Átlagban 460 ezer forint érkezik: a héten kézbesítik a dupla nyugdíjat





A megszokottnál két nappal korábban kezdték meg a kézbesítést.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.02.13.
Módosítva: 2024.02.13.
nyugdíjas kormány 13. havi nyugdíj

A dupla nyugdíjellátással járó nagy összegű készpénzkifizetések miatt a megszokottnál két nappal korábban, február 12-én hétfőn kezdte meg a posta a nyugdíjak kézbesítését. Ez azt jelenti, hogy a héten mindenki megkapja a dupla havi nyugdíjat. A Magyar Posta Zrt. közleményben tudatta, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások megközelítőleg 40 százaléka még ma is készpénzben, postai kézbesítéssel történik, ez közel 850 ezer érintettet jelent.

Az idősek februárban kéthavi nyugdíjat kapnak, ráadásul egy összegben. Átlagosan 460 ezer forintra számíthatnak. / Fotó: Kurucz Árpád

A két ellátás összege egyazon utalványon érkezik, amelyen a két tételt külön feltüntetve találják a címzettek. A postai kézbesítés ütemezetten, a szokásos sorrendben valósul meg, és a hónap végéig tart

– írták a közleményben. Azoknak, akik átutalással kapják a nyugdíjat, szintén február 12-én érkezett meg a számlájukra a február havi és a 13. havi nyugdíj.

Átlagosan 460 ezer forintot kapnak az idősek

Januárban a 6 százalékos nyugdíjemelésnek köszönhetően a tavalyi 217 ezer forintos átlagos öregségi nyugdíj 13 ezer forinttal, 230 ezer forintra nőtt. A februári és a 13. havi nyugdíj együttes összege átlagosan 460 ezer forint lesz. 

Kiállunk az idősek érdekeiért és megvédjük a juttatásaikat. Megemelt formában visszaadtuk a baloldali kormányok által elvett 13. havi nyugdíjat is

– erről beszélt korábban Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója. A kormány továbbá azt is közölte:

Tavaly 18,5 százalékkal emeltük a nyugdíjakat, idén 6 százalékkal, és a nyugdíjasoknak továbbra sem kell lemondaniuk a 13. havi nyugdíjról sem.

Megduplázódtak a nyugdíjak 2010 óta

Szentkirályi Alexandra nemrégiben a legnagyobb közösségi oldalon tudatta, hogy egyszerre érkezik a februári és a 13. havi nyugdíj is. 

Sőt, a nyugdíjak összegét 2010 óta közel több mint a kétszeresére emeltük. Amit a baloldal elvett, a kormány visszaadta!

 

Kinek jár a 13. havi nyugdíj?

Fontos, hogy tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző esztendő legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesült.

A juttatásra jogosultakon (saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban és a nyugellátásokkal egy tekintet alá eső ellátásokban részesülők) túl várhatják az utalást a kormányrendeletben meghatározott más ellátások jogosultjai isírja az ado.hu. Így megilleti a juttatás többek között a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányászjáradékban, táncművészeti életjáradékban, rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, baleseti járadékban, bányászok egészségkárosodási járadékában, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában vagy éppen rokkantsági járadékban részesülőket.

Ha a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra jogosult még a juttatás kifizetése előtt, 2023. januárban elhalálozott, a juttatás felvételére jogosult lesz a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel az ellátást a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása időpontjától számított egy éven belül.

 





 





Ezeket olvastad már?
Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás