Ha szereted a havat, ezektől a hólepte desszertektől odáig leszel





Mintha csak egy téli erdőben megbújó minifenyőfát vagy éppen egy cuki hólabdát látnánk magunk előtt, olyan hatásuk van ezeknek a mennyei édességeknek.



Megosztás
Szerző: CHI
Létrehozva: 2024.01.21.
Módosítva: 2024.01.21.
kakaópor porcukor sütemény

Konyakos tornyok 

Hozzávalók (30 darabhoz):

60 szem magozott meggybefőtt 

50 ml konyak 

200 g porcukor 

150 g margarin 

100 g holland kakaópor

200 g darált dióbél 

500 g darált keksz 

150 g kókuszreszelék 

200 ml meggylé 

4-5 ek. meggylekvár 

30 db kerek háztartási keksz

Elkészítése:

1. A meggyet csepegtessük le, egy éjszakára áztassuk be a konyakba, majd csepegtessük le. A konyakos lét tegyük félre. A gyümölcsöket vágjuk kisebb darabokra.

2. A porcukrot keverjük habosra a margarinnal, majd forgassuk bele a kakaóport, a darált diót, a darált kekszet, 50 g kókuszreszeléket, a meggylét, és végül a konyakos lét. Gyúrjunk belőle tésztát, a lekvárból annyit tegyünk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk.

3. A masszából formázzunk 30 darab kúpot, fakanál segítségével fúrjunk mindegyikbe egy mély lyukat, abba töltsük bele az összevágott meggyet. Végül forgassuk meg a maradék kókuszreszelékben, és egy-egy kekszre állítva tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc

1 darab: 280 kcal

sütemény
 

Téli gesztenyetorta 

Hozzávalók (12 szelethez):

A tésztához:

500 g gesztenye

100 ml tej

5 db tojás

150 g kristálycukor

80 g puha vaj

50 g darált dió

70 g finomliszt

70 g rétesliszt

30 g holland kakaópor

A krémhez:

4 db tojássárgája

100 g porcukor

50 g fehér csokoládé

250 ml habtejszín

250 g mascarpone

A díszítéshez:

100 g étcsokoládé

1-2 ek. vaj

kb. 450 g konyhakész fehér fondant

porcukor a nyújtáshoz

Elkészítése:

1. A gesztenye héját kereszt alakban vágjuk be, tegyük tepsibe, és süssük 180 fokon kb. 20 percig. Hagyjuk kihűlni a gesztenyét, majd hámozzuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Öntsük

a tejet a serpenyőbe, forraljuk fel, és adjuk hozzá a gesztenyét. Kis lángon főzzük puhára. Szűrjük le és aprítsuk fel.

2. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből és a cukor feléből verjünk kemény habot. A tojások sárgáját a vajjal és a maradék cukorral keverjük habosra. Forgassuk hozzá a fehérjehabot, majd dolgozzuk a masszába a darált diót. Szitáljuk hozzá a kétféle lisztet és a kakaóport, majd keverjük a masszába a gesztenyedarabokat is.

3. Simítsuk a tésztamasszát egy sütőpapírral bélelt kapcsos, kerek tortaformába, és süssük 160 fokon kb. 45 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, távolítsuk el a formát, a piskótát keresztben vágjuk ketté.

4. A krémhez forró vízgőz fölött keverjük habosra a sárgájákat a porcukorral. A fehér csokit aprítsuk fel, olvasszuk meg, keverjük a sárgájákhoz. A tejszínt verjük kemény habbá, keverjük a csokis tojáshoz a mascarponéval együtt. Kenjük meg a torta alsó felét a krém kétharmadával, illesszük rá a felső lapot. A maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd tegyük a hűtőbe dermedni.

5. A felaprított étcsokit olvasszuk meg a vajjal, vonjuk be vele az egész tortát. A fondant-t porcukorral meghintett deszkán nyújtsuk ki, pohárral „cakkozzuk” ki. Simítsuk a torta oldalára. A kivágott részeket ismét nyújtsuk ki, szúrjunk ki belőle hópehelyformákat. Rendezzük el a torta tetején. Tegyük a tortát ismét a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.

Elkészítési idő: 140 perc + hűtés

Egy szelet kb.: 533 kcal

Kókuszos-cseresznyés rolád 

Hozzávalók (10 szelethez):

A tésztához:

4 db nagy tojás

2 db tojássárgája

100 g kristálycukor

100 g finomliszt

½ tk. sütőpor

porcukor a szóráshoz

kókuszreszelék a forgatáshoz

A krémhez:

2 db tojásfehérje

1 csipet só

50 g porcukor

300 g mascarpone

30 g kókuszlikőr

60 g cseresznyelekvár

Elkészítése:

1. A tésztához keverjük habosra az egész tojásokat és a tojássárgájákat a kristálycukorral. A lisztet szitáljuk össze a sütőporral, majd forgassuk a cukros tojásba. Simítsuk a masszát egy sütőpapírral kibélelt, 38 × 25 cm-es tepsibe. Süssük 175 fokon kb. 15 perc alatt.

2. A megsült piskótát fordítsuk ki egy porcukorral meghintett tiszta konyharuhára, távolítsuk el a sütőpapírt, tekerjük fel a piskótát, és így hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez a tojásfehérjét verjük fel lágy habbá a sóval, majd forgassuk hozzá az átszitált porcukrot, és verjünk belőle kemény habot. Óvatosan vegyítsük el a mascarponéval és a likőrrel.

4. A kihűlt piskótát tekerjük ki, kenjük meg a lekvárral, majd a krém kétharmadával. Tekerjük fel, vonjuk be a maradék krémmel, majd forgassuk meg kókuszreszelékben. Végül tegyük be a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen.

Elkészítési idő: 50 perc + hűtés

Egy szelet: 315 kcal

Kókuszos csokoládétorta 

Hozzávalók (10 szelethez):

A krémhez:

700 ml habtejszín

400 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

2 ek. méz

80 ml whisky

A piskótához:

7 db tojás

125 g kristálycukor

60 ml olaj

50 ml whisky

120 g finomliszt

50 g kókuszreszelék

vaj a formához

Az összeállításhoz:

40 ml whisky

2 db érett banán

40 g kókuszreszelék

Elkészítése:

1. A krémhez forrósítsuk fel a tejszínt. Aprítsuk fel a csokoládét, tegyük egy hőálló tálba, és vízgőz fölött olvasszuk meg. Adjuk a forró tejszínhez a mézet és a whiskyt, majd fokozatosan csorgassuk az olvasztott csokoládéhoz. Végül kézi mixerrel verjük fel a csokoládés habot, és hagyjuk kissé hűlni. Azután takarjuk le a krémet folpakkal, és tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.

2. A tojásokat a cukorral verjük habbá. Fokozatosan, felváltva keverjük hozzá az olajat és a whiskyt. A lisztet szitáljuk tálba, és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A lisztes-kókuszos keveréket szórjuk a tojáshabba, és keverjük el. Öntsük a masszát egy kivajazott kapcsos tortaformába, és süssük készre 165 fokon 45-50 perc alatt. Sütés után hagyjuk kihűlni, vegyük ki a formából, majd vízszintesen vágjuk 3 részre.

3. Töltsük habzsákba a csokoládés krémet. Az első piskótalapot locsoljuk meg a whisky felével, és nyomjuk rá a krém 1/3-át. Hámozzuk meg a banánokat, és karikázzuk fel. Rendezzük el a karikák felét a csokikrémen. Fedjük be a következő piskótalappal, locsoljuk rá a megmaradt whiskyt, nyomjunk rá 1/3 adag krémet, és rakjuk rá a megmaradt banánkarikákat, Helyezzük a tetejére az utolsó tésztalapot, és vonjuk be a tortát a maradék krémmel, azután szórjuk meg a kókuszreszelékkel. Marcipánból készített fagyöngyökkel díszíthetjük.

Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés

Egy szelet kb.: 690 kcal

+++cukormentes+++

Hólabda (kozák sapka) 

Hozzávalók (2 db kakaós piskótához):

8 db szobahőmérsékletű tojás

320 g porított xilit

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt

50 g búzafinomliszt

2 ek. holland kakaópor

2 tk. sütőpor

A krémhez:

500 ml tej vagy növényi ital

5 púpozott ek. búzafinomliszt

1 db vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 tk. vaníliaaroma

2 db tojássárgája

250 g puha vaj vagy margarin

57,5 g porított negyedannyi édesítőszer

A forgatáshoz:

80 g kókuszreszelék

1. A tojásokat válasszuk szét. Először a fehérjéket verjük fel kemény habbá, majd egy nagy tálban a sárgájákat is keverjük habosra az édesítőszerrel és 8 ek. vízzel.

2. A liszteket vegyítsük el a kakaó- és a sütőporral, majd apránként dolgozzuk bele a felvert tojássárgájába. A tojásfehérjehabot óvatosan, kanalanként adagoljuk a masszához. Felezzük meg a masszát, simítsuk két sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük készre a tésztákat 170 fokon kb. 15 perc alatt. Hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez a tejet alacsony lángon főzzük sűrűre a liszttel, a vaníliarúd kikapart magjaival és a tojássárgájákkal. Hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat keverjük habosra az édesítőszerrel, majd keverjük a kihűlt krémhez.

4. A kihűlt tésztából 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki egyforma korongokat. A korongokat kettesével ragasszuk össze ízlés szerinti mennyiségű krémmel, és az oldalukat is kenjük alaposan körbe. Végül forgassuk meg őket kókuszreszelékben.

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés





 





Ezeket olvastad már?
Grillezéshez próbálta már a sós lekvárt?

Grillezéshez próbálta már a sós lekvárt?

Anyák napi közös sütés – 5 generációt átölelve – VIDEÓK

Anyák napi közös sütés – 5 generációt átölelve – VIDEÓK

Cukkiniquiche sonkával, sajttal -búzalisztmentesen!

Cukkiniquiche sonkával, sajttal -búzalisztmentesen!

Zöldségleves játszva - Szűcs Nelli a színpadon is főz - Videó!

Zöldségleves játszva - Szűcs Nelli a színpadon is főz - Videó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás