RETRO RÁDIÓ

Rákóczi kalappal – A fejedelmi sütemény könnyen kézbe vehető, praktikus külsőben!





A Rákóczi-túrós, ez a több mint 60 éves magyar találmány töretlen népszerűségnek örvend az édesszájúak körében. Nem véletlen, hogy a pitétől a tortán keresztül a pohárdesszertig minden változatban készítik. Most a kalapos verziót ajánljuk olyan esetekre, amikor sok embert szeretnénk praktikusan, kézbe fogható Rákóczi-falattal megkínálni.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.03.18.
praktikus süti

 

Hozzávaló 30x40 centis tepsihez

4 tojás

25-30 dkg vaj (margarinból 40 dkg)

liszt kb. 30-35 dkg (GM is jó, mivel kézzel nyomkodjuk a tepsibe a tésztát, nincs bajlódás azzal, hogy az törik a nyújtásnál)

1kg túró (lehet LM is)

Túrómassza és házi lekvár Fotó: Fodor Erika

1 citrom (héja is fogyasztható)

cukor ízlés szerint (eritrittel is helyettesíthető, csak úgy nem lesz olyan szép, nagy a hab)

Házi piros lekvár (feketeszeder, eper, meggy)

1 kávéskanál sütőpor (elhagyható, én már sokszor kifelejtettem, mégis jó volt!)

Csipet só

Rákóczi kalappal – Fejedelmi falat Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Tészta

A szobahőmérsékletű, puha vajat 2 tojássárgájával és annyi liszttel, amennyit ezek „felvesznek”, összemorzsoljuk, sózzuk, a reszelt citromhéj felét hozzátesszük, ha használunk, akkor a sütőport is, és addig gyúrjuk, amíg jól formázható gombócunk lesz. Ezt a kivajazott tepsi aljára egyenletesen szétnyomkodjuk. Mehet a sütőbe, ahol aranysárgára elősütjük a tésztát.

A tésztára jöhet a lekvár és a túró! Fotó: Fodor Erika

Töltelék

Míg a tészta sül, a túrót villával és/vagy kézzel összedolgozzuk 2 tojássárgájával és minimális cukor, a fél citrom reszelt héja és az egész leve hozzáadásával (ízlés szerint, kóstolás alapján).

Szétterítjük a feketeszeder-lekvárt Fotó: Fodor Erika

Ha az elősütött tészta már majdnem kihűlt, rákenjük a házi lekvárt (én a pirosakat szeretem, látványra is nagyobb a kontraszt a fehér túró alatt, mint sárgabarackkal). A lekvárra kupacolva kerül a túrómassza, amit villával egyenletesen szétterítünk. Az egészet visszatesszük kb. 10 percre szikkadni a langyos sütőbe.

A citromhéjjal és lekvárral átitatott túrókrém Fotó: Fodor Erika

A szikkasztás után a már nem meleg tepsiből kiszaggatjuk tetszés szerinti formával az adagokat. Ezeket egy másik tepsire helyezzük.

Kiszaggatjuk a falatokat Fotó: Fodor Erika

A 4 tojásfehérjéből, egyelőre cukor hozzáadása nélkül, elkezdünk habot verni. Amikor már annyira megkeményedik, hogy feje tetejére állítva sem esik ki a keverőtálból, akkor adjuk hozzá fokozatosan a 4-6 evőkanál cukrot, állandó kézi mixeres habverés mellett.

A keményre felvert tojáshabból nyomózsákkal rakjuk fel a kalapot Fotó: Fodor Erika

Nyomózsákból vagy kivágott nejlonzacskóval ráformázzuk a kalapokat a Rákóczi-falatkákra, és mehet vissza a sütőbe, amíg a fehér kalapból aranysárga lesz.

Tuti Tipp

Rákóczi-falat-alapok Fotó: Fodor Erika

A habkalapot már a meleg (de nem forró!) sütőben süssük, kb. 200 fokon, alsó-felső légkeveréssel. Legyünk résen, hirtelen lesz a fehérből barna kalap! Még ha van is időzítőnk, maradjunk a konyhában.

Tudta?

Könnyen kézbe vehető változat Fotó: Fodor Erika

A fejedelmien finom túros süteményt nem a történelmünkből híres Rákóczi családról nevezték el. Rákóczi Jánosnak, a 20. század első felében élt és dolgozott szakácsmesternek és cukrásznak az alkotása volt ez a máig népszerű édesség, mely az 1958-as brüsszeli világkiállításon vált nemzetközileg is ismertté, ahol Rákóczi János volt a magyar stand konyhafőnöke. A világkiállításon felállított magyar pavilon 500 fős étterme 200 napon át telt házzal üzemelt.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás