Mintha csak egy téli erdőben megbújó minifenyőfát vagy éppen egy cuki hólabdát látnánk magunk előtt, olyan hatásuk van ezeknek a mennyei édességeknek.
Konyakos tornyok
Hozzávalók (30 darabhoz):
60 szem magozott meggybefőtt
50 ml konyak
200 g porcukor
150 g margarin
100 g holland kakaópor
200 g darált dióbél
500 g darált keksz
150 g kókuszreszelék
200 ml meggylé
4-5 ek. meggylekvár
30 db kerek háztartási keksz
Elkészítése:
1. A meggyet csepegtessük le, egy éjszakára áztassuk be a konyakba, majd csepegtessük le. A konyakos lét tegyük félre. A gyümölcsöket vágjuk kisebb darabokra.
2. A porcukrot keverjük habosra a margarinnal, majd forgassuk bele a kakaóport, a darált diót, a darált kekszet, 50 g kókuszreszeléket, a meggylét, és végül a konyakos lét. Gyúrjunk belőle tésztát, a lekvárból annyit tegyünk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk.
3. A masszából formázzunk 30 darab kúpot, fakanál segítségével fúrjunk mindegyikbe egy mély lyukat, abba töltsük bele az összevágott meggyet. Végül forgassuk meg a maradék kókuszreszelékben, és egy-egy kekszre állítva tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
1 darab: 280 kcal
Téli gesztenyetorta
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
500 g gesztenye
100 ml tej
5 db tojás
150 g kristálycukor
80 g puha vaj
50 g darált dió
70 g finomliszt
70 g rétesliszt
30 g holland kakaópor
A krémhez:
4 db tojássárgája
100 g porcukor
50 g fehér csokoládé
250 ml habtejszín
250 g mascarpone
A díszítéshez:
100 g étcsokoládé
1-2 ek. vaj
kb. 450 g konyhakész fehér fondant
porcukor a nyújtáshoz
Elkészítése:
1. A gesztenye héját kereszt alakban vágjuk be, tegyük tepsibe, és süssük 180 fokon kb. 20 percig. Hagyjuk kihűlni a gesztenyét, majd hámozzuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Öntsük
a tejet a serpenyőbe, forraljuk fel, és adjuk hozzá a gesztenyét. Kis lángon főzzük puhára. Szűrjük le és aprítsuk fel.
2. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből és a cukor feléből verjünk kemény habot. A tojások sárgáját a vajjal és a maradék cukorral keverjük habosra. Forgassuk hozzá a fehérjehabot, majd dolgozzuk a masszába a darált diót. Szitáljuk hozzá a kétféle lisztet és a kakaóport, majd keverjük a masszába a gesztenyedarabokat is.
3. Simítsuk a tésztamasszát egy sütőpapírral bélelt kapcsos, kerek tortaformába, és süssük 160 fokon kb. 45 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, távolítsuk el a formát, a piskótát keresztben vágjuk ketté.
4. A krémhez forró vízgőz fölött keverjük habosra a sárgájákat a porcukorral. A fehér csokit aprítsuk fel, olvasszuk meg, keverjük a sárgájákhoz. A tejszínt verjük kemény habbá, keverjük a csokis tojáshoz a mascarponéval együtt. Kenjük meg a torta alsó felét a krém kétharmadával, illesszük rá a felső lapot. A maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd tegyük a hűtőbe dermedni.
5. A felaprított étcsokit olvasszuk meg a vajjal, vonjuk be vele az egész tortát. A fondant-t porcukorral meghintett deszkán nyújtsuk ki, pohárral „cakkozzuk” ki. Simítsuk a torta oldalára. A kivágott részeket ismét nyújtsuk ki, szúrjunk ki belőle hópehelyformákat. Rendezzük el a torta tetején. Tegyük a tortát ismét a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.
Elkészítési idő: 140 perc + hűtés
Egy szelet kb.: 533 kcal
Kókuszos-cseresznyés rolád
Hozzávalók (10 szelethez):
A tésztához:
4 db nagy tojás
2 db tojássárgája
100 g kristálycukor
100 g finomliszt
½ tk. sütőpor
porcukor a szóráshoz
kókuszreszelék a forgatáshoz
A krémhez:
2 db tojásfehérje
1 csipet só
50 g porcukor
300 g mascarpone
30 g kókuszlikőr
60 g cseresznyelekvár
Elkészítése:
1. A tésztához keverjük habosra az egész tojásokat és a tojássárgájákat a kristálycukorral. A lisztet szitáljuk össze a sütőporral, majd forgassuk a cukros tojásba. Simítsuk a masszát egy sütőpapírral kibélelt, 38 × 25 cm-es tepsibe. Süssük 175 fokon kb. 15 perc alatt.
2. A megsült piskótát fordítsuk ki egy porcukorral meghintett tiszta konyharuhára, távolítsuk el a sütőpapírt, tekerjük fel a piskótát, és így hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tojásfehérjét verjük fel lágy habbá a sóval, majd forgassuk hozzá az átszitált porcukrot, és verjünk belőle kemény habot. Óvatosan vegyítsük el a mascarponéval és a likőrrel.
4. A kihűlt piskótát tekerjük ki, kenjük meg a lekvárral, majd a krém kétharmadával. Tekerjük fel, vonjuk be a maradék krémmel, majd forgassuk meg kókuszreszelékben. Végül tegyük be a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.
Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Egy szelet: 315 kcal
Kókuszos csokoládétorta
Hozzávalók (10 szelethez):
A krémhez:
700 ml habtejszín
400 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
2 ek. méz
80 ml whisky
A piskótához:
7 db tojás
125 g kristálycukor
60 ml olaj
50 ml whisky
120 g finomliszt
50 g kókuszreszelék
vaj a formához
Az összeállításhoz:
40 ml whisky
2 db érett banán
40 g kókuszreszelék
Elkészítése:
1. A krémhez forrósítsuk fel a tejszínt. Aprítsuk fel a csokoládét, tegyük egy hőálló tálba, és vízgőz fölött olvasszuk meg. Adjuk a forró tejszínhez a mézet és a whiskyt, majd fokozatosan csorgassuk az olvasztott csokoládéhoz. Végül kézi mixerrel verjük fel a csokoládés habot, és hagyjuk kissé hűlni. Azután takarjuk le a krémet folpakkal, és tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.
2. A tojásokat a cukorral verjük habbá. Fokozatosan, felváltva keverjük hozzá az olajat és a whiskyt. A lisztet szitáljuk tálba, és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A lisztes-kókuszos keveréket szórjuk a tojáshabba, és keverjük el. Öntsük a masszát egy kivajazott kapcsos tortaformába, és süssük készre 165 fokon 45-50 perc alatt. Sütés után hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, majd vízszintesen vágjuk 3 részre.
3. Töltsük habzsákba a csokoládés krémet. Az első piskótalapot locsoljuk meg a whisky felével, és nyomjuk rá a krém 1/3-át. Hámozzuk meg a banánokat, és karikázzuk fel. Rendezzük el a karikák felét a csokikrémen. Fedjük be a következő piskótalappal, locsoljuk rá a megmaradt whiskyt, nyomjunk rá 1/3 adag krémet, és rakjuk rá a megmaradt banánkarikákat, Helyezzük a tetejére az utolsó tésztalapot, és vonjuk be a tortát a maradék krémmel, azután szórjuk meg a kókuszreszelékkel. Marcipánból készített fagyöngyökkel díszíthetjük.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés
Egy szelet kb.: 690 kcal
+++cukormentes+++
Hólabda (kozák sapka)
Hozzávalók (2 db kakaós piskótához):
8 db szobahőmérsékletű tojás
320 g porított xilit
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g búzafinomliszt
2 ek. holland kakaópor
2 tk. sütőpor
A krémhez:
500 ml tej vagy növényi ital
5 púpozott ek. búzafinomliszt
1 db vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 tk. vaníliaaroma
2 db tojássárgája
250 g puha vaj vagy margarin
57,5 g porított negyedannyi édesítőszer
A forgatáshoz:
80 g kókuszreszelék
1. A tojásokat válasszuk szét. Először a fehérjéket verjük fel kemény habbá, majd egy nagy tálban a sárgájákat is keverjük habosra az édesítőszerrel és 8 ek. vízzel.
2. A liszteket vegyítsük el a kakaó- és a sütőporral, majd apránként dolgozzuk bele a felvert tojássárgájába. A tojásfehérjehabot óvatosan, kanalanként adagoljuk a masszához. Felezzük meg a masszát, simítsuk két sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük készre a tésztákat 170 fokon kb. 15 perc alatt. Hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tejet alacsony lángon főzzük sűrűre a liszttel, a vaníliarúd kikapart magjaival és a tojássárgájákkal. Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat keverjük habosra az édesítőszerrel, majd keverjük a kihűlt krémhez.
4. A kihűlt tésztából 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki egyforma korongokat. A korongokat kettesével ragasszuk össze ízlés szerinti mennyiségű krémmel, és az oldalukat is kenjük alaposan körbe. Végül forgassuk meg őket kókuszreszelékben.
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre