RETRO RÁDIÓ

5+1 lépés: pikk-pakk kitisztíthatod így a hűtődet

Évente legalább négyszer érdemes ezt elvégezni.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.08.27.
hűtőszekrény élelmiszer megpucolás hőmérséklet

Nagyon fontos tisztán tartani a hűtőszekrényt, ahova nap mint nap pakolunk be sok romlandó vagy kényes élelmiszert, mint a tej, tojás, húsok. A 365.reblog.hu most pár nagyon hasznos tanáccsal látja el az olvasókat, hogy a takarítása ne legyen nyűg, hanem gyorsan elvégezhessük.

Hűtőszekrény hűtő sablon
 

1. Először is kapcsold le a hűtőt a benne lévő (tekerő)kapcsolóval és vedd ki a rácsos polcokat. Azért ezzel érdemes kezdeni, mert a polcoknak kell egy kis idő ahhoz, hogy felmelegedjenek. Ha hidegen teszed őket forró víz alá a megpucolásukhoz, akkor a hirtelen hőmérséklet-változástól megrepedhet a polcok fehér bevonata. Vissza is csak akkor tanácsos pakolni a polcokat, ha a forró vizes elmosás után megint szoba-hőmérsékletűre hűltek.

 

2. Pakold ki teljesen a hűtőt, a fagyasztó részét is. Egyik kupacba tedd azt, aminek már lejárt a szavatossági ideje, a menthetőket pedig tedd egy jégakkuval töltött hűtőtáskába, vagy ha nincs ilyened, akkor tekerd ezeket az ételeket több réteg újságpapírba, ami szigeteli őket a takarítás ideje alatt.

 

3. Egy szórófejes flakont tölts meg 10 százalékos ecet és víz fele-fele arányú keverékével. Ezzel fújd be a hűtő belsejét felülről lefelé, és egy szivacskendővel töröld tisztára a felületeket. Utána egy papírtörlővel töröld szárazra az egész hűtőt. Azért nem érdemes erős vegyszereket használni a hűtőben, mert azok egy része visszamaradhat a felületeken, ahonnan átkerülhet a hűtőbe pakolt ételekre és italokra. Nem éri meg!

Figyelem! Egyes régebbi készülékek esetében javasolni szokták az olvadékvízgyűjtő edény kiürítését: ez az az edény (általában a hűtő hátoldalán alul, a kompresszor fölött), amelybe a hűtőszekrény belső hátfalán képződő pára lecsöpög.

A gyűjtőedény kiürítését CSAK AKKOR szabad elvégezni, ha a hűtőszekrény dugalját kihúztad a konnektorból! A gyűjtőedényt ürítsd ki, és az előbb használt ecetes vízzel mosd át, hogy tiszta és szagmentes legyen. A modern hűtőknél általában nincs szükség a gyűjtőedény ürítésére, mert a lecsöpögő víz menet közben el is párolog. 

 

4. Visszapakolhatsz minden menthető kaját és italt, a korábban ajánlott cikknek megfelelő elrendezésben.

 

5. A hűtő külsejét, amennyiben fehér zománc, az ecetes vízzel szintén lemoshatod. Ha viszont rozsdamentes (inox) a felület, akkor az ahhoz való tisztítószert érdemes alkalmazni. Lehet, hogy a hűtő hátfala is igényel némi portalanítást, ehhez szintén HÚZD KI a dugaljat a konnektorból.

6. A kitisztított hűtő legfelső polcára tegyél egy kis tálkában 3-4 evőkanál szódabikarbónát, amely elveszi az ételszagot. A szódabikarbónát ajánlott havonta cserélni.

 

Ezeket olvastad már?
Varázslatos szombat jön, íme 7 tipp, hogy a lehető legjobban kihasználd!

Varázslatos szombat jön, íme 7 tipp, hogy a lehető legjobban kihasználd!

Ez a csillagjegy ma hősnek érezheti magát: valakit megmenthet!

Ez a csillagjegy ma hősnek érezheti magát: valakit megmenthet!

Ezeket a boltból hazahozott ételeket mossuk meg jól, ha nem akarunk bajt

Ezeket a boltból hazahozott ételeket mossuk meg jól, ha nem akarunk bajt

Ezek a csillagjegyek ma több legyet üthetnek egy csapásra

Ezek a csillagjegyek ma több legyet üthetnek egy csapásra

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás