Jó hírek a nyugdíjasoknak! Ezekre mind számíthatnak idén





Az emelt nyugdíj után heteken belül érkezik a 13. havi nyugdíj.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.20.
nyugdíjkorhatár jogosult nyugdíjas

Jó hírrel kezdődik az újév a nyugdíjasoknak, mivel hat százalékkal emelkednek a nyugdíjak és februárban érkezik a 13. havi ellátás. A Fanny magazin Szatmáry Tünde Katalin, a www.ugyintezesazonnal.hu nyugdíjszakértőjét kérdezte.

nyugdíj, nyugdíjas
A januári emelt nyugdíj után februárban jön a 13. havi nyugdíj! (Fotó: KALLUS GYORGY)

Egy napon múlik minden

Mindazok, akik 2023-ban akár egy napot is öregségi nyugdíjban, nők kedvezményes nyugdíjában vagy nyugdíjszerű ellátásban részesültek, számíthatnak a 6 százalékos januári nyugdíjemelésre és a 13. havi ellátásra. Fontos, hogy az emelés a szociális jellegű ellátásokat nem érinti, mert ezeknek az összegét külön jogszabály írja elő.

Megvan az összeghatár

Ha valaki jelenleg több különböző jogcímen részesül ellátásban, például egyszerre kap öregségi és özvegyi nyugdíjat, akkor minden ellátás után jár az emelés és a 13. havi ellátás. Ugyanakkor egyes ellátások esetében a jogszabály által előírt együtt folyósítási összeghatárt kell figyelembe venni, amelynek összege idén 147 270 forint.

Postán vagy bankszámlára?

A 13. havi nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás az emelt összegű rendszeres havi ellátással együtt kerül kifizetésre. Így azoknak, akik postán kapják, a februári ellátással egy időben történik a kifizetés. Akik pedig bankszámlára kapják az ellátást, azok számára a jóváírás február 12-ig, hétfőig megtörténik.

Visszamenőleg is kérhető!

Azok is jogosultak az év eleji nyugdíjemelésre, valamint a 13. havi nyugdíjra, akik tavaly valamilyen okból nem kérelmezték a nyugdíj megállapítását, és 2024-ben visszamenőlegesen mennek nyugdíjba.

Ebben az esetben a nyugdíj az igénylés napjától számítva legfeljebb hat hónapra visszamenőleg kerül folyósításra, amennyiben az igényléshez szükséges jogosultsági feltételek teljesülnek.

Több marad a zsebében

Ha munkavállaló visszamenőlegesen megy nyugdíjba, akkor a munkáltató a nyugdíjmegállapító határozat megszületése után önellenőrzési eljárás keretében köteles visszaigényelni a nyugdíjba részesülő után befizetett valamennyi járulékot. Emellett a friss nyugdíjas is visszakapja a 15 SZJA-n kívül levont valamennyi járulékot.

Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio (Képünk illusztráció)

Kalkuláljunk a fizetéssel

A korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban vagy korkedvezményes nyugdíjban részesülők is jogosultak az emelésre és a 13. havi ellátásra. Ha munkaviszonyban állnak az ellátás folyósítása mellett, a jövedelmük nem haladhatja meg a bruttó 400 200 forintot havonta, ami után a járulékot meg kell fizetni. Ha az érintett eléri a nyugdíjkorhatárt, kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását.

Viszlát, emelés!

Ha az éves infláció mértéke meghaladja a januári emelés mértékét, 2024 novemberében kiegészítő nyugdíjemelés vagy egyösszegű kompenzáció várható. Azonban akik az idei évben vonulnak nyugdíjba, nem részesülnek a januári nyugdíjemelésben, a 13. havi nyugdíjban, illetve az év közben esedékes visszamenőleges emelésekben sem.

Nyugdíjak korba lépsz? Ezeket fontos tudni!

Így mehetünk nyugdíjba

A nyugdíjkorhatár továbbra is 65 év, így idén az 1959-ben született nők és férfiak igényelhetik a korhatáros öregségi nyugdíjat. Fontos tudni, hogy a teljes öregségi nyugdíjhoz 20 év elismert szolgálati időre van szükség, míg a résznyugdíj megállapításához elegendő 15 év elismert szolgálati idő.

Negyven év után

Nem változnak a Nők 40 év utáni kedvezményes öregségi nyugdíj feltételei. Tehát az itthon vagy külföldön dolgozó hölgyek a 65 éves kor előtt mehetnek, ha legalább 40 év jogosultsághoz szükséges szolgálati időt, és ezen belül 32 év kereső tevékenységet tudnak igazolni.

Közeledik a határidő

Ha valaki kizárólag Magyarországon dolgozott, akkor a nyugdíj iránti kérelmet a feltételek teljesülése előtt legkorábban 30 nappal nyújthatja be. Ha viszont külföldi érintettségű nyugdíjat igényel, akkor azt két hónappal a nyugdíjigénylési feltételek teljesülése előtt lehet előterjeszteni.

Ha kevés a szolgálati idő

Azok, akik betöltik a 65 éves öregségi nyugdíj korhatárt, de nem jogosultak öregségi résznyugdíjra a szükséges 15 év szolgálati idő hiánya miatt, és nem kapnak méltányossági nyugdíjat sem, kérvényezhetik az Időskorúak Járadékát. Ennek összege idén is emelkedett, de a folyósítása több tényezőtől függ, ezért előzetesen tájékozódjunk a lakhely szerinti önkormányzat Szociális Osztályán.

Munka nélkül elveszve

Akinek idén megszűnik a munkahelye, és öt éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, de már rendelkezik határozatban elismert 15 év szolgálati idővel, Nyugdíj Előtti Segélyre (NYES) válik jogosulttá. Ennek összege idén emelkedett, a jogszabályban előírt minimálbér 40 százaléka, vagyis 2024-ben bruttó 106 700 forint.

Két ellátás között

A NYES igénylése előtt a munkanélkülivé vált idős álláskeresési járadékra lesz jogosult, ami legfeljebb 90 napig jár. Az idei minimálbér emelkedésével az álláskeresési járadék egy napra eső összege is megváltozott, ami maximum bruttó 8893 forint lehet.

Hasonlítsuk csak össze!

Aki bizonytalan abban, hogy idén, vagy esetleg visszamenőlegesen a tavalyi évben vonuljon-e nyugdíjba, annak érdemes megvárnia a március végén megjelenő valorizációs szorzókat. Ezt követően kérjük szakember segítségét, aki segíthet mindkét év szorzószámainak alkalmazásával kiszámolni a várható nyugdíj összegét.

Előleggel segítenek

Senki sem marad ellátás nélkül, mert azok, akik 2024. január és március között nyújtják be nyugdíjkérelmüket, a szorzószámok megjelenéséig nyugdíj előlegben részesülnek, így biztosítva megélhetésüket. A végleges nyugdíjmegállapítás után az érintettek megkapják a különbözetet.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás