A legfinomabb menza ételek, amiket otthon is elkészíthetsz

A legtöbbünknek nincsenek kellemes emlékei a menzakosztról. Pedig érdemes adni nekik még egy esélyt, és kikísérletezni a saját szánk íze szerint a legfinomabb variációjukat, majd felvenni őket a repertoárunkba!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.04.07. 12:30
menza recept menzaebéd

A legtöbbünknek nincsenek kellemes emlékei a menzakosztról. Pedig érdemes adni nekik még egy esélyt, és kikísérletezni a saját szánk íze szerint a legfinomabb variációjukat, majd felvenni őket a repertoárunkba!

Paradicsomleves betűtésztával 

Paradicsomleves betűtésztával / Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

2 ek olaj

1 kis fej vöröshagyma

1 db szárzeller

1 tk kristálycukor

700 ml passzírozott paradicsompüré

150 ml zöldségleves-alaplé (kockából)

frissen őrölt bors
1 marék betűtészta

Elkészítési idő: 15 perc 

1. Lábasban forrósítsuk fel az olajat, és dinszteljük meg rajta a megtisztított, apróra kockázott hagymát és zellert. Amikor a zöldségek kezdenek kissé megpirulni, hintsük meg a cukorral, és karamellizáljuk. 

2. Adjuk hozzá a paradicsompörét, öntsük fel az alaplével, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk fel a levest, majd húzzuk le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. 

3. A tésztát főzzük ki forrásban lévő, sós vízben a csomagolásán található utasítás szerint, majd szűrjük le, osszuk el mélytányérokban, és kanalazzuk rá a levest. 


Főtt marhaszelet meggymártással és pirított darával

Főtt marhaszelet meggymártással és pirított darával / Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

A főtt marhahúshoz:

500 g marhacomb

1 db sárgarépa

1 db fehérrépa

½ fej vöröshagyma

3 szem egész fekete bors

1 db babérlevél

A meggymártáshoz:

500 g magozott meggy (befőtt vagy mirelit)

1 ek barna cukor

1/2 kk őrölt fahéj

½ kk őrölt szegfűszeg

¼ db citrom facsart leve

1 ek étkezési keményítő

200 ml főzőtejszín

A pirított darához:

1 ek étolaj

100 g búzadara

1 nagy csipet só

Elkészítési idő: 90 perc


1. Tegyük lábasba a megtisztított marhahúst a meghámozott zöldségekkel, az egész fekete borssal, a babérlevéllel és egy kevés sóval. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és kezdjük el főzni. A tetején keletkező habot szedjük le szűrőkanállal. Főzzük puhára a húst 1-1,5 óra alatt, majd szedjük ki a főzővízből, hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Végül vékonyan szeleteljük fel.

2. A meggymártáshoz tegyük lábasba a meggyet a barna cukorral, az őrölt fűszerekkel és a citromlével együtt. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és forraljuk fel. A keményítőt keverjük simára a tejszínnel és néhány ek-nyival a meggy főzővizéből. Lassan, kevergetve csorgassuk a meggyhez, és forraljunk rajta egyet.

3. A pirított darához serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk rajta illatosra, kissé barnára a búzadarát. Apránként öntsük fel 250 ml vízzel, adjuk hozzá a sót, és kevergetve főzzük puhára 4-5 perc alatt. Ezzel és a meggymártással tálaljuk a szeletelt főtt marhát.


Piskóta csokiöntettel

Piskóta csokiöntettel / Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4-6 személyre):

5 db tojás

300 g kristálycukor

1 tk sütőpor

1 csipet só

300 g finomliszt

100 g étcsokoládé

200 ml habtejszín

400 ml tej

Elkészítési idő: 40 perc 

1. A tojásokat habosítsuk fel a cukorral, majd apránként, felváltva adjuk hozzá a sütőporral, valamint a sóval elvegyített lisztet és 100 ml langyos vizet. Keverjük simára.

2. Simítsuk az így kapott tésztát egy sütőpapírral kibélelt, kb. 20 x 30 cm-es tepsibe, és süssük készre a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

3. Közben készítsük el az öntetet. Tegyük fémtálba a felaprított étcsokit a tejszínnel együtt, és vízgőz fölött, kevergetve olvasszuk meg.

4. A tejet melegítsük fel egy kis forralóedényben, majd apránként adjuk hozzá a csokis tejszínt, és kis lángon, kevergetve főzzük csomómentesre. Ezzel nyakon öntve tálaljuk a felkockázott piskótát. 

Forrás: Fanny magazin

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás