Menopauza és andropauza: Mi a különbség a férfi és a női változókor között?

A változás az élet természetes velejárója, és ez nem csupán a körülményeinket vagy a külsőnket érinti, hanem a szervezetünket is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.15.
változás andropauza menopauza

A férfiak is megszenvedik a változókort, esetükben is ugyanúgy elkezdenek rendetlenkedni a hormonok. A különbség annyi, hogy míg a nőknél az ösztrogén és a progeszteron, addig a férfiaknál tesztoszteronszint csökken, különösen 30 éves kor után – írja a Fanny magazin.

Mi az a menopauza?

A menopauza a nők természetes öregedési folyamata, amelynek során a menstruációs ciklus véglegesen leáll a petefészek-petesejtek kimerülése miatt. Ezt általában 12 hónapos időszak után diagnosztizálják, amikor egy nőnek mind a 12 egymást követő hónapjában kimaradt a menstruációja. A végső diagnózisig a nők általában számos tünetet tapasztalnak, amelyek általában premenopauzális állapotot jeleznek. A menopauza diagnosztizálásához általában vérvizsgálatot végeznek az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron és a tüszőstimuláló hormon (FSH) szintjének mérésére.

A változókor tünetei a menstruáció kimaradása, elmaradása, hőhullámok, hüvelyi szárazság, alacsony szexuális vágy, depresszió, szorongás, álmatlanság, hízás, húgyúti fertőzések, fejfájás, hajhullás vagy elvékonyodás, érzékeny mellek, száraz bőr, hangulatingadozás, letargia. Ezek a tünetek jelentősen befolyásolják az életminőséget és a hangulatot. Van, aki gyorsan és viszonylag könnyen túl esik ezen a folyamaton, van, aki lassabban és erőteljesebben éli meg Vannak azonban olyan kezelési lehetőségek, amelyek minimalizálják és kontrollálják ezeket a tüneteket, amíg a szervezet új egyensúlyt nem talál.

Mi az andropauza?

Azt a hormont, amely felelős azért, hogy a férfiak mély hangjukat, arc- és testszőrzetüket és izomtömegüket adják, tesztoszteronnak nevezik. 30 éves kor után ennek a hormonnak a szintje csökkenni kezd, ám ez jóval lassabb és fokozatosabb, mint a nők esetében, évente mindössze 1-2%-os csökkenés. Ám így is a tesztoszteronszint csökkenése a kor előrehaladtával az andropauza is tüneteket okoz. Ilyen lehet a kopaszság vagy hajritkulás, erekció zavarok, tanulási, memória és koncentrációs problémák, hőhullámok, depresszió, szorongás, hangulatingadozás, alacsony energiaszint, az izomtömeg csökkenése, elvesztése és a testzsír növekedése. A férfiak által tapasztalt leggyakoribb tünet az alacsony libidó vagy a szexuális vágy hanyatlása, hiánya. Általában ezek a tünetek meglehetősen gyakoriak számos más állapot esetén is, ezért elengedhetetlen, hogy vérvizsgálatot végezzenek a tesztoszteronszint ellenőrzésére. A kezelőorvos fizikális vizsgálatot is végezhet, emellett kérdéseket tehet fel a tüneteikől és az életmóddal kapcsolatban.

Megelőzhető a férfi változókor?

Az andropauza tünetei akár életmódbeli változtatásokkal is megelőzhetők. A tesztoszteronszint természetes úton történő növelésének néhány módja:

- Súlyemelés: a súlyzós edzést magában foglaló rendszeres tevékenység serkenti a tesztoszterontermelést, elősegíti az izomnövekedést, és fokozza az anyagcserét.

- Az alkoholfogyasztás korlátozása: tanulmányok kimutatták, hogy az erős alkoholfogyasztás közvetlenül a tesztoszteronszint csökkenéséhez vezet.

- Kiegyensúlyozott étrend: a cinkben, omega-3 zsírsavakban, D-vitaminban és kalciumban gazdag ételek fogyasztása elősegíti a hormontermelést.

- Elegendő alvás: a pihentető éjszakai alvás elengedhetetlen az andropauza megelőzéséhez, mivel a tesztoszteron a REM alvás során termelődik.

Hogyan lehet kezelni?

Az alacsony tesztoszteronszint leggyakoribb kezelése a hormonterápia. A terápia során szintetikus tesztoszteront használnak a tünetek kezelésére, amely ráadásul még a csontok és az izmok egészségét is elősegítheti. Adható injekció, tabletta, implantátum, tapasz vagy helyi gél formájában. Ennek is, mint minden kezelésnek lehetnek mellékhatásai, ezért a s szakorvosi felügyelet elengedhetetlen.

Nem pont ugyanaz

Bár a férfiak és nők változókori tünetei között van hasonlóság, azért a kettő nem azonos.

1. A menopauza meddőséget okoz, az andropauza nem. Általánosan ismert tény, hogy a menopauza kezdete általában a nők biológiai órájának végét jelzi. A teherbeesés képességének esélye gyakorlatilag a nullára esik, és ez jelenleg visszafordíthatatlan állapot. Bár az andropauza is csökkenti a szexuális vágyat, nem gátolja a férfi termékenységi képességét. A tesztoszteronszint csökkenése ellenére a férfiak továbbra is képesek életképes spermát termelni.

2. A menopauza során a hormonok szintje gyorsan csökken, az andropauzát érintő hormonok viszont csak nagyon lassan, fokozatosan csökkennek. A menopauza idején az ösztrogén, a progeszteron és a tüszőstimuláló hormon csökkenése néhány hónapon belül az ovuláció teljesen megszűnését eredményezi. Ami a férfiakat illeti, esetükben a hormonszintek változásának üteme valójában olyannyira fokozatos, hogy akár évtizedekig is eltarthat, mire a jelentős mértékű veszteség már tüneteket is okoz.

3. A menopauza valamilyen mértékben minden nőt érint, az andropauza viszont nem feltétlenül jelentkezik minden férfi esetében vagy ha igen, akkor sokszor észrevétlenül. A női anatómiában a menopauza kialakulását eredményező mechanizmus alapján elkerülhetetlen, hogy minden nő megtapasztalja ezt az állapotot élete egy bizonyos pontján. Általánosságban ez 40 és 60 éves kor közötti időszakra tehető, de jellemzően 55 éves korban zajlik le a legintenzívebben ez a folyamat.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás