Gazdag hidegtál receptek: így varázsolj finom falatokat húsvétra

Vendégeket várunk, de nem akarunk sokat pepecselni a finomságokkal aznap?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.04.18.
húsvét recept hidegtál

Erre jelentenek megoldást a hidegtálak, amiket előre is elkészíthetünk - írja a Fanny magazin.

Egyszerű majonézes, zöldborsós tésztasaláta

Majonézes, zöldborsós tésztasaláta Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre)
2 db sárgarépa

100 g zöldborsó

250 g szarvacska tészta

2 db piros kaliforniai paprika

300 g tejföl

200 g majonéz

3 ek mustár

1 gerezd fokhagyma

citromlé

petrezselyem

Elkészítés

A sárgarépát hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra. Forrásban lévő sós vízben főzzük félpuhára, szűrjük le és hagyjuk lecsepegni.

A zöldborsót főzzük roppanósra, szűrjük le és hagyjuk lecsepegni. Hagyjuk őket kihűlni.

A tésztát sós vízben főzzük ki a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

A paprikát mossuk meg, magozzuk ki, a húsát kockázzuk fel.

A tejfölt keverjük simára a majonézzel, a mustárral, a meghámozott, finomra vágott fokhagymával és ízesítsük 1-2 ek citromlével és egy kevés sóval. Forgassuk hozzá a zöldségeket, a tésztát és az aprított petrezselymet. Tálalásig tároljuk hűtőszekrényben.

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag 220 kcal

Házias kaszinótojás mustáros öntettel

Házias kaszinótojás Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

6 db tojás

A töltelékhez:

40 g puha vaj

1 ek majonéz

½ tk mustár

1 nagy csipet só

1 csipet őrölt szerecsendió

1 csipet frissen őrölt fekete bors

Az öntethez: 

2 ek majonéz

2 ek tejföl

2 tk mustár

½ tk citromlé

½ tk porcukor

1 csipet só

1 csipet frissen őrölt fekete bors 

1 csipet őrölt szerecsendió 

½ csokor petrezselyem

Elkészítés

1. A tojásokat mossuk meg, tegyük lábasba annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Forraljuk fel, majd főzzük 10 percig. Ezután tegyük őket hideg vízbe, hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg. 

2. Vágjuk félbe a tojásokat, a sárgájukat kanalazzuk ki egy tálba. Keverjük simára a szoba-hőmérsékletű vajjal, a majonézzel, a mustárral, a sóval, a borssal és a szerecsendióval. A kapott krémet töltsük csillagcsöves habzsákba, majd ebből töltsük vissza a fél tojások mélyedéseibe. 

3. Az öntethez keverjük simára a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a citromlét, a porcukrot, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Öntsük a mártást a töltött tojásokra. 4. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 250 kcal

Tormakrémes sonkatekercs

Tormakrémes sonkatekercs Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

12 szelet gépsonka

½ csokor petrezselyem

A töltelékhez:

65 g vaj

50 g liszt

200 ml zsíros tej

150 g ecetes, reszelt torma 

150 g majonéz

1 tk só

1 csipet őrölt bors

Elkészítés

1. A töltelékhez kis lángon olvasszuk meg a vajat, hintsük meg a liszttel, keverjük el, pirítsuk világos színűre. Kis adagokban csorgassuk hozzá a tejet, és kézi habverővel keverjük csomómentesre. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd forgassuk hozzá a tormát és a majonézt. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.

2. Töltsük a krémet csillagcsöves habzsákba, majd nyomjunk belőle egy-egy csíkot a sonkaszeletek közepére. Ezután tekerjük fel mindet.

3. Rendezzük el egy nagyobb tálon, a megtöltött tekercsek végeibe is nyomjunk egy-egy adag krémet.

4. Végül tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy kissé megdermedjen. Frissen aprított petrezselyemmel tálaljuk. 

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés

Egy adag: 510 kcal

Porchetta, a töltött göngyölt császárhús

Porchetta, a töltött göngyölt császárhús Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (8 személyre)
5 ág rozmaring

5 db zsályalevél

3 ág kakukkfű

100 ml olívaolaj

100 ml száraz fehérbor

10 gerezd fokhagyma

2 kg császárhús (bőrös)

500 g sertésszűz

400 ml víz

bors

A pirításhoz:

1 ek tengeri só(nagyszemű)

Elkészítés

1. A zsályaleveleket szedjük le a száráról, a rozmaring- és kakukkfűágakról szintén szedjük le a leveleket, vágjuk ezeket durvára, majd helyezzük egy tálkába. Nyomjuk hozzá a fokhagymát, öntsünk rá olívaolajat és száraz fehérbort, az egész pácalapot alaposan keverjük össze.

2. A császárhúst a felénél hosszában a bőr mentén vágjuk félbe, de nem végig, csak annyira, hogy kinyitható legyen a felület. A hús bőrét kés pengéjével kapargatva kicsit lazítsuk fel, majd nyissuk szét, és a vastagabb részt 4-5 centiméteres távolságonként késsel irdaljuk be.

3. A boros, zöldfűszeres pácot kézzel masszírozva osszlassuk el a hús felületén, ezután alaposan sózzuk, borsozzuk.

4. A szűzérmét külön sózzuk meg, helyezzük a császárhús végétől 8-10 centiméterre, majd szép egyenletesen, szorosan kezdjük el felgöngyölni.

5. A felgöngyölt tekercset egy konyhai madzaggal egyenlő távolságra, szorosan kössük össze.

6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tekercs bőrös részét dörzsöljük be olívaolajjal, és alaposan sózzuk, majd az egészet tekerjük alufóliába. A fólia felületét szurkáljuk körbe villával, hogy sütés közben a gőz távozzon.

7. A betekert húst helyezzük rácsra, amit tegyünk rá egy tepsire. Öntsünk alá 300-400 ml vizet, ennek a mennyiségnek a fele lehet száraz fehérbor is. Helyezzük a sütőbe, és süssük kilónként egy órán át.

8. Ha az idő letelt, a húsról óvatosan távolítsuk el a fóliát, a bőrt nagyobb szemű sóval ismét sózzuk meg, spriccelhetünk rá ecetes vizet is, ez is segít abban, hogy a bőr ropogós legyen. Emeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra, és 20-30 perc alatt pirítsuk ropogósra a sertés bőrét. Az elkészült porchettát tálalás előtt fél órát pihentessük.

Elkészítési idő: 210 perc

1 adag 470 kcal

Baconbe tekert fasírtgolyók

Baconbe tekert fasírtgolyók Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (6 személyre):

2 db szikkadt zsemle

100 ml tej az áztatáshoz

4 gerezd fokhagyma

1 kg darált sertés- vagy pulykahús

3 db tojás

bors

2 tk pirospaprika

20 szelet bacon

olaj a kenéshez

Elkészítés

1. Áztassuk be a zsemléket a tejbe, majd alaposan nyomkodjuk ki. A megtisztított fokhagymát nyomjuk át a fokhagymaprésen. 

2. A darált húst dolgozzuk össze a fokhagymával, a tojással és a kinyomkodott zsemlével. Ízesítsük a keveréket sóval és borssal, majd dolgozzuk bele a pirospaprikát is. 

3. A baconszeleteket vágjuk hosszában félbe, vizezzük be egy kicsit a kezünket, és formázzunk a masszából kisebb gombócokat. Mindegyik húsgombócot tekerjük körbe fél szelet baconnel, majd a másik felével is úgy, hogy az egész gombócot befedje. 

4. Kenjünk ki vékonyan egy tepsit olajjal, majd rendezzük el benne a fasírtokat. Süssük őket aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt. Melegen és hidegtálakon egyaránt megállja a helyét.

Elkészítési idő: 45 perc

1 adag 370 kcal

 









Top hírek

manipulátor

Manipuláció: Báránybőrbe bújt farkasok

Hajlamosak lehetünk gondolkodás nélkül rásütni másokra a manipulatív jelzőt, miközben életünk során legalább egyszer mi magunk is élünk ezzel a módszerrel kisebb-nagyobb céljaink elérése érdekében. A manipuláció különféle aspektusait szakértőnk segítségével térképezzük fel.





Hírlevél-feliratkozás