Ezt kell tenned, ha sok nyugdíjat akarsz

Az állam is támogatja a tervedet.



Megosztás
Szerző: SK
Létrehozva: 2024.06.02.
Módosítva: 2024.06.02.
állampapír befizetés NYESZ nyugdíj

Tervezzük meg időben a nyugdíjas éveinket. A korán elkezdett öngondoskodás többszörösen megtérül, ráadásul akad olyan lehetőség, amit az állam pénzösszeggel támogat. A Fanny magazin összeállításában olvashatsz a részletekről.

 

1.

Minél előbb, annál jobb

A magyar lakosság gyakran 45 éves koráig várakozik a nyugdíj-előtakarékosság elindításával, pedig akik már huszonévesen belevágnak, többszörös kiegészítésre számíthatnak, ráadásul kisebb összegű befizetésekkel is jelentős megtakarítást lehet felhalmozni húsz, harminc év alatt.

 

2.

Kamatos kamattal

Az érték növekedése akkor jelentős, ha kihasználjuk a kamatos kamat hatását. Mit jelent ez? Az évről évre felhalmozott hozamot nem költjük el, hanem újra befektetjük. Így a saját befizetésen túl a megszerzett nyereség is további hozamot hoz.

 

3.

Állampapírból nyugdíjat

Többféle befektetési forma közül lehet választani, a legkisebb kockázatot a NYESZ, azaz a nyugdíj-előtakarékossági számla jelenti. Ez tulajdonképpen egy értékpapírszámla, ahol a megtakarításunkat állampapírokban tartjuk, és alapvetően csak nyugdíjba vonuláskor férhetünk hozzá.

 

4.

Évi 100 ezret kaszálhat!

A NYESZ-hez az éves befizetések 20 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 100 ezer forint személyi jövedelemadó-visszatérítés jár a megtakarítóknak. Aki szeretné kihasználni a maximális támogatást, annak évi 500 ezer forintot, tehát havonta körülbelül 42 ezer forintot kell befizetnie a számlájára. Amennyiben az ügyfél a számlamegnyitásakor a NYESZ-R típusú számlát nyit, úgy az adó-visszatérítést a NAV automatikusan a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható.

 

5.

Adómentes a kifizetés

További előny, hogy a megtakarítás után nem kell kamatadót fizetni, ha a számlabirtokos már nyugdíjra jogosult, és a számlanyitás óta eltelt legalább 10 adóév. Rokkanttá nyilvánítás esetén a számlanyitást követő 3 év után vehető fel a megtakarítás adómentesen.

 

6.

Garanciát ad az állam

Az állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetési forma, mivel visszafizetése államilag garantált. Kamatadó-mentes és magas hozamú befektetés a lakosságnak, egyúttal kiszámítható finanszírozás az államnak.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás