Lopásbiztos lesz a bicajod, ha betartod ezt a trükköt!

A nyár sajnos nemcsak a bringások, de a bringatolvajok szezonja is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.10.
Módosítva: 2024.06.10.
kerékpárlopás megelőzés biciklis

Itt a nyár, ilyenkor legtöbben két kerékre pattannak, hogy kiránduljanak, túrázzak egy jót biciklivel. Nem árt óvatosnak lennünk, sajnos minden évben rengeteg kerékpárlopás történik. A Fanny magazin cikkéből kiderül, hogyan nehezítsük meg a biciklitolvajok dolgát!

Fotó: Pexels/Flo Maderebner (Képünk illusztráció)

1. Forgalmas utakon

Bár elsőre egy eldugott hely jó ötletnek tűnhet, itt a tolvaj is zavartalanul megszabadulhat a lakattól. Ugyanígy kerüljük a kapualjakat, tárolókat, a lépcsőházakat is, mivel a kerékpárok többségét innen tulajdonítják el. Lehetőleg forgalmas helyen, éjszaka kivilágított területen zárjuk le a kerékpárt.

2. Minél erősebb, annál jobb!

Soha ne hagyjuk lezáratlanul a kerékpárt, mert akár néhány perc alatt odébbtolhatja valaki. A vékony sodronyzárat vagy gyűrűs gerinclakatot a tolvajok másodpercek alatt feltörik, ezért érdemes edzett acélból készült, úgynevezett U-lakatot vagy hajtogatható lakatot beszerezni.

3. Vágás nélkül megússza!

A lakat mellett jól jöhet egy lánc is, amivel összeköthetjük a kereket a vázzal, vagy akár egymással is, így a kerékpár mozdíthatatlanná válik. Válasszunk edzett szemekből álló acélláncot, ezt nehezebben tudják átvágni. Minél vastagabb a lánc, annál biztonságosabb, de sajnos annál nehezebb is.

4. Ez a helyes technika

Hiába van erős lakatunk, ha nem megfelelően rögzítjük a kerékpárt. Fontos, hogy ne lakatoljuk könnyen elmozdítható oszlophoz vagy kerítéshez, és legalább olyan vastag tárgyhoz rögzítsük, mint amilyen vastag a lakatunk, különben a tolvaj a rögzített tárgyat fogja elvágni. Ne csak az egyik kerekét, hanem a vázát is rögzítsük!

5. Az alkatrész is értékes

Vegyünk le a bicikliről mindent, ami könnyen mozdítható, például a lámpát, sebességmérőt. Sok biciklitolvaj lecsavarozza a kereket vagy a biciklinyerget is, ha nem tudja az egész kerékpárt elmozdítani. Érdemes beszereznünk csavaros kerékrögzítést és nyeregcsőbilincset, amit csak speciális szerszámmal lehet leszerelni.

6. Szirénával jelez

Ahogy az autókba, úgy a kerékpárokra is szereltethetünk riasztót. A bicikliknél könnyebb dolgunk van, mert sokszor elég egy mozgásérzékelővel ellátott lakat, ami azonnal szirénázni kezd, mikor valaki megmozdítja, de kapható külön kerékpárra szerelhető riasztó is.

7. Lépésről lépésre

Ha a kerékpárunkat az utcán tároljuk, nagy segítség lehet egy GPS nyomkövető készülék is. Az egyik legnépszerűbb a lámpába szerelt nyomkövető, ami észrevétlen, így a tolvaj sem szúrja ki. Ha ellopja a biciklit, a mobilunk segítségével nyomon követhetjük, hogy merre jár.

8. Bejelentés egy gombnyomással

Jegyezzük fel a bicikli egyedi azonosítóit, például a típusát, méretét, színét és alvázszámát. Ezekkel az adatokkal segíteni tudjuk a rendőrség munkáját. A biciklink adatait a bikesafe.hu oldalon is regisztrálhatjuk, így ha megtörténik a baj, egy gombnyomással be tudjuk jelenteni a lopást.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás