A poklok poklát éli át Kijevben a magyar túlélő és családja





Döbbenetes eseményeket élnek át a kijevi magyarok a folyamatos fegyverropogás és robbanások közepette az orosz csapatok által körbezárt városban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.04.
háború

Nehezen, de bírjuk – ezt mondta Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke. A férfi családjával együtt úgy döntött, Kijevben maradnak, igaz, kettészakadva élik át a háborús helyzet mindennap­jait. Az elnök elképesztő részleteket mesélt a Borsnak arról, milyenek a mindennapok a támadás árnyékában.

Szétszakította őket a háború

Én pont a támadás előtt egy nappal, múlt hét szerdán érkeztem vissza Kijevbe, magyarországi látogatásomról – kezdte a lapnak Petneházy Gyula, aki a biztonság kedvéért úgy döntött, karanténba vonul.

Már hazafelé jövet sem éreztem magam jól. Koronavírusra gyanakodtam, ezért megbeszéltük a feleségemmel, Irinával, hogy pár napra a Kijev melletti hétvégi házunkba vonulok önkéntes karanténba – folytatta az egyesület elnöke.

– Ekkor még nem sejtettem, hogy másnap hirtelen ránk szakad a pokol. Csütörtök hajnalban, az első robbantások közepette azonnal felvettem a kapcsolatot a feleségemmel.

Ekkor még úgy volt, az egész család – beleértve lányát és nevelt fiát is – követi őt a nyaralóba. Ez a terv azonban meghiúsult.

A nevelt fiam a fővárosban dolgozik rezidensként az egyik klinikán. Amikor hazajött, eszébe jutott, hogy bent felejtette a laptopját. Visszament érte, ám a kórházból közölte velünk: nem tud hazamenni, mert gyakorlatilag bent fogták – mesélte a családi kálváriát Gyula. Így azt a döntést hozták, hogy a családfő a hétvégi házban marad, míg a felesége és lányuk, Tünde az ukrán fővárosban lévő lakásban vészeli át a feszült napokat.

Fotó: Reuters/Maksim Levin

Szomszédjába zuhant a töltet

A háborús helyzet kezdete óta egy hét telt el, a férfi pedig ezt testközelből élte meg, egy rakétának köszönhetően.

Érdekes, de már hallás után meg tudom különböztetni azt, ha helikopterek repülnek, ha mondjuk egy vadászgép, vagy egy katonai repülőgép húz el a fejünk felett. A tartós morajra viszont már oda sem figyelünk – magyarázta az elnök, aki egy megdöbbentő esetet is megosztott velünk.

Három napja arra lettünk figyelmesek a szomszédommal, hogy rakétákat dobtak le a levegőből az oroszok. Azt láttuk, hogy ebből az egyik példány széthullott darabjai épp a szomszéd kertjében landoltak – mesélte a nem mindennapi eseményt Gyula a Borsnak. A kijevi magyarok elmondása szerint ahogy tudnak, kitartanak.

Az egyesületünknek megközelítőleg 300–400 fő a tagja, amiből 100 fő aktív. Tudok olyanról, akik inkább elutaztak nyugatabbra vagy akár Magyarországra, de sokan itt maradtak, például beteg hozzátartozó miatt – mondta az elnök.

Fotó: Reuters/Maksim Levin

Boltból veszik fel a készpénzt

Háborúban az élet igaz, hogy folyik, de a megszokott medertől nagyon eltérően. Ellátás van, de jóval körülményesebben, mint békeidőben.

A három nagy mobilszolgáltató szerencsére működik, ezért a kapcsolatot telefonon tudjuk tartani. Igaz, az oroszok rajta vannak, hogy ezt is ellehetetlenítsék. A vezetékes internetet már részben sikerült is megszüntetniük, mert amikor felrobbantották a Kijevbe vezető út hídját, elment a net. A szolgáltató amennyire tudta, ezt helyrehozta, de nagyjából két napja ismét megszűnt a vezetékes internet – mondta Petneházy Gyula, aki a szintén folyamatos ostrom alatt álló Harkivban élő ismerősével, mobilinternet segítségével tartja a kapcsolatot, ám a barát csak úgy tud válaszolni az üzenetekre, ha felmegy a padlásra, mert a városban annyira gyenge a vétel. A híd nemcsak az internetben játszott fontos szerepet, hanem a közlekedésben is, mert ha baj történne, csak hatalmas kerülővel tudnak eljutni a kijevi kórházba abból a faluból, ahol Gyula él. Igaz, itt a berepülő rakétán kívül mintha meg sem érezték volna a támadásokat.

Ugyanúgy járunk boltba, bár már nem öt percig tart egy vásárlás. Egy óra hossza is eltelik, mire mindent megveszünk és kivárjuk a sorunkat. De addig jót beszélgetünk egymással – magyarázta az egyesület elnöke, hozzátéve, a helyi lakosok összetartók és mindenben segítik egymást.

Én tyúkokat nevelek, s a minap például 60 tojást osztottam szét a szomszédok között. De előfordult, hogy ők szóltak nekem, ha tejtermék érkezett a kisboltba. Sőt, három napja frissen fogott hallal lepett meg az egyik szomszédom – mesélte Gyula a Borsnak. A lakosok nemcsak az élelmiszerért, hanem pénzért is az üzletbe mennek, ugyanis ha kifogynak az automaták, a pénztárból tudnak készpénzt felvenni az emberek. Petneházy bízik abban, hogy az élet hamarosan visszatér a régi kerékvágásba.

Ha baj történne a fővárosban, akkor a család biztosan hozzám jön a hétvégi házba. De attól félünk, hogy a háborúban az oroszok emelni fogják a tétet – zárta a beszélgetést Petneházy Gyula.





Ezeket olvastad már?
Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás