„Öngyilkos betegség”: tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni





Egy ritka, de annál fájdalmasabb betegségre figyelmeztetnek az orvosok. Az „öngyilkos betegség” néven is ismert kór hatalmas szenvedéssel járhat, épp ezért érdemes odafigyelni az ezt kísérő tünetekre.



Megosztás
Szerző: H.A.
Létrehozva: 2023.07.27.
fájdalom végtag öngyilkos betegség gyógymód életmód

Különösen nagy fájdalom előhírnökeire figyelmeztetnek az orvosok – adta hírül a Mirror. A kór, amelyet „öngyilkos betegség” néven is ismernek, olyan heves fájdalommal jár, hogy sok esetben a betegek inkább maguk vetnek véget a szenvedéseiknek, vagy legalábbis komolyan elgondolkodnak rajta.

Komoly fájdalommal járhat a betegség Fotó: unsplash.com

Mi ez a betegség?

A hivatalos megnevezése a betegségnek komplex regionális fájdalom szindróma (CRPS), és a feltételezések szerint a C-rostok sérülése miatt következik be, amely az egész testen átnyúlik. Pontos okát azonban eddig még nem sikerült megállapítani.

Mikor bukkanhat fel?

A betegség általában sérülést követően alakul ki, legyen az vágás, vagy éppen csonttörés. A sérült felületen érzett fájdalom ezt követően átterjed más területekre, akár az egész végtagra is. 

Mik a tünetei?

A betegség legfőbb tünete az állandóan jelenlévő fájdalom, amely stressz, hőmérséklet-változás hatására tovább rosszabbodhat. A betegek emellett alvási nehézségekről, csontritkulásról, a haj- és a köröm állapotának megváltozásáról is beszámoltak.

További kísérő tünet lehet a bőrelváltozás, az ízületi merevség és duzzanat az érintett végtagban, valamint a remegés és izomgörcs. Ritkán, de előfordulhatnak még fertőzések és nyílt sebek a bőrön, illetve izomsorvadás is jelentkezhet.

Kik hajlamosak rá?

Ez egyelőre még nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, ám az eddigi megfigyelések alapján nőknél jóval gyakrabban fordult elő, különösen 40 év alattiaknál, illetve a nagyon fiatalok és idősek körében már jóval ritkábban bukkant fel. 

Hogyan kezelhető?

A betegségre nincs egyedülálló gyógymód, viszont a mihamarabbi diagnosztizálás, a fizikai rehabilitáció és a kognitív viselkedésterápia együttesen tünetmentességet eredményezhet. A hosszú távú gyógymód után jelenleg is folynak a kutatások.





 





Ezeket olvastad már?
Így készítsünk öblítőt házilag!

Így készítsünk öblítőt házilag!

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

Így keressünk pénzt a lakásunkkal!

Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

Ezek a kőkemény csillagjegyek ma elpuhulnak, érzelmes nap vár rájuk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás