Elképesztő, mit gyógyít a futás, a gyógyszerekkel vetekszik

A depresszió kezelésében nem csak a gyógyszerek játszhatnak szerepet. A tudósok egy fontos felismerésre hívják fel a figyelmet!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.18.
futás gyógyszer javulás egészség depresszió

A kutatók megállapították, hogy a futás ugyanolyan hatékony a depresszió elleni küzdelemben, mint a gyógyszerek szedése. Emellett azonban azt találták, hogy az emberek könnyebben követik az orvosi protokollt, lemorzsolódnak ugyanis, ha a mozgást be kell iktatniuk a mindennapjaikba – írja az Independent.

A sport testileg és lelkileg is kifejti jótékony hatását a depresszióval szemben (Fotó: Pixabay)

Több mint 140 betegnél hasonlították össze az antidepresszánsok és a futás hatását a szorongásra, a depresszióra és az általános egészségi állapotra tekintettel. A kutatás azt találta, hogy bár mindkettő ugyanolyan jótékony hatással van a mentális egészségre, a 16 hétig tartó futóedzések magasabb pontszámot eredményeztek a fizikai egészség javulása terén, melynek mutatói a vérnyomás, a szívműködés és a súly voltak.

 „Nem elég azt mondani a betegeknek, hogy menjenek futni. A fizikai aktivitás megváltoztatásához megfelelő felügyeletre és bátorításra lesz szükség” – tette hozzá dr. Pennix. Megállapítható, hogy az emberek szívesebben követnek olyan kezelési tervet, amely miatt nem kell alakítaniuk a mindennapjaikon.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás