A legjobb lencsereceptek, hogy anyagi bőséggel induljon az év – Videó!

A régi magyar hagyomány szerint, hogyha lencsét eszel az új év első napján, akkor szerencséd lesz a pénzügyeidben a következő évben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.29.
jó tanácsok

A lencsét főként leves, főzelék vagy saláta formájában fogyasztják az emberek, hiszen folsavtartalma legendás. Mind a három kategóriából mutatunk egy-egy receptet, és az ízlésed alapján eldöntheted, melyiket próbálod ki az újév közeledtével, vagy elmúltával.

A magyar emberek többsége szilveszterkor és január elsején is lencsét fogyaszt, hiszen az a hagyományok szerint szerencsés és gazdag új évet hoz. Érdemes egyébként a pénztárcába, illetve a zsebbe is egy kis lencsét tenni, az olaszok például lencsével töltött pénztárcákat ajándékoznak egymásnak elsején, várják, hátha pénzzé változik a tárcában.

A hagyományos lencsefőzelék zöldség- és húsmentes, de ha egy kis izgalomra vágysz, bármelyikből beletehetsz – Fotó: Shutterstock

A hagyományos lencsefőzelék

Ízlés szerint lehet játszani a mennyiségekkel, azonban az biztos, hogy lencsére, vöröshagymára, napraforgóolajra, fűszerpaprikára, vízre, babérlevélre, sóra, tejfölre, lisztre, citromlére, mustárra és cukorra szükséged lesz.

Egy 4 fős család számára ezek a mennyiségek körülbelül:

  • 25 dkg lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 l víz
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 darab citrom leve
  • 1 teáskanál cukor
  • A megmosott, kiválogatott lencsét 1-2 órára beáztatjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Ezt ízesítjük pirospaprikával és vízzel hígítjuk, hogyha kis plusz ízre vágyunk, esetleg füstölt hús főzőlevével is felönthetjük.

    Ezt követően hozzáadjuk a lencsét, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Babérleveleket helyezünk el a vízben és megsózzuk. Ezután közepes lángon puhára főzzük.

    Amíg ez a lángon jól elvan, addig a tejfölt összekeverjük a liszttel, egy kis forró vízzel, amíg sima nem lesz. Vagy ha sok a víz a lencsén, arról is levehetünk egy-két kanállal és azzal is összekeverhetjük a tejfölös lisztet. Ezzel behabarjuk a főzeléket és ízlés szerint mustárral, citromlével és cukorral bővítjük, és ezekkel összeforraljuk. A babérleveleket ne felejtsük el eltávolítani a kész ételből. Jó étvágyat! További ínycsiklandó receptekért látogass el a mindmegette.hu weboldalra, ahol további variációkban és elkészítési módokon teszik izgalmasabbá a lencsefogyasztást.

    Virslis lencsesaláta tojással

    A neve ne verjen át senkit, ez egy igazán kiadós lakoma. Főételnek is tökéletes. A lencse áztatása – az előzőhöz hasonlóan – a kezdő lépés. A hozzávalók is, csupán a virsli, a csemegeuborka, a majonéz és két kanál porcukor újdonság a csapatban. A megfőtt lencséhez hozzáadjuk a főtt virslit, az apróra vágott csemegeuborkát és vöröshagymát, ezután pedig a külön elkészített „szószt”.

    A pluszszószban majonézt, mustárt, porcukrot, citromlét keverünk össze, ezt pedig borssal fűszerezzük meg. Miután minden hozzávalót összekevertünk, tálalható is. A főzés folyamatát lépésről lépésre bemutatja a Mindmegette weboldal videója, amit itt tudtok megtekinteni:

    Lencseleves gazdagon

    A hagyományos lencsefőzelékhez való alapanyagok mellett most 2 darab sárgarépára, egy petrezselyemgyökérre, 10 dkg füstölt kolbászra, 4 darab debrecenire, és 1 evőkanál olajra lesz szükséged.

    A lencse megfőzése a már ismert módon ha megtörtént, akkor leszűrjük és lecsepegtetjük. A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. A húsokat félbe-, majd apróbbra vágjuk. A vöröshagyma is megpucolásra és szeletelésre kerül.

    Egy lábosban az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk benne. Ezt követően belerakjuk a húst és néhányszor jól megkeverjük a forró olajban. Ezután a feldarabolt zöldségeket szórjuk bele. Mindezt pár percig pároljuk. Következhet a liszt a pirospaprikával, alaposan összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Sózás után néhány babérlevelet dobunk bele és félpuhára főzzük a zöldségeket. Jöhet a lencse, a mustár és a debreceni. Néhány perc alatt készre főzzük és kóstolás után, ízlés szerint készen van a lencselevesünk.

  • 25 dkg lencse
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • ¼ db zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 4 db debreceni
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 tk. pirospaprika
  • 2 l víz
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek. mustár
  • Jó étvágyat kívánunk az elkészült ételekhez, és tele pénztárcát a következő új évre!









    Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás