Így készíts somlói pohárdesszertet





Egyre gyakoribb, hogy családi körben, baráti társaságunkban van glutén., laktóz vagy tejérzékeny, illetve cukorbeteg. Ilyen esetben az étellallergiával élő számára nagyon jólesik, ha rá is gondolunk.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.11.
recept

Hogy ne kelljen duplán dolgozni, érdemes – időt, pénzt és energiát spórolva – olyan desszertben gondolkodni, amiből mindenki ehet, sőt a semmire sem érzékenyeknek is maradéktalan sütiélményt nyújt. Ilyen az a somlói pohárdesszert, amelyhez a piskótatallért búzaliszt helyett rizs vagy maglisztből készítjük házilag. Ízesíthetjük eritrittel vagy nyírfacukorral is, a tej és a tejszín lehet laktózmentes, vagy akár növényi alapú. Akinek semmi baja, csinálja búzalisztből és tehéntejből!

Fotó: Archív

Hozzávalók:

10 vizes vagy whiskys pohárhoz (Ha kis adagokat akarunk, kisebb poharakból több lesz)

Tésztához

  • 5 tojás
  • 20 dkg darált dió vagy rizsliszt (olcsóbb)
  • 10 dkg kristálycukor vagy eritrit
  • 5 dkg kakaópor, ha csokis piskótát akarunk (akkor az alternatív liszt annyival kevesebb legyen)
  • késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
  • Krémekhez

  • 4 csomag vanília puding (glutén és laktózmentes)
  • 1 l tej (laktózmentes) vagy növényi tej
  • 10 dkg kristálycukor vagy eritrit
  • 15 dkg vaj (laktózmentes) vagy növényi margarin vagy kókuszzsír
  • 4X200 ml tejszín (laktózmentes) vagy növényi tejszín (rizs/kókusz)
  • 30 dkg étcsoki (60-70 %-os)
  • idénygyümölcs és diódarabok igény szerint

    Fotó: Archív

    Elkészítés:

    Tészta

    A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd a cukorral tovább verjük, míg az teljesen feloldódik. Keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a rizslisztet (kakaóport, ha akarunk) a sütőporral, és utána a tojássárgájákat. Ha darált diót választunk (így paleo) lisztnek, akkor nem kell bele se sütőpor, se a sárgája. (Azt belefőzhetjük a pudingba vagy máshoz használjuk fel, pl majonézt csinálunk). Előmelegített sütőben, légkeveréssel 150 fokon sütjük. Amikor a piskóta már nem lágy, nem ragad, kivesszük, és ha megdermedt kicsit, még langyosan kiszaggatjuk a kerek tallérokat.

    Krémek

    A tejből (amelyik nekünk megfelelő) megfőzzük a pudingot az alternatív cukor hozzáadásával. Amikor már majdnem kihűlt, és enyhén langyos, akkor felhabosítjuk a vajjal, növényi zsíradékkal. (Ha diópiskótát csináltunk, akkor ide jöhet hozzá a kimaradt tojássárgája.) A tejszínt habbá verjük, ehhez már nem kell cukrot adni. Az étcsokit kevés vízzel felolvasztjuk, hogy csurgatható legyen.

    Rétegezés:

    Minden pohár aljára kerül 1 piskótatallér, arra pudingkrém, rá diódarabok vagy gyümölcs, aztán a tejszínhab és csokiöntet. Ezt így ismételjük, míg megtelik a poharunk. Aztán hűtőbe vele, hogy a vendégségre összeálljanak az ízek!

    Tuti Tipp

  • Laktózmentes habtejszínhez legkedvezőbben, azonos áron (200ml/279 Ft) a Lidl és Aldi áruházakban juthatunk hozzá.
  • Ha növényi alapú tejszínt választunk, és a cukorral is problémánk van, nézzük meg alaposan, mit veszünk, mert a legtöbb növényi alapú tejszín cukrozott! (A Hulala sugar free változata 1 literes kiszerelésben 1049 forintért beszerezhető a Tescoban.)
  • +1 tipp

    Sokunknak mumusa a házi tejszínhab készítés. Ahhoz, hogy sikerüljön megfelelő halmazállapotú habot verni, a legfontosabb, hogy hideg legyen a tejszín. Ha így sem sikerül, érdemes beszerezni egy kéttárcsás kicsi aprító/tejszínhabverő robotgépet. Itt csak arra kell ügyelni, hogy ne verjük túl a habot, mert könnyen vajat köpülhetünk belőle.

    Fotó: Archív

    Tálaló

    A somlói pohárdesszertként való tálalása mellett szól az esztétikai élmény is. A hagyományos elkészítéskor tepsiben vagy üvegtálban rakjuk össze, és innen tálaljuk, ilyenkor a porciózáskor óhatatlanul darabokra esik. Átlátszó üvegpohárban rétegezve már a látvány is elindítja a nyálelválasztásunkat. Ha az üvegpoharakat egy üvegtálra tesszük, még tovább fokozhatjuk „étvágyunkat” a színek látványával. Az ízekről nem is beszélve!





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás