Itt a megoldás a légszennyezésre: jönnek a folyékony fák!

A szerb fővárosban, Belgrádban most egy forradalmi megoldással harcolnak a rossz levegőminőség ellen: a folyékony fákkal. Nincsen törzse, gyökere, sem levele mégis ugyan azt a funkciót látja el, mint egy hagyományos fa.



Megosztás
Szerző: Bagó Bernadett
Létrehozva: 2024.07.01.
Módosítva: 2024.07.01.
LIQUID3 folyékony fa Szerbia

A városban, ahol már nincs több szabad hely újabb fák telepítésére, kiváló megoldást nyújthat a LIQUID3 fotobioreaktor – amely kinézetre egy akváriumra hasonlít –, beépített mobiltöltővel rendelkezik, de akár padként is funkcionálhat. A szerkezet napelemmel működik, amely éjszaka áramot termel az utcai lámpák számára.

A LIQUID 3 Belgrádban  Fotó: Shutterstock

Ez az innovatív szerkezet mikroalgákat használ, amelyek hatékonyan megkötik a szén-dioxidot, miközben fotoszintézissel oxigént állít elő. Ahogy tisztul a levegő, az akvárium tartályában lévő zöld színű folyadék egyre sötétebbé válik.

Feltalálója Ivan Spasojevic biofizikus, aki a DW elmondása szerint a zöld- területekre keresett alternatívát. Nyilatkozatában leszögezte, hogy a LIQUID3 nem a fákat akarja helyettesíteni, hiszen annak – állítása szerint - egyáltalán nem lenne értelme, mivel ezt a szerkezetet olyan helyekre találták ki ahová nem lehet fákat ültetni.

 

Azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni, hogy fontos a városok jobb levegőminőségéért dolgozni és hogy fontos a környezetvédelem

 – mondta a biofizikus, aki azt is elárulta, hogy eddig két folyékony fát telepítettek, az egyiket a Szerbia fővárosában Belgrádban, míg a másik Uzicében található.
 

Lehet ez a jövő zöld megoldása? Az IHME Global Health Data Exchange Tool szerint: 

a környezetszennyezés évente háromszor annyi embert öl meg, mint a HIV/AIDS, a tuberkulózis és a malária együttvéve.

A magyar főváros a listán a 89. ezzel megelőzve a környező országokat, mint a horvát (82.), a szerb (74.), a román (53.), a szlovák (33.) fővárosokat. Európában jelenleg pedig Bosznia fővárosa, Szarajevó a 11. hellyel a legszennyezettebb, akiket a Franciaországban található Lyon város követ a 19. hellyel.

Egy biztos: ez a megoldás a jövőben akár a magyar városokban is alkalmazható lesz, hiszen itthon is egyre kevesebb az oxigént adó zöld- területek.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás