Ittasan vezettem! Mi lesz a büntetés? 7+7 hasznos tudnivaló





Húsvét alkalmával gyakrabban koccintunk, ám jobb, ha vigyázunk, a rendőrség ugyanis fokozott ellenőrzéseket tart ilyenkor az utakon.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.04.09.
életmód húsvét ittas vezetés

Ezúttal Dr. Gombolai Évát, a D.A.S. jogtanácsosát kérdeztük az ittas vezetés lehetséges következményeiről.

 

1.

Ha túllépjük a határt

Elsőként fontos tisztázni, kit nevezünk ittas személynek: az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkoholszint, illetve 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti érték szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. Tehát a büntetéshez már az is elegendő, ha valaki elfogyasztotta azt a mennyiségű alkoholt, amely később a fenti értékeket előidézheti.
 

2.

Úton hazafelé

A bűncselekmény a jármű mozgásba hozatalával válik befejezetté, így nincs jelentősége annak, hogy rövidebb vagy hosszabb távolság megtétele volt az elkövető szándéka. Enyhébb büntetésre számíthatunk abban az esetben, ha csak a járművezetés kísérlete valósul meg, például ha éppen elindulnánk, amikor megállít a rendőr. 
 

3.

Bicikli kontra autó

Fontos szempont az is, hogy a sofőr milyen típusú járművet vezet. Az ittas járművezetés megállapításának feltétele ugyanis, hogy a szárazföldi és vízi jármű gépi meghajtású legyen. Tehát ha ittasan vezető kerékpáros, rollerező, illetve a vízibicikliző személy nem okoz személyi sérülést, legfeljebb szabálysértés miatt vonható felelősségre.

 

4.

Igazoltatás parkolóban 

Korábban kizárólag közúton lehetett elkövetni a szabálysértést, a törvény azonban ezt kiterjesztette a közforgalom elől el nem zárt magánutakra is. Tehát a járművezető akkor is felelősségre vonható, ha például bevásárlóközpontok parkolójában, benzinkutak szervizútjain, szántóföldön vezet ittasan.

 

5.

Olvassuk el a betegtájékoztatót

Csak úgy, mint az ittas járművezetés, bódult állapotban történő járművezetés is súlyos következményekkel jár. A bűncselekményt nem csak a kábítószer hatása alatt álló személy követheti el, hanem ugyanúgy büntetendő, ha valaki kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyagtól, például gyógyszertől befolyásolt állapotban vezet.

 

6.

Átadjuk a kormányt

Sokan gondolják úgy, hogy az ittas járművezetés, mint bűncselekmény, kizárólag a vezető által követhető el. Fontos azonban tudnunk, hogy bűnsegédként felelősségre vonható az a személy is, aki a jármű vezetését alkoholos befolyásoltság alatt álló, vagy bódult állapotban, illetve egyéb okból alkalmatlan személynek engedi át.

 

7.

Csalóka a netes számítás

Az interneten számos olyan kalkulátor található, amelyben az elfogyasztott vagy a jövőben meginni kívánt italok mennyiségének megadásával kiszámolhatjuk, mikorra lesz tiszta a szervezetünk. Ezek a kalkulátorok sok tényezőt nem vesznek figyelembe, ezért ha tudjuk, hogy volán mögé kell ülnünk, ne számolgassunk, inkább tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól.

 

 

1.

Zéró tolerancia

Hazánkban a zéró tolerancia elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy már kis mennyiségű alkoholszint mérése esetén súlyos büntetésre számíthatunk. A büntetés mértékét az elfogyasztott alkohol mennyisége határozza meg. Ha a közúti ellenőrzés során a szervezetben található véralkohol- szint nem éri el a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor szabálysértési eljárás keretében pénzbüntetésre számíthatunk. 


 

2.

Búcsú a jogsinak

Ha a szonda a bűncselekményi határ feletti értéket mutat, minden esetben vérvételre kerül sor. Ha bebizonyosodik, hogy a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációnál több alkoholt ittunk, a pénzbírság mellett minimum egy hónap, maximum tíz év időtartamra elbúcsúzhatunk a jogosítványunktól is.


 

3.

Arányos büntetés jár

Az, hogy milyen összegű pénzbüntetésre, illetve milyen hosszú időre tiltanak el a járművezetéstől, függ az ittasság mértékétől, valamint attól, hogy korábban elkövettünk-e hasonló cselekményt, illetve az ittas járművezetés során okoztunk-e személyi sérülést, balesetet. Büntetésünk ez utóbbi esetben a baleset kimenetelétől függően súlyosabb is lehet.


 

4.

A rendszer, ami mindent lát

Az ittas járművezetés esetén a rendőrök már a helyszínen elveszik a vezetői engedélyt. Ha nem tudjuk átadni, további pénzbírságra számíthatunk, és néhány napon belül a bevonó határozat értelmében le kell adnunk a jogosítványt. Nem érdemes ezzel trükközni, hiszen igazoltatás esetén a rendőr le tudja kérni a központi adatokat, így nem az számít, hogy a jogosítványunk valójában nálunk van-e, hanem az, hogy mi szerepel a nyilvántartásban.


 

5.

Korlátok közé szorítva

Nem ritka, hogy a bíróság a sofőrt teljeskörűen eltiltja a járművezetéstől, ám olyan is előfordulhat, hogy csak bizonyos járműkategóriára, vagy járműfajtára vonatkozik az eltiltás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha valaki személygépkocsival vezetett ittasan, akkor az erre a kategóriára vonatkozó vezetési jogosultságát megvonják ugyan, de továbbra is vezethet például kamiont.


 

6.

Tanuljuk újra a Kresz-t!

Ha az eltiltást a bíróság nem korlátozza meghatározott járműfajtára vagy járműkategóriára, a vezetői engedélyt csak abban az esetben kaphatjuk vissza, ha sikeresen elvégezzük az utánképzést. Az eltiltás ideje alatt megkezdhetjük a tanfolyamot, a vizsgát azonban csak a tiltási időszak lejártát követően végezhetjük el.


 

7.

Jár a fekete pont

A kiszabott büntetés mellett büntető pontokat is kaphatunk, függetlenül attól, hogy szabálysértést vagy bűncselekményt követtünk el. A törvény szerint 8-11 pont jár ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés esetén. Amennyiben a pontok száma eléri a 18-at, fél évre bevonják a jogosítványt, valamint az utánképzés kötelezettségét is előírják.


 









Ezeket olvastad már?
Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Te kipróbálnád az okoskonnektort? Így irányíthatod vele az életedet is

Elixírünk, a méz – ínycsiklandó ételek a folyékony arannyal

Elixírünk, a méz – ínycsiklandó ételek a folyékony arannyal

Érdekes nap a mai: különös hatások érik ezeket a csillagjegyeket

Érdekes nap a mai: különös hatások érik ezeket a csillagjegyeket

Fehér foltot látott az édesanya a fia szemében – Sokkolta a diagnózis

Fehér foltot látott az édesanya a fia szemében – Sokkolta a diagnózis

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás