Krónikus betegségek új hullámát hozhatják az e-cigaretták





Nem tűnnek jó alternatívának a dohányzás kiváltására.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.05.10.
e-cigaretta betegség dohányzás

A dohányzás és a rákos megbetegedések közötti összefüggést is csak több mint 30 évnyi kutatás után sikerült igazolni, így nem csoda, hogy a fiatalok körében mind népszerűbbé váló e-cigaretták használatának hosszú távú egészségügyi hatásai egyelőre ismeretlenek. 

Fotó: Pexels

A klasszikus dohányzás helyét egyre inkább átvevő vape-ek globális felhasználóinak száma azonban már a 100 milliót is megközelítheti, ezért egyre több vizsgálat foglalkozik ezek lehetséges következményeivel. A legújabb szerint ezek az eszközök újfajta betegségeket szabadíthatnak ránk a jövőben. 

Egy brit kutatócsoport mesterséges intelligencia segítségével szimulálta, hogyan hatnak az emberi agyra a nikotingőzben található ízesítő vegyszerek. 180 féle e-liquidet vizsgálva azt tapasztalták, hogy a többségüknél a hevítés hatására káros anyagok keletkeznek. 

127-et kimondottan mérgezőnek, 153-at pedig az egészségre veszélyesnek találtunk

– írta a The Conversation szaklapban a kutatás vezetője, aki szerint ezek az új trendek teljesen más kémiai anyagokat engednek az emberi szervezetbe, mint a dohányzás, ami krónikus betegségek egy új hullámát eredményezheti 15-20 éven belül.

A tanulmány szerint tehát a vaping, amelyet sokan a hagyományos dohányzás biztonságosabb alternatívájának tartanak, valójában újfajta egészségügyi kockázatot jelent.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás