Fogorvos fedte fel: három alkalom, amikor még véletlenül se moss fogat – a többség mindhárom hibát elköveti

Azt hihetnénk, a fogmosás jót tesz a fogainknak – és ez az esetek többségében így is van. Akadnak azonban olyan pillanatok, amikor egy fogmosással többet ártunk, mint használunk. Sajnos azonban a legtöbben nem tudunk ezekről a szabályokról...



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.09. 10:00
fogmosás fogorvos szájvíz

Ha nem az alma, akkor a rendszeres és alapos fogmosás garantáltan távol tartja az orvost. Vagy mégsem? Szakember fedte fel az igazságot: bizonyos esetekben jobb, ha a fogmosás helyett más módszert (például szájvizes öblítést) választunk, ugyanis olykor inkább roncsoljuk a fogainkat, mintsem megóvnánk az állapotát. Dr. Shaadi Manouchehri, a közösségi felületeken is igencsak aktív fogorvos videóját nem véletlenül nézték már meg tízmilliószor.

fogmosás, fogkefe, fogat mos
Vannak helyzetek, amikor a fogmosás inkább árt, mintsem használ. Sajnos a legtöbben épp ilyenkor nyúlnak a fogkeféért  Fotó: Pexels

3 alkalom, amikor a fogmosás csak árt

Lássuk hát, Dr. Manouchehri szerint mikor kell kerülnünk a fogmosást!

  • Hányás után jobb nem fogat mosni, annak ellenére, hogy ösztönösen ez lenne az első dolog, amit csinálnánk. Sajnos azonban a gyomrunk tartalma különösen savas, a fogmosással pedig csak még jobban beledörzsölnénk ezeket a savakat a fogunkba. Ildomos 30-60 percet várni fogmosás előtt. Fogkefe helyett javasolt a szájvíz használata, valamint igyunk sok vizet, amivel semlegesíthetjük, hígíthatjuk a savakat!
  • Közvetlenül kávé fogyasztása után ugyancsak nem ildomos fogat mosni. A kávé ugyanis szintén savas, kiváltképp, ha tejet vagy cukrot is adunk hozzá. Itt is 30-60 percet érdemes várni fogmosás előtt. 
  • Sokan reggeli után mosnak fogat, azonban a szakértő szerint jobban járunk, ha inkább reggeli előtt tesszük ezt, hogy ne rongáljuk a fogzománcunkat. Ráadásul alvás közben sok baktérium gyűlik össze a szánkban, amitől eleve ildomos megszabadulni.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás