Nem akartuk, mégis bejött a Metropol meteorológiai jóslata

Újabb rekordok dőltek meg....



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.04.
hőség időjárás rekord

Miután a HungaroMet e heti prognózisát és a korábbi napi hőmérsékleti rekordokat összevetettük, bátran írtunk arról, hogy két egymást követő nap is megdőlhet a napi melegrekord. Bár a Metropol szerkesztősége is búcsút intene már a kánikulának, a jóslatunk – az eddig közölt adatok alapján – bejött.

sablon, forróság, perzselő hőség, kánikula, időjárás, napsütés, meleg, nap, ventillátor,
Három magyarországi hőmérsékleti rekord is megdőlt 2024. szeptember 3-án (Fotó: Shutterstock – Képünk illusztráció)

Mint arról szeptember 2-án írtunk, „a HungaroMet prognózisa szerint 2024. szeptember 3-án 37, szeptember 4-én 36 fokos csúcshőmérséklet várható Magyarországon! Csakhogy szeptember 3-án eddig 35 fok volt a legmagasabb érték, amit 1929-ben Szerepen, illetve 1944-ben Békéscsabán mértek (...)”

A HungaroMet szerdán nyilvánosságra hozott adatai alapján tényleg megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord. Mint írják: „Korábban ezen a napon Szerepen 1929-ben, illetve 1944-ben Békéscsabán 35 fokot mértek kollégáink. 2024. szeptember 3-án az ország több pontján meghaladta ezt az értéket a napi maximum-hőmérséklet. Végül Körösszakál lett az új győztes, ott 36,5 fokot rögzítettünk.”

Ám kiderült, hogy nem csak az országos, de a fővárosi legmagasabb maximum-hőmérsékleti rekord is megdőlt kedden! „Míg 1949 óta a vonatkozó érték 34,5 fok volt, melyet Budapest Budatétény állomáson mértek elődeink, most 35,1 fokkal Budapest Újpest állomás döntötte meg a hetvenöt éves rekordot.” – írja a HungaroMet. S itt még mindig nincs vége a rekorddöntésnek!  

„Szeptember 3-án hajnalban Budapest János-hegy állomásunkon csak 22,7 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimum-hőmérséklet országos és fővárosi rekordja. A korábbi országos csúcstartó Pannonhalma volt, ott 1956-ban mértek kollégáink 22,1 fokot, a korábbi fővárosi rekorder pedig Budapest Budakeszierdő állomás volt, ahol 1929-ben volt 20 fokos a minimum-hőmérséklet ezen a napon.”
– derül ki a HungaroMet tájékoztatásából.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás