Több gyerek is lélegeztetőgépre került a népszerű étrend-kiegészítő miatt

Veszélyes lehet a gyerekekre egy népszerű étrend-kiegészítő.Megosztás
Szerző: N.T.
2023.03.24. 16:00
gyerek életmód étrendkiegészítő karantén lélegeztetőgép

Tanulmányok szerint egyre több gyerek fogyaszt melatonin tartalmú étrend-kiegészítőt, ami mérgező hatással is lehet rájuk.

Close,Up,Vitamins,And,Supplements,On,White,Background,With,A
Fotó: Illusztráció – Shutterstock

A Házipatika szúrta ki, hogy az Egyesült Államokban az egészségügyi szervezetekhez beérkező jelentések között drámaian megnőtt a melatoninnal kapcsolatos kezelések száma a gyerekek körében. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tanulmánya szerint 2012 és 2021 között ezek az esetek 530 (!) százalékkal nőttek. Az is kimutatható, hogy a legnagyobb éves növekedés 2019 és 2020 között következett be, ami a karanténnak köszönhető.

Mi az a melatonin?

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, mely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. A melatonint tabletta, folyadék, illetve gumicukor formájában is megvásárolhatjuk étrend-kiegészítőként. 

A szakértők szerint az egyre több melatoninmérgezéses eset összefügg a világjárvánnyal, ugyanis a karantén időszakában a melatonin könnyebben hozzáférhetővé vált, hiszen a gyerekek több időt töltöttek otthon. Emellett a világjárvány idején fokozódó alvászavarok is megjelentek, ami szintén a melatonin otthoni hozzáférhetőségének növekedéséhez vezetett.

A portál szerint több mint 260 ezer bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a 10 év alatti gyerekek melatonint fogyasztottak. Az esetek többségében elég az otthoni ellátás, azonban egyre nő a kórházi kezelést igénylő esetek száma. Ez pedig komoly probléma, ugyanis a melatoninmérgezéses esetek közül több gyermek is lélegeztetőgépre került, közülük pedig két gyermek, egy 3 és egy 13 hónapos sajnos életét vesztette.

Ezeket olvastad már?
Stresszes nap elé néznek a Rákok, de nincs minden veszve

Stresszes nap elé néznek a Rákok, de nincs minden veszve

Szereted a banánt? Ezt mindenképp tudnod kell róla

Szereted a banánt? Ezt mindenképp tudnod kell róla

Ilyen hatással lesz a csillagjegyekre a pünkösdhétfő

Ilyen hatással lesz a csillagjegyekre a pünkösdhétfő

Te is rögtön felveszed az új ruhádat? Nagy hibát követsz el

Te is rögtön felveszed az új ruhádat? Nagy hibát követsz el

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás