A szilva rég lehullott a fáról, már a levelek is követik, de mielőtt elbúcsúzunk idénre ettől a finom gyümölcstől, készítsünk még belőle egy, a friss szilva ízét és zamatát visszaadó, túróbázisú könnyű, de tartalmas süteményt, amit a lisztérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatnak.
A diabetikus szilvás túrótortánkat akár laktózmentesen is készíthetjük.
Rizstészta
15 dkg rizsliszt (barna és fehér vegyesen)
6 dkg vaj
7 dkg cukor (nyírfa vagy kihagyható)
1 csipet só
1 db tojás
Túrókrém
25 dkg vaj (laktózmentes is lehet)
15 dkg cukor (nyírfa vagy eritrit)
1 csipet só
6 db tojás
1 kg tehéntúró (laktózmentes is lehet)
1 evőkanál étkezési kukorica keményítő
1 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert citromhéj (emberi fogyasztásra alkalmas)
vaníliaőrlemény (ízlés szerint)
Szilvaszósz
0,5 kg friss szilva
Rizstészta alap
A rizslisztet elkeverjük a cukorral (ez kihagyható a tésztából) és egy csipet sóval, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, és összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket. A hűtőből elővett tésztát a tortaformának megfelelő méretre nyújtjuk, majd a kivajazott, kilisztezett formába belenyomkodjuk, és villával megszurkáljuk.
Túrókrém
A vajat felolvasztjuk, és hozzákeverjük a cukorhoz, beleteszünk egy csipet sót, majd robotgéppel egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Ebbe belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is, majd hozzáadjuk a keményítőt és eldolgozzuk. Mehet bele apránként a túró, folyamatos keveréssel. A tésztára ráöntjük a túrómasszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
Szilvaszósz
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és kevés vízzel feltesszük főni, ha forr lezárjuk. A levét leszürjük, és megisszuk. A gyümölcsöt botmixerrel szósszá keverjük, és cukor hozzáadása nélkül egyenletesen rákenjük a túrótorta tetejére.
Ezt a könnyű és még a friss gyümölcs zamatával kényeztető süteményt az évszaknak megfelelően őszi falevelekkel dekorálva, virágos tányéron kínáljuk.
A rizsliszt kicsit másképpen viselkedik, mint a búzaliszt, ezért érdemes a tésztát barna és fehér rizslisztből vegyesen készíteni, illetve kevés langyos vizet hozzáadva segíteni, hogy összeálljon.
A töltelékes tortaféléknél elő szoktuk sütni a tésztaalapot, hogy ne ázzon el a tölteléktől. Ennél a sütinél azonban nem kell ezzel foglalkoznunk, tökéletes lesz együtt sütve a tészta a töltelékkel, ezzel időt és energiát is megspórolunk.
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ugyanakkor vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A benne lévő rosst, a szorbit és a szatén elősegíti az anyagcserét az emésztőrendszerben. Természetes C-vitaminforrás, amely segíti a szervezetet a gyulladások és a szabadgyökök elleni védekezésben. A szilva értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, vasat és fluoridot. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. A benne lévő K-vitamin fontos a véralvadáshoz és a csontok fejlődéséhez is. Télire aszalhatjuk, fagyasztva tárolhatjuk vagy szilvalekvárt készíthetünk belőle, cukor hozzáadása nélkül.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre