Erre jelentenek megoldást a hidegtálak, amiket előre is elkészíthetünk - írja a Fanny magazin.
Egyszerű majonézes, zöldborsós tésztasaláta
Majonézes, zöldborsós tésztasaláta Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (4 személyre) 2 db sárgarépa
só
100 g zöldborsó
250 g szarvacska tészta
2 db piros kaliforniai paprika
300 g tejföl
200 g majonéz
3 ek mustár
1 gerezd fokhagyma
citromlé
petrezselyem
Elkészítés
A sárgarépát hámozzuk meg, vágjuk kis kockákra. Forrásban lévő sós vízben főzzük félpuhára, szűrjük le és hagyjuk lecsepegni.
A zöldborsót főzzük roppanósra, szűrjük le és hagyjuk lecsepegni. Hagyjuk őket kihűlni.
A tésztát sós vízben főzzük ki a csomagoláson leírtak szerint, szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
A paprikát mossuk meg, magozzuk ki, a húsát kockázzuk fel.
A tejfölt keverjük simára a majonézzel, a mustárral, a meghámozott, finomra vágott fokhagymával és ízesítsük 1-2 ek citromlével és egy kevés sóval. Forgassuk hozzá a zöldségeket, a tésztát és az aprított petrezselymet. Tálalásig tároljuk hűtőszekrényben.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag 220 kcal
Házias kaszinótojás mustáros öntettel
Házias kaszinótojás Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (4 személyre):
6 db tojás
A töltelékhez:
40 g puha vaj
1 ek majonéz
½ tk mustár
1 nagy csipet só
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet frissen őrölt fekete bors
Az öntethez:
2 ek majonéz
2 ek tejföl
2 tk mustár
½ tk citromlé
½ tk porcukor
1 csipet só
1 csipet frissen őrölt fekete bors
1 csipet őrölt szerecsendió
½ csokor petrezselyem
Elkészítés
1. A tojásokat mossuk meg, tegyük lábasba annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Forraljuk fel, majd főzzük 10 percig. Ezután tegyük őket hideg vízbe, hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg.
2. Vágjuk félbe a tojásokat, a sárgájukat kanalazzuk ki egy tálba. Keverjük simára a szoba-hőmérsékletű vajjal, a majonézzel, a mustárral, a sóval, a borssal és a szerecsendióval. A kapott krémet töltsük csillagcsöves habzsákba, majd ebből töltsük vissza a fél tojások mélyedéseibe.
3. Az öntethez keverjük simára a majonézt, a tejfölt, a mustárt, a citromlét, a porcukrot, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Öntsük a mártást a töltött tojásokra. 4. Frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 250 kcal
Tormakrémes sonkatekercs
Tormakrémes sonkatekercs Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (4 személyre):
12 szelet gépsonka
½ csokor petrezselyem
A töltelékhez:
65 g vaj
50 g liszt
200 ml zsíros tej
150 g ecetes, reszelt torma
150 g majonéz
1 tk só
1 csipet őrölt bors
Elkészítés
1. A töltelékhez kis lángon olvasszuk meg a vajat, hintsük meg a liszttel, keverjük el, pirítsuk világos színűre. Kis adagokban csorgassuk hozzá a tejet, és kézi habverővel keverjük csomómentesre. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd forgassuk hozzá a tormát és a majonézt. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.
2. Töltsük a krémet csillagcsöves habzsákba, majd nyomjunk belőle egy-egy csíkot a sonkaszeletek közepére. Ezután tekerjük fel mindet.
3. Rendezzük el egy nagyobb tálon, a megtöltött tekercsek végeibe is nyomjunk egy-egy adag krémet.
4. Végül tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy kissé megdermedjen. Frissen aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Egy adag: 510 kcal
Porchetta, a töltött göngyölt császárhús
Porchetta, a töltött göngyölt császárhús Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (8 személyre) 5 ág rozmaring
5 db zsályalevél
3 ág kakukkfű
100 ml olívaolaj
100 ml száraz fehérbor
10 gerezd fokhagyma
2 kg császárhús (bőrös)
500 g sertésszűz
400 ml víz
só
bors
A pirításhoz:
1 ek tengeri só(nagyszemű)
Elkészítés
1. A zsályaleveleket szedjük le a száráról, a rozmaring- és kakukkfűágakról szintén szedjük le a leveleket, vágjuk ezeket durvára, majd helyezzük egy tálkába. Nyomjuk hozzá a fokhagymát, öntsünk rá olívaolajat és száraz fehérbort, az egész pácalapot alaposan keverjük össze.
2. A császárhúst a felénél hosszában a bőr mentén vágjuk félbe, de nem végig, csak annyira, hogy kinyitható legyen a felület. A hús bőrét kés pengéjével kapargatva kicsit lazítsuk fel, majd nyissuk szét, és a vastagabb részt 4-5 centiméteres távolságonként késsel irdaljuk be.
3. A boros, zöldfűszeres pácot kézzel masszírozva osszlassuk el a hús felületén, ezután alaposan sózzuk, borsozzuk.
4. A szűzérmét külön sózzuk meg, helyezzük a császárhús végétől 8-10 centiméterre, majd szép egyenletesen, szorosan kezdjük el felgöngyölni.
5. A felgöngyölt tekercset egy konyhai madzaggal egyenlő távolságra, szorosan kössük össze.
6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tekercs bőrös részét dörzsöljük be olívaolajjal, és alaposan sózzuk, majd az egészet tekerjük alufóliába. A fólia felületét szurkáljuk körbe villával, hogy sütés közben a gőz távozzon.
7. A betekert húst helyezzük rácsra, amit tegyünk rá egy tepsire. Öntsünk alá 300-400 ml vizet, ennek a mennyiségnek a fele lehet száraz fehérbor is. Helyezzük a sütőbe, és süssük kilónként egy órán át.
8. Ha az idő letelt, a húsról óvatosan távolítsuk el a fóliát, a bőrt nagyobb szemű sóval ismét sózzuk meg, spriccelhetünk rá ecetes vizet is, ez is segít abban, hogy a bőr ropogós legyen. Emeljük a sütő hőmérsékletét 220 fokra, és 20-30 perc alatt pirítsuk ropogósra a sertés bőrét. Az elkészült porchettát tálalás előtt fél órát pihentessük.
Elkészítési idő: 210 perc
1 adag 470 kcal
Baconbe tekert fasírtgolyók
Baconbe tekert fasírtgolyók Fotó: Fanny magazin
Hozzávalók (6 személyre):
2 db szikkadt zsemle
100 ml tej az áztatáshoz
4 gerezd fokhagyma
1 kg darált sertés- vagy pulykahús
3 db tojás
só
bors
2 tk pirospaprika
20 szelet bacon
olaj a kenéshez
Elkészítés
1. Áztassuk be a zsemléket a tejbe, majd alaposan nyomkodjuk ki. A megtisztított fokhagymát nyomjuk át a fokhagymaprésen.
2. A darált húst dolgozzuk össze a fokhagymával, a tojással és a kinyomkodott zsemlével. Ízesítsük a keveréket sóval és borssal, majd dolgozzuk bele a pirospaprikát is.
3. A baconszeleteket vágjuk hosszában félbe, vizezzük be egy kicsit a kezünket, és formázzunk a masszából kisebb gombócokat. Mindegyik húsgombócot tekerjük körbe fél szelet baconnel, majd a másik felével is úgy, hogy az egész gombócot befedje.
4. Kenjünk ki vékonyan egy tepsit olajjal, majd rendezzük el benne a fasírtokat. Süssük őket aranybarnára 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt. Melegen és hidegtálakon egyaránt megállja a helyét.
Hajlamosak lehetünk gondolkodás nélkül rásütni másokra a manipulatív jelzőt, miközben életünk során legalább egyszer mi magunk is élünk ezzel a módszerrel kisebb-nagyobb céljaink elérése érdekében. A manipuláció különféle aspektusait szakértőnk segítségével térképezzük fel.