„Még fel kell nevelni a kisebbik fiamat is” – 47 éves korára 28 kilót fogyott Nita

Nem látszik rajta a kora, és az sem, hogy két kisfiút hozott a világra. Görög Nita sokáig küzdött azért, hogy fiatalabb éveihez hasonlóan, újra vékony és csinos lehessen.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.16.
Módosítva: 2024.06.16.
fogyás recept szakértő

Kor: 47 év

Előtte: 91 kg / Fotó: Fanny magazin
Utána 63 kg / Fotó: Fanny magazin

Várandósság során minden nő felszed némi felesleget, ám az változó, hogy szülés után mennyi időre van szükség a regenerálódásra. Nita meglepődve tapasztalta, hogy az első szülése után már nem működtek a korábbi diétás praktikái, ami tovább fokozódott a második gyermeke érkezése után – írja a Fanny magazin

„Furcsa érzés volt kövérnek lenni”

Nita nagyon szerette azokat az éveket, amikor felnőttként is bármit ehetett, nem hízott tőle. 

Fiatal koromban vékony voltam – emlékszik vissza. – Sokan szekáltak is érte, mert túl soványnak tartottak, de én jól éreztem magam úgy a bőrömben. Szinte pizzán és csokoládén éltem, aminek semmilyen hatása nem volt a testsúlyomra. Ahogy az sokszor lenni szokott, akkor jött a változás, amikor várandós lettem. 32 évesen lettem édesanya. Az első fiammal 26 kilót szedtem fel. Akkor találkoztam először testközelből a kövérség fogalmával. Nagyon fura volt nekem, hogy egy nádszál vékony kislányból, akinek szinte zörögtek a csontjai, nagydarab nő lettem. Szülés után, diétával, sporttal, egy év alatt leadtam a pluszkilókat. Onnantól kezdve más életmódot folytattam, mert hízékony lettem. Már nagyon nem volt mindegy, hogy mit fogyasztok. Számoltam a kalóriákat, hogy ne lépjem túl a limitet és igyekeztem egészségesen étkezni. 

„A szülés előtti hétig edzettem”

Nita öt éve van együtt második férjével, természetes volt, hogy szerettek volna közös gyermeket. 

Akkor jött a nagy fordulat, amikor negyven pluszosan megszületett a második kisfiam – vallja be. – A korábbi tapasztalat miatt nagyon féltem attól, hogy ismét meghízok, és persze attól is, hogy hogyan fogom majd leadni. Minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy minél csinosabb kismama maradjak. A terhességem alatt heti négyszer edzettem, kardió és erősítő gyakorlatokat végeztem az utolsó előtti hétig. Ennek ellenére összesen 35 kilót híztam, így 96 kilósan mentem be szülni. Borzalmasan zavart a hatalmas súly. Nem is tudtam mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy például, amikor sétáltam, összesúrlódtak a combjaim. Rettenetes érzés volt mindkétszer megélni. Bele se tudtam nézni a tükörbe. Nem éreztem magam nőnek a szülések után és nagyon aggódtam, hogy ezt az óriási súlytöbbletet, hogy fogom leadni. A második gyerek után, negyven fölött még nehezebbé vált a fogyás. Két évembe telt, rendszeres edzéssel és fegyelmezett étrenddel. 

„Egy ausztrál edző a példaképem”

Őszintén bevallja, hogy már az sem megy könnyen, hogy megtartsa a súlyát. Heti hatszor sportol, sok zöldséget, halat, húst fogyaszt. Egyedül a menzesz előtti napokon szokott „bűnözni”, amikor nem tud nemet mondani a csokoládé iránti vágyának. 

Egy színésznőnek volt az a mondása, hogy egyetlen étel íze sem érhet fel a karcsúság érzésével – mondja. – Gyakran előveszem ezt az idézetet. Nálam sokkal erősebb az elhízástól való félelem, mint hogy megegyek valamit, amit nem lehet. A koromat el tudom fogadni, de azt nem, hogy ne legyek csinos. Szép és fitt öregasszony akarok majd lenni. A koromhoz képest mindig szeretném kihozni magamból a legjobb formát. Sok idősebb női sportolót követek az interneten, ők is mind abban erősítenek meg, hogy 50, 60 éve felett is van élet, vagyis, ezekben a korokban is lehet egészségesen, sportosan, fiatalosan élni. Egy ausztrál edző, Lesley Marxwell a példaképem, akinek már unokái vannak. Lehet, hogy másoknak ő már túl izmos, de számomra ő egy gyönyörű hatvanas nő, és nagyon szeretném, hogy abban a korban majd én is hasonlóan nézhessek ki.

„Fittnek kell maradnom”

Amióta lefogyott, szuperül érzi magát a bőrében, már nem fájnak a térdei, és olyan ruhát visel, amilyet szeretne. És hogy ez így is maradjon, elvégzett egy aerobicoktatói tanfolyamot. 

Mindig is volt egy ilyen vágyam, csak sokáig nem mertem elhinni, hogy képes lennék rá – meséli. – Kétgyermekes anyukaként tavaly úgy döntöttem, hogy belevágok. Nem azért csináltam, hogy ebből éljek, hiszen főmunkaidőben egy fogászati klinikát vezetek Győrben. Inkább hobbiként tekintek rá. Ugyanakkor azt hiszem, hogy ezzel akartam magam bebiztosítani, hogy rendben tartsam magam. A kisebbik fiam még elég pici, nincs mese, őt fel kell még nevelni, és nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen kondiban, milyen állapotban teszem. Nem engedhetem meg magamnak, hogy elhagyjam magam, vagy hogy ne éljek egészségesen. Ez a papír egy hivatalos formát is ad annak, hogy sportolok. Fittnek kell maradnom, emiatt döntöttem úgy, hogy hetente egyszer órát is tartok, amit egyébként imádok. 

Nincs általános praktika

A kor előrehaladtával az anyagcsere lassul, a hormonrendszer megváltozik, főleg amikor a nők közelegnek a változókor felé. Dr. Kálmán Csilla táplálkozási szakértő, személyi edző szerint emiatt a hölgyeknek sokkal jobban oda kell figyelniük a kalóriabevitelre és a jó minőségű élelmiszerekre. 

Nagyon hálás lesz a szervezet 40, 50 fölött, hogyha odafigyelünk a tudatos étkezésre és mozgásra. Viszont nem mindegy, hogy ki, hogy áll neki egy életmódváltásnak. Meghatározó elem az, hogy valaki nő vagy férfi, mit dolgozik, ülő vagy fizikai munkát végez, mit és mennyit sportol, milyen a testalkattípusa, milyen a hormonrendszere. Ezek mind befolyásoló tényezők, és ezért nem tudunk általános mintaétrendet adni, ami mindenkinek jó. Amikor személyre szabott étkezési tervet készítek, főleg, ha hölgyről van szó, és vannak olyan panaszai, mint a nehézkes fogyás, hajhullás, pattanások, szőrösödés nem megfelelő helyeken, fáradékonyság, motiválatlanság, rosszkedv, akkor mindig elküldöm hormonvizsgálatra. Ilyenkor általában bebizonyosodik, hogy van hormonális elmozdulás, leggyakrabban pajzsmirigy-alulműködés vagy inzulinrezisztencia. Természetesen ezek is lényegesek az étrend összeállításnál.

Dr. Kálmán Csilla
Dr. Kálmán Csilla / Fotó: Fanny magazin

A szakértő receptjei

Zöldfűszeres tojáskrém – reggelire

Grilled,Toast,With,Avocado,Paste,,Eggs,,Cream,Cheese,,Salt,,Spices
Fotó: Tetiana Chernykova

Hozzávalók (1 adaghoz): 

2-3 tojás, 1 tk. dijoni mustár, 1 tk. kókuszzsír, 1 tk. apróra vágott kapor, só, bors ízlés szerint, 10-15 dkg nyers zöldség, például cukkini

Elkészítés:

Főzzük meg a tojásokat lobogó, forró vízben körülbelül öt percig, majd hűtsük ki, és pucoljuk meg őket. Tegyük aprító- vagy turmixgépbe a főtt tojásokat és a többi hozzávalót, és pürésítsük krémesre. Ha szükséges még hozzá folyadék, akkor a kókuszzsírból tegyünk hozzá. Fogyasszuk frissen, szezonális zöldséghasábokkal. 

 

Kölespuding – tízóraira

Homemade,Millet,Pudding,With,Oranges
Fotó: BEATA PAWLAK

Hozzávalók:

30 gr köles / köleskása, 2 tk. glicin, 1 késhegynyi vanília, 80 g gyümölcs, víz, kókusztej, mogyoróvaj vagy kókuszreszelék

Elkészítés:

A kölest főzzük puhára alacsony hőfokon a vízzel, tejjel, glicinnel, vaníliával. Amikor szinte az összes folyadékot magába szívta, még melegen pürésítsük botmixerrel, és öntsük tálkába. Hagyjuk kihűlni a hűtőben, majd borítsuk ki a formából és tegyük rá a gyümölcsöt. Tegyünk rá ízlés szerint mogyoróvajat vagy kókuszreszeléket. 

 

Édesburgonya-lasagne – ebédre

Sweet,Potato,Lasagna,With,Parmesan,Cheese,,Minced,Meat,,Marinara,Tomato
Fotó: Iryna Pospikh

Hozzávalók:

100-130 g darált csirkemell (de lehet pulykamell vagy marhahús is), 150 g édesburgonya, 1 vöröshagyma, kókuszolaj, cukormentes paradicsompüré, só, bors, zöldfűszerek

Elkészítés:

Vágjuk apróra a vöröshagymát, pirítsuk meg serpenyőben egy kiskanál kókuszolajon, adjuk hozzá a húst, és süssük készre. Adjuk hozzá a paradicsompürét, és süssük össze vele pár percig, végül fűszerezzük meg. Egy nagyobb edénybe rakjuk rétegesen a hozzávalókat, kezdjük a szószos hússal, amit kövessen egy sor vékony karikára vágott burgonya és így tovább. 45 percig, 185 fokon letakarva sütjük. Amikor megpirult a burgonya, le lehet venni a fóliát a tetejéről. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás