Megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága, nem élhet vissza többé hatalmával az orvosi kamara





Megszünteti az orvosok kötelező kamarai tagságát az a törvény, amelyet kedden, a kormány kezdeményezésére 122 igen szavazattal 31 ellenvoks mellett, tartózkodás nélkül fogadott el az Országgyűlés. Az elmúlt héten egy sor nyilatkozat és jelzés mutatta meg, hogy az orvosi kamara, visszaélve helyzetével és megzsarolva az orvosokat, akadályozta az új ügyeleti rendszer felállítását. Ezzel sokak szerint visszaéltek a hippokratészi esküvel.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.28.
Módosítva: 2023.02.28.
egészségügy

Fenyegették és zsarolták az orvosokat, de ennek immár vége: a belügyminiszter által beterjesztett, és kedden elfogadott jogszabály kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni – írja a Ripost.

Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza, és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestület jellegének alapvető szabályait, semmibe veszi saját céljait

– mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országgyűlésben.

A legsötétebb kommunista időket idézi az, hogy a kamara nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik nem osztják az elnökség véleményét, és részt vennének a területi ügyeleti ellátásban

– tette hozzá az államtitkár.

Az Országgyűlés döntött: megszűnik az orvosok kötelező kamarai tagsága – Fotó: Móricz István / Bors 

Egy sor esetben kiderült: vegzálták és zsarolták az orvosokat

Egy levelezés szerint fenyegetés érte a kamara vezetősége felől azokat az orvosokat, akik nem a kamara szájíze szerint gondolkodnak. A levelet a kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, Szijjártó László írta, és az áll benne: szerinte aki az új ügyeleti struktúra mellett van, az sztrájktörő, és eladja a jövőjét egy tál lencséért – derül ki ebből a videóból.

A korábbi hírekkel ellentétben éppenhogy kevesebb munkaidőben, több pénzért végzik majd ügyeleti munkájukat a háziorvosok az új rendszer szerint.

 

„Ez szembement a hippokratészi esküvel”

Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünknyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

– Ha az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz – mondta.

 

Elismerték: a betegeken csapódhat le a kamara nyomásgyakorlása

A MOK tiltakozó akciójának betegbiztonságot veszélyeztető voltát egyébként maga a Magyar Orvosi Kamara titkára is elismerte. Svéd Tamás a Népszavának adott interjúban úgy fogalmazott: „Nem lehet hatékonyan olyan nyomásgyakorlást végigvinni, amely nem csapódik le a betegeken is.”

Az ügy kapcsán az MTI megkeresésére Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos úgy reagált: a MOK eljárása aggályos, mert megoszthatja az orvostársadalmat. Hangsúlyozta továbbá, hogy az ügyeleti ellátás megszervezésében a legfőbb szempont a folyamatos ellátás biztosításának szükségessége, éppen ezért kedvezőtlen, hogy a kamara nyomásgyakorlási eszközként az ügyeleti szerződések aláírásának megtagadását, a háziorvosok előtérbe helyezését választotta.





 





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás