A tápiókában az a jó, hogy nagyon gyorsan lehet belőle finom és egészséges táplálékot készíteni. Nagy valószínűséggel mindenki eheti, tejjel vagy növényi tejjel megfőzve, és olyan gyümölcsökkel töltve, amit szeretünk (vagy, ami épp van otthon) lekvárral színezve és ízesítve, amilyennel csak akarjuk. Ha úgy tetszik, lehet mindenmentes, de szabadon variálhatunk kedvünkre a cukorral, mézzel és minden összetevővel. Én most a Brockhauser Barbi-féle 100% kék alga superfood port is használtam – már csak a színskála miatt is, de még az ízének is jót tett.
Hozzávalók
2 evőkanál tápiókagyöngy
2 dl tej (vagy növényi)
kávéskanálnyi kókuszzsír
méz (nem kötelező, akinek elég a gyümölcs édessége)
kékalga-por (fakultatív, de jót tesz)
vegyes gyümölcsökkel (körte, alma, eper, szőlő, áfonya)
lekvármaradékok (sárgabarack, szilvavelő, stb.)
magdarabok a tetejére (pirított dió, paradió, mandulaszelet)
aszalt, kandírozott gyümölcsmorzsák
Felforrósítjuk a tejet, fokozatos kevergetés közben belefőzzük a tápiókagyöngyöt. Hasonlóan, mint a tejberizst, csak sokkal rövidebb ideig tart, amikor már a gyöngyök puhák, félretesszük a lábast, és beledobunk egy kávéskanálnyi kókuszzsírt, amit elkeverünk, hogy krémesebb legyen.
A tápiókapuding egyik felébe mézet csorgattam, a másik felébe kékalga-port kevertem. A kék algást kicsi stampedlis pohárkába tettem, nehogy a vendégek megijedjenek a nagy adagtól, a mézest pedig nagyobb kiszerelésben pohárdesszerteztem.
Ami a dekorációt és a gyümölcsszórást illeti, jöhet a nagy játék a színekkel és ízekkel, mindenki bátran szabadjára engedheti a kreativitását!
Érdemes különböző méretű poharakba rakni a tápiókát – a csak egy falattól a laktató ebéd mennyiségűig –, hogy ki-ki tudjon választani, csak kóstolni szeretne vagy jóllakni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre