kamara visszaélt a hatalmával, a tagságból való kizárás olyan eszköz volt a köztestület kezében, ami alkalmas volt arra, hogy félelmet keltsen a tagokban, az új ügyeleti rendszerben munkát vállalni kívánó orvosoknak attól kellett tartaniuk, hogy a kamara megvonja az engedélyüket”.

Ez a fenyegetés már a betegellátást veszélyeztette

Ezért volt a kormány lépéskényszerben. A törvénymódosítás megakadályozza, hogy a kamara visszaéljen a hatalmával – mondta. Takács Péter politikai nyomásgyakorlással vádolta meg a testületet.

A kamara elnöke Gyurcsány Ferenc egészségügyi államtitkára volt, aki politikai nyomásgyakorlásra használja a testületet. Arra akarták rávenni az orvosokat, hogy ne vegyenek részt a betegek ellátásában. Amit szintén károsnak tartok a kamara kommunikációjában: szándékosan mossák össze a gyógyítás szabadságát ellátásszervezési kérdésekkel

– mondta.

Közölte: a Kormány döntése értelmében a kétlépcsős bérfejlesztés első ütemére 2023. július elsejétől kerül sor, jövő év márciusban pedig újabb ápolói béremelés következik.

A Pénzügyminisztérium feladata volt kigazdálkodni az ápolói béremelésekre fordított összeget abban az esetben is, ha Brüsszel egy centet sem ad a Magyarországnak járó pénzekből. Ne felejtsük el azt sem, hogy az elmúlt négy évben a korábbi szinthez képest 72 százalékkal nőtt az ápolók bére. Az elmúlt kilenc évben hétszer volt béremelés, 2016 óta pedig két és félszeresére nőtt a szakdolgozók fizetése – tette hozzá Takács Péter.

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás