A régi magyar hagyomány szerint, hogyha lencsét eszel az új év első napján, akkor szerencséd lesz a pénzügyeidben a következő évben.
A lencsét főként leves, főzelék vagy saláta formájában fogyasztják az emberek, hiszen folsavtartalma legendás. Mind a három kategóriából mutatunk egy-egy receptet, és az ízlésed alapján eldöntheted, melyiket próbálod ki az újév közeledtével, vagy elmúltával.
A magyar emberek többsége szilveszterkor és január elsején is lencsét fogyaszt, hiszen az a hagyományok szerint szerencsés és gazdag új évet hoz. Érdemes egyébként a pénztárcába, illetve a zsebbe is egy kis lencsét tenni, az olaszok például lencsével töltött pénztárcákat ajándékoznak egymásnak elsején, várják, hátha pénzzé változik a tárcában.
Ízlés szerint lehet játszani a mennyiségekkel, azonban az biztos, hogy lencsére, vöröshagymára, napraforgóolajra, fűszerpaprikára, vízre, babérlevélre, sóra, tejfölre, lisztre, citromlére, mustárra és cukorra szükséged lesz.
Egy 4 fős család számára ezek a mennyiségek körülbelül:
A megmosott, kiválogatott lencsét 1-2 órára beáztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ezt ízesítjük pirospaprikával és vízzel hígítjuk, hogyha kis plusz ízre vágyunk, esetleg füstölt hús főzőlevével is felönthetjük.
Ezt követően hozzáadjuk a lencsét, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Babérleveleket helyezünk el a vízben és megsózzuk. Ezután közepes lángon puhára főzzük.
Amíg ez a lángon jól elvan, addig a tejfölt összekeverjük a liszttel, egy kis forró vízzel, amíg sima nem lesz. Vagy ha sok a víz a lencsén, arról is levehetünk egy-két kanállal és azzal is összekeverhetjük a tejfölös lisztet. Ezzel behabarjuk a főzeléket és ízlés szerint mustárral, citromlével és cukorral bővítjük, és ezekkel összeforraljuk. A babérleveleket ne felejtsük el eltávolítani a kész ételből. Jó étvágyat! További ínycsiklandó receptekért látogass el a mindmegette.hu weboldalra, ahol további variációkban és elkészítési módokon teszik izgalmasabbá a lencsefogyasztást.
A neve ne verjen át senkit, ez egy igazán kiadós lakoma. Főételnek is tökéletes. A lencse áztatása – az előzőhöz hasonlóan – a kezdő lépés. A hozzávalók is, csupán a virsli, a csemegeuborka, a majonéz és két kanál porcukor újdonság a csapatban. A megfőtt lencséhez hozzáadjuk a főtt virslit, az apróra vágott csemegeuborkát és vöröshagymát, ezután pedig a külön elkészített „szószt”.
A pluszszószban majonézt, mustárt, porcukrot, citromlét keverünk össze, ezt pedig borssal fűszerezzük meg. Miután minden hozzávalót összekevertünk, tálalható is. A főzés folyamatát lépésről lépésre bemutatja a Mindmegette weboldal videója, amit itt tudtok megtekinteni:
A hagyományos lencsefőzelékhez való alapanyagok mellett most 2 darab sárgarépára, egy petrezselyemgyökérre, 10 dkg füstölt kolbászra, 4 darab debrecenire, és 1 evőkanál olajra lesz szükséged.
A lencse megfőzése a már ismert módon ha megtörtént, akkor leszűrjük és lecsepegtetjük. A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. A húsokat félbe-, majd apróbbra vágjuk. A vöröshagyma is megpucolásra és szeletelésre kerül.
Egy lábosban az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk benne. Ezt követően belerakjuk a húst és néhányszor jól megkeverjük a forró olajban. Ezután a feldarabolt zöldségeket szórjuk bele. Mindezt pár percig pároljuk. Következhet a liszt a pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Sózás után néhány babérlevelet dobunk bele és félpuhára főzzük a zöldségeket. Jöhet a lencse, a mustár és a debreceni. Néhány perc alatt készre főzzük és kóstolás után, ízlés szerint készen van a lencselevesünk.
Jó étvágyat kívánunk az elkészült ételekhez, és tele pénztárcát a következő új évre!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre