A zeller kevésbé népszerű zöldség, pedig igazi vitaminbomba.
Ha valakitől megkérdezik, hogy mi a kedvenc zöldsége és miért, ritkábban kerül elő a zeller neve, mint mondjuk a divatos és egészséges társaié, pedig nincsen szégyenkezni valója ennek a száras növénynek sem. A közismert vízhajtó hatásán felül ugyanis további kevésbé ismert pozitív következménye lehet a rendszeres zellerfogyasztásnak. A Mindmegette gasztroblog összegyűjtött ezek közül hetet.
A hivatalos nevén szárzeller tele van vitaminokkal, köztük A-, C-, K-, és B- vitaminnal is. Ezeken felül azonban kalcium, foszfor, folsav, kálium, magnézium, és több antioxidáns is található ebben a növényben. Ugye, még felsorolni is nehéz, mennyi egészséges hatóanyag található a szárzellerben. De lássuk, hogy ezenfelül még mit adhat számunkra, a méltatlanul alulértékelt zöldség:
Támogatja az emésztést
Magas rosttartalma miatt a zellerlé nagyon hasznos, ha emésztési problémákkal küzdünk, mivel segíti az emésztőenzimek termelődését, a tápanyagok felszívódását, csökkenti a puffadást, tehát optimalizálja az emésztőrendszer működését.
Jó hatással van a vérnyomásra
A zellerlé csökkentheti a vérnyomást, ugyanis magas káliumtartalmának köszönhetően segít ellensúlyozni a nátriumot, amely általában magas vérnyomáshoz vezethet. Így, aki rendszeresen fogyaszt zellerlevet, annak kedvezőbbek lesznek az értékei, sőt a sztrók és a szívinfarktus kockázatát is csökkentheti.
Vízhajtó hatású
Ez talán a legközismertebb tulajdonsága a szárzellernek, amelynek segítségével serkenthetjük a veseműködést, erősíthetjük a tisztítókúrát, sőt búcsút mondhatunk a dagadt bokáknak és vizenyős végtagoknak is. A szárzellernek alacsony a kalóriatartalma, ellenben magas a víz- és rosttartalma, ezért a diétázók egyik kedvenc csemegéje, hiszen nem hizlal.
Javítja a látást
Akárcsak a sárgarépa, a zeller is gazdag A-vitaminban, melynek kulcsszerepe van szemünk egészségének megőrzésében. A zellerlé fogyasztása segíthet a különféle látás- és szemproblémák megelőzésében.
Erősíti az immunrendszert
Magas vitamintartalma miatt képes felvértezni a szervezetünket a különféle vírusok, bakteriális fertőzések ellen. A zellerlé segíthet serkenteni az egészséges sejtek előállítását és semlegesítheti a káros szabadgyököket.
Védi a bőrünket
A zellerben található C-vitamin és antioxidánsok segítik bőrünket abban, hogy a sejtjei regenerálódjanak, sőt a zeller serkenti a kollagéntermelődést is. Ez utóbbi pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk sokáig megőrizze fiatalos kinézetét, rugalmasságát.
Csökkenti a stresszt
Az oxidatív stressz a káros szabadgyökök túlzott jelenléte miatt alakulhat ki, ez pedig különféle betegségekhez vezethet. A zellerlé ez ellen is jó, ugyanis segít felvenni a harcot a stressz ellen, a benne található antioxidánsok pedig semlegesíthetik a szabadgyököket.
Hogyan készítsd el?
A szárzellert ehetjük nyersen elrágcsálva, akár a reggeli vagy a vacsora mellé, keverhetjük felkarikázva salátába vagy főzhetjük levesbe, de akár mártogatósként is tökéletes. A szárzeller már régóta az olasz konyha egyik fontos alapanyaga, ugyanis az eredeti bolognai ragu egyik meghatározó eleme. Ha azonban nem szeretnénk elrágcsálni, mert zavarnak minket a „szálai”, akkor készítsünk belőle zöldséglevet vagy turmixot!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre