10+1 jel, mellyel időben észlelhető a szívroham





Magyarországon évente kb. 20-25 ezer ember kap szívinfarktust. Habár nem mindegyik eset vezet halálhoz, jobb minden jelre odafigyelni.



Megosztás
Szerző: B.V.
Létrehozva: 2023.08.02.
mellkasi fájdalom szívinfarktus panasz szívroham tünet

A szívinfarktus tüneteinek típusai, jelentkezési formái egyénenként változhatnak, jöjjön 10+1 jel, amikkel a Mirror szerint akár hónapokkal korábban megjósolható a baj. 

Szíroham
A mellkasi fájdalom nem játék, a szívroham leggyakoribb tünete. Fotó: pexels.com  

1. Lábfájdalom: Ha séta során többször görcsös, szorító érzést érzünk a lábunkban, az akár a perifériás artériás betegség egyik ismertető jele is lehet. Az erek szűkülete legtöbbször érelmeszesedés miatt alakul ki. Ez főként dohányzó, illetve diabétesszel rendelkező embereknél fordulhat elő.

2. Sajgás a karban: Ha a fájdalom a kar alsóbb részeibe sugároz, főleg a bal kéz esetében, vagy bal oldalon a nyaknál, akkor az több, mint valószínű, hogy a szív működési panaszára utal.

3. Duzzadt boka: Habár ez sok minden miatt előfordulhat (pl.: sérülés okán), nem érdemes figyelmen kívül hagyni a panaszt, ha hosszabb ideig fennáll, vagy hirtelen nagyon nagyra „nő”, mivel ez is a szív problémáira, vérellátási gondokra utalhat.

4. Hasfájás vagy emésztési zavar: A gyomor tájékán keletkező fájdalom vagy égető érzés, amit akár a mellkasunkban is észlelhetünk, szintén a szívinfarktus egyik jele lehet. Azonban mivel a szív, a nyelőcső, és a gyomor közvetlenül egymás mellett található az emberi szervezetben, ezért a gyomorégés sima emésztőrendszeri probléma oka is lehet, így nem kell egyből pánikba esni.

5. Hányinger: Ez abban az esetben lehet tünete a szívrohamnak, ha mellkasi fájdalom is társul mellé, olyankor is, ha épp nyugalmi helyzetben vagyunk.

6. Izzadás: Ha éjszaka olyan szinten izzadva térünk magunkhoz, mintha az edzőteremből léptünk volna ki, akkor még nincs ok az aggodalomra. Ha viszont ez a jelenség mellkasi kényelmetlenséggel párosul amellett, hogy hirtelen kimelegszünk, akkor abból komoly baj lehet.

7. Hátfájdalom: Kutatások szerint a nők a szívinfarktussal járó fájdalmat nem annak „klasszikus” formájában érzik, így nem is igazán veszik azt komolyan, pedig a szívrohammal járó hirtelen „kínt” a hátunkban is érezhetjük.

8. Fuldoklás érzése: A fuldoklás gyakran jár szorító érzéssel a torokban, ami fájdalmat is okozhat. Ha a tünet hosszabb ideig nem enyhül, vagy gyakran önmagától ismétlődik, akkor érdemes vele felkeresni az orvosunkat.

9. Extrém fáradtság: Az, hogy folyamatosan, hosszú ideig fáradtnak érezzünk magunkat, a szívgyengeség jele lehet. Fontos azonban, hogy ha ez az érzés amiatt áll fent, mert órákig dolgoztunk, vagy mert csak sokáig ébren voltunk, akkor nem kell aggódni. Csakis akkor, ha életmódunkban nem történt drasztikus változás, de így is krónikusan fáradtnak érezzük magunkat.

10. Szabálytalan szívverés: Manapság nagyon sokan élnek ilyen problémával. Sokszor csak ektópiás „félreütésekről” van szó, melyek ártalmatlanok, de erre a tünetre nem árt odafigyelni.

+1. Mellkasi fájdalom: A klasszikus jele a szívinfarktusnak, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Ha a mellkasunk szorít, és mellette extrém rosszullétet érzünk, azonnal keressük fel az orvosunkat. 

Fontos, hogy a fenti tanácsokat nem szabad személyes diagnózisként kezelni, minden esetben kérjük ki a háziorvosunk tanácsát, véleményét, hiszen ő ismeri a kórelőzményeinket, az esetlegesen szedett gyógyszereinket, azok mellékhatását.





 





Ezeket olvastad már?
Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

Ez a csillagjegy ma egy hatalmas horderejű jó hírt kap

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

„Annyit keresek az OnlyFansszel, hogy a barátom már csak részmunkaidőben dolgozik és mindent én fizetek”

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás